Sextio spänn för en blondin. Om priset på en människa


Etnografiska Muséet pågår just nu en utställning om trafficking som jag sett. Även om det är en rätt konventionell utställning där man blandar in videoextrakt och reportagebilder på ett sätt som var nytt för femton år sen, är det en mycket tankeväckande, och inte minst obehaglig, utställning. Man kan t o m påstå att den på ett mycket bra vis demonstrerar hur muséer inte alls är dammiga institutioner som ägnar sig åt antikviteter, utan hur man mycket väl kan vara både en spark i skrevet och en del i samhällsdebatten.
Men som åskådare ska man ju ha åsikter också, och när jag var där var de kvinnliga besökarna i absolut majoritet. Hoppas det var en tillfällighet, för handeln med människor är både global och lukrativ, och kräver både män och kvinnor för att kunna begränsas. Inte minst för det oerhört uppenbara - kanske så uppenbart att det inte behöver påpekas - att det finns ett direkt band mellan kvinnans ställning i ett land, och risken för att samma kvinna ska kunna exploateras som prostituerad. Jämställdhetsarbete måste vara en av de bästa metoderna för att kunna stoppa den här vidriga handeln.

Och även om utställningen fokuserar på sexhandeln - och man skulle vilja höra förespråkarna för en legaliserad prostitution förklara hur detta skulle stoppa slaveriet; i länder med legal prostitution är problemet större än i länder där sexhandel är förbjudet - ska man inte alls glömma bort att arbetskraftshandel också är trafficking.
Dessutom följer dessa två företeelser samma sorts mönster och transportleder, och inte sällan kan de också sammanblandas: Unga kvinnor tror att de ska till rika länder för att arbeta illegalt i olika sweatshops men hamnar istället på bordeller eller sexklubbar. Där utsätts de för ofattbara övergrepp - i utställningen berättas om kvinnor som hade mellan 30-35 kunder under en natt, året om.... Man berättar om en formlig familjetradition av prostitution - där mor, mormor och dotter har samma yrke, och dessutom också arbetar tillsammans. Hur barn i Albanien inte längre får lämna hemmet för att gå till skolan - risken för att kidnappas av människohandlare är för stor.
Inte heller tycker jag man tar upp kopplingen till porren, eller till den etablerade organiserade kriminaliteten. Det är välkänt att porr alltför ofta produceras med ytterligt ofrivilliga aktörer, oavsett vad dess tillskyndare påstår - och man ska minnas att det knappast är ett fritt val att välja mellan att ha sex på film och att inte ha råd att äta... Det är exploatering, inget annat.
Den organiserade brottsligheten i olika länder - och den kan heta massa olika saker - är naturligtvis snar att ta över en sån här lönsam nisch, i synnerhet som straffvärdet är minimalt jämfört med att smuggla vapen eller knark. Alltså går allt mer av traffickingen via samma rutter och under samma beskydd som den trdaitionella smuggelverksamheten.
Efter att ha sett en sån här utställning är det rätt uppenbart varför den borgerliga regeringen tog bort den fria entrén till muséerna - det här är inte passivt uppvisande av artefakter, utan modern museiverksamhet är alert och aggressiv, och drar sig inte för att ställa provokativa och tankeväckande frågor. Det här är samhällsdebatt på en plats där den passar alldeles utmärkt.
Jag kan sakna kopplingen till hur man handlar med arbetskraft, eller hur man kan jobba mot det, för det kan man. Allt är inte nattsvart. Idag finns många organisationer som engagerar sig mot trafficking, men det krävs än mer för att verkligen stoppa den. Projekt i de länder där det förekommer är ingen dum början - det är i de mest patriarkala miljöerna problemet är som störst. Utbildning är en viktig del - vill man förenkla det kan man säga att ett läsande barn löper mindre risk att råka illa ut än ett barn som inte läser....
Om ni vill, och orkar, finns en omfattande digital version av utställningen här. Så se till att orka!!!

5 kommentarer:

Ni har det lyxigt som en vanlig söndag har förmånen att kunna välja vilket museum eller tom vilken utställning på ett utvalt museum ni vill på gå.

Snacket om moderaterna och samhällsdebatten hänger jag inte med på över huvud taget. Fattar inte ens hur du kan dra den slutsatsen?

Jag inte annat än att hålla med dig om hur fruktansvärt horribelt företeelsen trafficing är. I synnerhet så håller jag med dig om att problemet ligger i den samhällsstruktur som råder i dessa flickors hemland. För där kvinnan har en tydligt underordnad roll där råkar hon också illa ut.

30-35 svin per dag!? Nej fy f*n!

Ne,j jag tror inte det var en tillfällighet att det var mest kvinnor där. Tyvärr. Vi har även här en rätt lång väg kvar till ett jämställt samhälle och jag tror att det återspeglar sig i bl.a. det du upplevde idag. Att det var mest kvinnor där.

Ta en titt på din egen bransch. Där råder en rätt krass verklighet på jämställdhetsfronten. Avsaknaden av någon som helst jämställdhet är uppenbar och förhållandena som kvinnor jobbar under är många gånger allt annat än bra. Jag vet av egen erfarenhet och det är allt annat än trevligt!

Du pratar om handeln med arbetskraft. Jag skulle aldrig göra den jämförelsen då jag nästan tycker det är på gränsen till absurt. Ja faktiskt rätt stötande. Jag vet inte om jag fattade dig fel men i min värld går det inte ens att jämföra. Med det har jag absolut inte sagt att jag på något sätt tycker att handeln med arbetskraft (jag antar att du företrädesvis menar inom byggbranschen) är ok. Tvärtom, jag har själv uteslutit entreprenörer i upphandlingar pga. att de inte kunnat redovisa vilken arbetskraft man skulle använda sig av och på vilka villkor.

