Problemet är inte Vänstern. Problemet är Ohly


Efter att ha snurrat runt ett tag bland socialdemokratiska bloggare ( t ex här, här eller här) kan man inte låta bli att förundras över hur de ser på Vänsterpartiet. För väldigt många verkar tycka att det är fråga om en slags light-version av socialdemokratin, ett slags pålitlig släpvagn, där man blandar ihop olika företrädare med sakfrågorna. En och annan tycker dessutom inte alls så, dessutom... Inom Byggnads skapade man ju beteckningen Kamrat Fyra Procent
Jag kan inte tänka mig att det förekommit samma sorts lusläsande av V:s partiprogram, av deras budgetar eller av deras motioner i riksdagen, som man lagt ner på att granska borgarna eller SD.
Det är rätt uppenbart nämligen att det är ett parti som fortfarande står med fötterna stadigt i en förkrigsbeskrivning av verkligheten, som har en ekonomisk bedömningsgrund som är passé, och som egentligen är mycket populistiska. Det finns också en märklig förmåga att tro att ett parti är samma sak som ett par karismatiska ledarfigurer - vilket vänstern varit duktiga på att dra fram, men man ska komma ihåg att Vänstern är mer än Josefin Brink.Tyvärr.
Därför är Mona Sahlin mycket smart just nu. Genom att först etablera ett samarbete med MP och utestänga V, och därefter backa, lägger hon bollen hos V igen. Som måste begripa att deras ekonomiska politik kommer vara ett bekymmer för ett trovärdigt regeringsalternativ 2010.
Jag tänker fan inte försvara deras budgetsyn. I dagsläget - vilket kommer cementeras med besked i takt med att lågkonjunkturen fördjupas - är det politiskt självmord att vilja ta bort överskottsmålen i statsfinanserna. Det är nämligen inte så svårt att förklara vad dessa innebär, och de som förlorar på det är låginkomsttagarna.
Överhuvudtaget kommer den att förlora valet som framstår som ekonomiskt oansvarig -alltså måste man vara oantastlig på den fronten, och flytta slagfältet till andra sektorer.

I borgarbladen fnissas det inte fullt så mycket som man kunde tro - det här är ingen kris; detta är ett sätt att starta en kontruktiv debatt kring ett regeringsalternativ, och det vet man naturligtvis på ledarsidorna. Det är inte märkligare än att de olika partier som idag sitter i den borgerliga regeringen fick ge och ta av sina hjärtefrågor

Min personliga åsikt, vad den nu kan vara värd (förmodligen inte ett dugg!!!) är att Ohly måste bort. Och att han kommer att ryka. Han är skrämmande okunnig inom många ämnen, dogmatisk och tål inte att ifrågasättas. Hans ovilja att ta avstånd från diktatorer och diktaturer i Kina, Nord-Korea eller Zimbabwe - m fl - är inget som jag vill förknippas med.
Naturligtvis ska inte vänstern stängas ute, men det var bra att de insåg att de höll på att bli frånåkta. Den nuvarande partiledningen behöver begripa att socialdemokratin inte ska behöva lägga tid på att försvara koalitionskamrater under valrörelsen 2010


Bilden visar hur Lars Ohly ger en motståndare det berömda fingret (!) i en TV-sänd debatt....

3 kommentarer:

Vilka budgettak och överskottsmål räknar du med? Går det inte att diskutera vilka budgettak och budgetöverskott som en kommade s-regering tillsammans med V vill ha?!. Det är väl inga fastställlda lagar som reglerar dessa. Det måste vara upp till varje ny regering att fastställa dessa!

 

Bra sagt. V under Ohly är inte en light version av socialdemokraterna. Något som många tycks tro. Sen tror i alla fall jag att det handlar om en intern mosa Mona kampanj för att få igenom en annan politisk inriktning. Detta förstås helt vid sidan av alla rådslag och intern partidemokrati.
Det finns också andra åsikter än de som framförts. I alla fall från GBG's PD.

Innehåll:
Vi står bakom beslutet om samarbete med mp
I onsdags berättade Mona Sahlin tillsammans med miljöpartiets två språkrör att ett fördjupat samarbete mellan våra två partier inleds. Sedan dess har det lyfts upp att det förekommit intern kritik i partiet både kring beslutet och kring hanteringen. Därför vill Göteborgs socialdemokratiska partidistrikts styrelse göra följande kommentar:

Detta beslut togs efter en lång diskussion i partiet, med ordförandena i alla partidistrikt, med partistyrelse och verkställande utskott. Vi känner att processen har varit bra och att vi har blivit lyssnade på.

De partivänner som dessa dagar har gått ut och varit kritiska får ta på sig ett ansvar. De här påhoppen ger bara öppningar åt Reinfeldt, som både är onödiga och i sak helt felaktiga! Vi har demokratiska spelregler i partiet och dessa bör respekteras.

Vi står bakom beslutet om ett fördjupat samarbete med miljöpartiet. Vi kan nu presentera ett realistiskt regeringsalternativ till det samarbete som de fyra borgerliga partierna har. Det stänger Reinfeldts möjligheter att ifrågasätta vårt alternativ. Istället kan vi fokusera på sakpolitik. Och då kan vi blicka framåt mot ett Sverige där socialdemokratiska värderingar återigen leder landet.
Vi har stor respekt för dem som känner osäkerhet kring sakinnehållet, då alla svar idag inte är givna. Vi är två olika partier och vi ska nu gå in i en process där vi diskuterar vad detta samarbete ska innehålla. Vi samarbetar gärna med alla goda vänsterkrafter. Dörren till samarbete med vänsterpartiet är inte stängd från vår sida. Men för att detta ska diskuteras behöver vi bli överens om behovet av ordning och reda i statens budget.

 

Varför så blygsam, Calle. När jag läser så blir jag överrraskad över att så många verkar se v-partiet som nån sort finare och mera äkta socialdemokrater.

V-partiets problem är ju inte bara Ohly, utan att det är det parti i Sverige som är mest känsligt för vilken partiledare det har. Ny partiledare, ny politisk inriktning, ny partikultur etc. Det gör dem väldigt oförutsägbara och svåra att tänka sig ett långtgående samarbete med.