Det är när vi talar om arbete som arbetsmiljön blir bättre


I dagens Svd visar man mycket effektivt hur det kan se ut på våra arbetsplatser. Jag har egna bilder som visar ungefär samma sak. Senast i torsdags såg jag ställningsbyggare i Jakobsbergs centrum flänga omkring på bomlaget utan fallskydd - på ett av kommunens hus dessutom - men tyvärr var inte kameran tillräckligt alert vid det tillfället.
Jag kan förstå den upprördhet som drabbade PEAB:s ansvarige - idag faller ansvaret tungt på den som är samordningsansvarig, men tyvärr ser vi inte samma medvetande bland de som är underentreprenörer. I en allt hårdare konkurrens är de här sketna kronorna dyrbara för ett litet företag.
Överhuvudtaget uppmärksammas arbete och arbetsmiljö alltför lite i dagens medier. Och jag kan nog säga att fackförbunden låtit det gå dithän. Det börjar bli dags att marknadsföra arbete - inte bara de glamorösa drömyrkena, dit så många vill men så få kommer, och istället ge lite ljus åt de jobb där de flesta av oss hamnar.
Arbetets Museum i Norrköping pågår det ständigt utställningar som borde ges mer uppmärksamhet, det skrivs forfarande vad vi kunde kalla arbetarlitteratur och det målas och fotograferas i en aldrig tidigare skådad omfattning - och ändå är så många av de unga och nyanlända så omedvetna om vad som gäller ute i arbetslivet.
Den som har vägarna förbi kan ju titta in till Arbejdermuseet i Köpenhamn, där man just nu har en utställning med bilder av Erik Styrbjörn Pedersen vilken också recenseras i svenska medier, för att inte tala om bloggen Arbetarkonst - tack för tipset, anonym!
Man behöver bara titta på Amelinverket till höger för att se hur det fortfarande kan se ut. Och det är en målning från fyrtiotalet...

Om man från början kan få byggelever att ha hjälm, använda skyddsglasögon och hörselskydd, och att vägra jobba utan vettiga säkerhetsanordningar, kanske vi kan få bukt med det här. Efter att ha varit ute i just byggklasser kan jag säga att omedvetenheten om regelverket - för att inte tala om facket! - är skräckinjagande.
För det handlar inte bara om just de oerfarna. Deras säkerhetstänkande är direkt livsavgörande för mitt och andra arbetskamraters liv - därför kan vi inte låta det här bli en fråga för ekonomerna...

Amelinmålningen fr amelin.se

4 kommentarer:

I detta fallet är det väl en fråga om Moment 22, du kan inte sätta upp skyddsräcken om du inte har skyddsräcken... när man bygger en ställning är ställningen i sig själv skyddet vilket innebär till att då och då kommer man inte ha skydd. Skyddslina funkar inte heller då de skulle trassla in sig i ställningen.

De som när använder ställningen efter att den är uppställd har dock bra skydd i form av räcken, sparkskydd och annat.

Men det är inte lika spännande att skriva om för journalister...

 

Ja arbetsmiljön och framförallt säkerheten på byggen är viktigt. Men tyvärr så lyssnas det inte alltid. Va på ett skanska bygge för två år sen. Två plans lägenheter. 12 stycken.Klassisk Haki-ställning inomhus. Och dem va under all kritik. Dem togs upp på varenda byggmöte. Men inget hände. Sista lägenheten va den så dålig att den rasade ihop. Min arbetskamrat slog i ryggen på en av stolparna som används till att bygga ställningen högre på. Platschefens svar: Skyll er själv, ni visste om att dem va dåliga...

Titta gärna in hos mig. www.byggtjejen.bloggproffs.se

 

Ställningsbyggarn! Jag tror inte på det där - jag har sett gigantiska montage utomlands och även i Sverige där man har både selar och fallblock. Man kanske inte fäster den precis hela tiden, men visst går det.
Och killen på bilden hade inget skydd överhuvudtaget - inte ens ett han kunde strunta i.
Måhända att det tar längre tid. Och? Det dyker tillräckligt med ställningsfolk utan att man ska utmana ödet, tycker du inte det?
Jag har byggt ställning till nio meter med just väst, fallblock och karbinhake. Funkade jättebra.
Men egentligen sätter du fingret på något som är viktigt - att det ska fort är viktigare än att det är säkert

 

"Ställningsbyggarn" - Vadå moment 22..!?

Människan kan åka till månen, men en ställningsbyggare kan inte bygga en ställning på ett säkert sätt, är det verkligen så? Självfallet inte! När till och med barn och motionärer som klättrar på en klättervägg kan använda en säkerhetssele, skulle då inte ett proffs som bygger ställning varje dag klara av det? Självfallet är det inte tekniskt problem, utan problemet är att det tar lite extra tid och kostar lite extra pengar. Frågan vi kommer in på då är hur mycket en ställningsbyggares liv är värt? 5 000, 10 000 eller kanske mer? "Ställningsbyggarn", hur mycket är ditt liv värt?