Nej, det här utställningen får bli en bra anledning att besöka kusinerna som av någon underlig anledning valt att lämna Norrland för Stockholm.

 

Viktoria!
De som satt i den borgerliga regeringen hade inte en aning om hur ett modernt museum fungerar - därför var det ointressant för dem att ha gratis inträde; det är den första tanken.
En annan, mer konspiratorisk tanke är naturligtvis att man faktiskt var ute efter museerna som debattörer och idébärare. Ser man det så är det också lätt att se en linje som slår mot fria teatergrupper, små tidskrifter, lokala föreningar etc.
De pengar man sparade på att dra in gratisreformen på museerna var en spottstyver - det var en ytterst genomtänkt politisk tanke att ta bort det. Kan vara bra att komma ihåg.
Nej, det finns all anledning att ta upp jobbtrafficking i samma andetag som sexhandel. Man kan inte låta just det anstötliga vara det som bestämmer grovheten. Visst, sexhandel är vidrigt, men är det vidrigare än slavhandel med barn som sätts i arbete i Indien eller Indonesien? Är det vidrigare än fäder som tvingas vara borta från sina familjer i upp till tio år för att betala den skuld de har till sin "förmedlare"? Utan ett enda besök hemma?
I stora delar av världen är det precis samma människor som sköter sexslavhandeln och jobbslavhandeln. Det är inget moraliskt val de gör. De säljer en vara vidare. Priset på en människa

 

Ok. Då blir min nästa fundering; Hur vet du att den borgerliga regeringen inte hade en aning om hur ett modernt museum fungerar? I mina öron så låter det mer som ett mer eller mindre kvalificerat tyckande (något som jag iof är väldigt bra på!). Sen att den moderata regeringen hade/har en helt annan agenda än det som den socialdemokratiska regeringen har (kommer att ha!) är uppenbart. Men att kalla dem okunniga (vilket jag tolkar det du säger som) tycker jag är att ta i.
Gällande dina konspiratoriska funderingar så är jag inte riktigt säker på att jag hänger med trots din förklaring. Visst ser jag vad du skriver och förstår vad du menar men jag kan inte förstå hur du kan komma in på den banan av funderingar. I min värld är det lite väl långsökt. Men å andra sidan kanske jag är naiv… (förekommer dig i vad jag gissar är din tanke). Dock rätt intressant och läsa dina funderingar.
Gällande sexhandeln och din jämförelse så tycker jag fortfarande att det är en världs skillnad. Möjligen kan jag tycka att barnarbetsproblematiken kvalificerar sig till samma liga. Naturligtvis så är allt utnyttjande av människor fruktansvärt men visst finns det väl ändå grader i helvetet? Och ja, jag tycker att sexhandeln (det jag vet om den) är vidrigare än att tvinga en pappa att arbeta av en helt orimlig skuld under tio år. Utan att träffa familjen. Om någon skulle ge mig valet att arbeta under vidriga förhållanden under en orimligt lång tids isolation och tvingas sälja min kropp så skulle jag sannolikt välja det förstnämnda. Jag skulle välja det förstnämnda…. För att jag upplever sexhandeln som något fruktansvärt omänskligt. Med det inte sagt att jag tycker det andra alternativet på något sätt är rimligt.

 

Ibland glömmer jag att alla kanske inte har samma grundinställning som jag, och att alla kanske inte heller läst samma saker som jag. Men faktum är att det sades rent rysliga saker om inträdet på muséerna från den borgerliga regeringen, vilket föranleddde en het debatt om en borgerlig kultursyn. Det var åtskilliga borgerliga ledamöter som hade en ytterst förlegad syn på museiväsendet och vad det pysslade med,både när det gällde innehållet och dess roll som kunskapsbärare.
På samma sätt har det från Timbro - näringslivets propagandabyrå - länge lyfts tankar rörande radikaliseringen av statens institutioner. Och detta är inget unikt för Sverige. Det finns en konflikt när det gäller synen på vad skattefinansierade institutioner ska pyssla med, och gissa vilka som upprörs av detta?
Jag har skrivit en hel del om detta, för det rör också biblioteken, där det också existerar levande debatter, eller utställningar som upprör. På många orter är det ju just biblioteken som är den stora kulturbäraren, och där kan man göra mer än bara låna böcker. Men av detta har vi inte sett röken i de styrdokument som borgarna håller sig med. I deras värld lånar man böcker på biblioteken, och därmed jämt. I deras värld är ett museum ett ställe där man kan glo på uppstoppade svanar och flintyxor...

 

Calle, just det är ju så viktigt att komma ihåg. Alla är olika och har olika förutsättningar i sin syn på omvärlden, sina medmänniskor, politiken, tja allt. Det finns liksom inget facit.

Ännu viktigare är det att inte se ner på eller förminska andras synsätt. Sen kan man tycka att synsättet är åt skogen fel men det är en helt annan femma. Å då menar jag inte att det var det du gjorde (såg ner på det jag skrev). Jag bara kom att tänka på hur viktigt det är.

Jag kan nog erkänna att jag ibland "glömmer" bort både det första och det andra.

Jag tvivlar inte sekund på att du är mycket bra påläst! Det du skriver är intressant. Visst är det de allmänna statliga verksamheterna som ska vara opartiskt och ifrågasättande. De ska opolitiskt granska och skildra vår omvärld. Då och nu.

Något som dyker upp i huvudet är svt´s små snuttar om den fria opartiska televisionen. Synd bara att "någon" gick in och satte p för att de sändes. Obekvämt? Ja! Bra? Jajamen!