Ner från taket till gropen. Formsättning

Eftersom vi var så många som slet med taket blev det också klart fortare än kvickt. Det lilla som kvarstod kunde de andra få sköta så när basen frågade om vi hade hållt på något med formsättning var det bara att säga "tack"! Långt borta mot Ulvsundasjön har man precis börjat med plattorna till nästa etapp, och i en nivåskillnad skulle det byggas traditionell form.

DET ÄR JÄTTEKUL!!!

Formsättning av lösform var förr det vanligaste sättet att skapa stabila gjutformer. Idag är det i stor utsträckning ersatt av plåtform och prefabricerade element, men för bara tjugo år sen var formsättning en av de huvudsakliga uppgifterna på en byggarbetsplats.
Principen är att man först bygger ena sidan - enklar - och därefter kommer grovisarna och sätter armering. När de är klara sätter man andra sidan - dubblar, och därefter ska det vara dags att hälla ner betong.
Det är starka krafter som kommer i rörelse när betongen flyter fram, och därför krävs det ordentligt virke och mycket spik när man lösformar. Så nu blev det äntligen dags för storspik och den tunga hammaren...

Under tiden slår grovisarna ner dubbar på väl valda ställen. Formen ska också isoleras med cellplast. De bruna skivorna är hickoryplyfa, eller väggskiva. Dyrt som sjutton.

För att formen ska stå kvar måste man förankra den rejält. Därför har vi betongklumpar som vi stöttar mot. En färdig form är ett virrvarr av liggande och stående reglar och naror. Men kul är det!!!

0 kommentarer: