Ja, jag vill ha nyval

  Dagens besked från borgarna om att de ställer misstroendevotum mot tre statsråd för påstådd misskötsel av den så kallade Transportstyrelseskandalen - jag skriver påstådd eftersom ingen faktiskt vet om något statsråd gjort fel, det är en fråga för KU att besvara, men borgarna föregår alltså KU. Det kan man ha synpunkter på.
  Men det ändrar inte grundförutsättningen - att borgarna vill sparka tre statsråd.

  För mig och andra är svaret givet - vi får nyval.

  Mot detta finns en massa försiktiga ansvarstagande icke-populistiska proffspolitiker och -tyckare som raskt börjar räkna upp varför Löfvén inte ska avgå. Samma försiktiga ansvarstagande icke-populistiska strateger som har semester istället för att hantera kriser på hemmaplan, som nästan aldrig delat fikabord med arga jobbare, som aldrig möter slöjklädda flickor på knegarbussen 0445. Som litar mer på PR-nissar än på sin instinkt. Som dessutom nästan alltid ger blanka faen i att lyssna på de som sitter i just denna mylla.

  För vi vill ha ett nyval. Ett val där vi inte anpassar oss till potentiella samarbetspartner - hallå, vill de regera med sossarna får väl för fan de erbjuda något. Ett nyval där vi ber om ett mandat för stärkta resurser till sjukvård, skola och lag och ordning. Där vi får makt att bedriva en vettig miljöpolitik. Ett nyval där vi kan få bättre kontroll på arbetsmarknaden, skatteflykt och utländska bolag. Ett nyval där vi kräver att EU i fortsättningen verkligen sätter tummen i ögat på stöddiga stater som skiter i överenskommelser. Ett nyval som ger oss mandat att slänga skurkar i fängelse eller ut ur landet vid behov, istället för att kasta ut kompetent folk som behövs här.
  Det handlar om rikets säkerhet, där vi idag står inför den häpnadsväckande situationen att partiledaren för det parti som la ner värnplikten, öppnade för outsorcing av känsliga uppgifter och där "försvaret är ett särintresse" just nu vill framstå som garanten för Sveriges säkerhet. Där media på något oerhört märkligt sätt får det till att regeringen stått handfallen inför den uppkomna säkerhetsläckan, trots att Must, SÄPO och ÖB samtliga intygar att åtgärder sattes in direkt det hela uppdagades. Och väljarna vill inte att landet ska kunna skadas. Kanske inte av en alltmer aggressiv ryss utan precis lika mycket av terrorister och skurkar. Man vill känna sig trygg.


  En hel massa saker som folk längtar efter. Och gärna snabbt. Ett hundradagarsprogram - jag kan skriva det, om det behövs.

  Vi kan skita i borgarna. De vill inte ha ett nyval, herregud nej. De spelar högt just nu, men jag är rätt övertygad om att deras spindoktorer återigen tokmissat hur less vi vanliga sossemedlemmar är på den här sortens försiktiga politik där väljarna har svårt att se skillnad på höger och vänster.
  Och om det skulle utvecklas till ett val där det står mellan fascister och anständigt folk...så får väl borgerliga partier fundera på vilken sida de vill tillhöra. Inga fler kanske och men och om. Inför frågan om nazism och fascism eller kommunism kan man inte svara "nja".

  Jag har ett flertal ordstäv jag brukar längta efter att använda - med tanke på dagens presskonferens om ett kommande misstroendevotum skulle jag vilja säga "man kan inte åka utför Niagarafallet i en tunna bara litegrann".
Välkomna till Niagarafallet.

0 kommentarer: