Så skaffar du superkroppen - nästan...

 

Jag hör ju till dinosaurierna, vi som hittade ner i skivstångshallen innan TV hade visat Pumping Iron första gången. När det hela var en verksamhet för svettiga, halvnakna karlar. När det hela var lite suspekt. När Mr Sweden avhölls, korades vinnaren av kvällstidningarna till Sveriges vackraste (och kolla in Ehrling Wahlgren för att förstå varför det hela fick löjets skimmer...) och jag utsattes i sinom tid för diverse homosexanspelningar av företrädesvis ishockeydyrkande kollegor.
  Skivstänger var inte för riktiga karlar, att kråma sig framför en spegel var bögigt och att göra sig av med kroppsbehåring var förskräckligt. Omanligt.

  Så icke längre. Nu ser jag mig själv som en av de få bofasta på gymet, som likt en skärgårdsbo svärjande åser nyårslöftena välla in som sommargäster (stiligt va?). Jag vet att det är nödvändigt för gymets intäkter, jag är inte alls otrevlig, men under ett par månader kommer jag att få vika undan för fnissiga nybörjare och feta återvändare, oftast män i min egen ålder med något vilt i blicken, som undrar om vikterna verkligen var så här tunga för femton år sen.
  Och jo, de vägde lika mycket då, polarn...

  Tidningarna svämmas över av tips om hur man ska få superkroppen - som inte alls finns -, hur man ska klara alla hinder på vägen, och diverse Personliga Tränare vädrar guldålder. De flesta av dessa Personliga Tränare var inte födda när jag inledde mitt lyftande, så nu tänkte jag ge några enkla, och bistra handfasta råd om hur man kommer igång med sin träning. Allt baserat på ganska många hundra nybörjarinstruktioner, och olika reflektioner.



  - Välj vad du vill träna. Det ska vara roligt. Alla passar inte för gymet, alla passar inte för löpning.
  - Se till att du har tid.
  - Sätt upp realistiska mål. Det behöver inte vara märkvärdigare än att man ska gå ner ett par kilo i kroppsvikt, eller klara milen under femtio minuter.
  - Inse dina begränsningar (gäller i synnerhet män). Att man klarade 130 i bänkpress 1987 är helt ovidkommande 2013.
  - Ålder är en faktor att räkna in. Den naturliga förbränningen avtar, den egna hormonproduktionen avtar också. Leder,senor, muskelfästen blir skörare med åren. Tyvärr inte tävlingsinstinkten vilket brukar vara en förödande kombo.
  - Magrutor tyder på en ätstörning! I synnerhet hos folk över femtio. Det krävs en oerhörd disciplin och gott om tid för att bibehålla sånt.
  - Se till att leva också, men med måtta.
  - Låt bli rödvinet och ölen under de tre första månaderna av din träning. Det blir roligare att träna om man ser resultat, och alkohol bromsar effektivt.
  - Att styrketräna är INTE farligt eller svårt. Den som påstår det ljuger. Det är farligare att bära ner tvättkorgen till tvättstugan än att träna en axelövning för kvinnor i +30-årsåldern. Det är långt farligare att träna olika sorters gruppträning än att träna styrketräning. Att träna BodyPump är förmodligen bland det skadligaste som finns.
 - Att kritisera träningsformer är som att gräla med professorer - det kan bli dueller av sånt. Håll dig till det du tycker är kul.
 - Träna kondition. Stretcha.
 - Nej, du behöver ingen PT. Har du aldrig rört en hantel förr är det vettigt med en nybörjarinstruktion, men det är inte raketforskning vi pratar om.
 - Vill du gå ner i vikt ska du röra på dig mer än annars. Köp en stegräknare och gör upp att gå 2000 steg mer per dag än du brukar (kräver att man under en vecka kollar sin normala aktivitet)
 - Vill du gå ner i vikt måste du tänka på vad du äter. Glöm att det ska vara gott eller njutbart - i sex jävla månader kan du leva på fisk och grönsaker, med några enstaka felsteg. Sen, när du nått din målvikt, är det OK att börja leva mer normalt, och försöka hitta en vettig nivå på födointaget.
 - Sluta med det här vansinnet att äta på kvällarna. Familjemiddag är rent folkhälsomässigt en katastrof, och det är kvinnornas fel. Tro mig - sen TVn kom finns det inte många män som känner ett sug att dra i sig Pasta Bolognese tillsammans med klanen klockan nitton på kvällen. Så alla kvinnor - sluta laga jättemiddagar. Ni är inte kroppsarbetare längre, så ät inte som en sån.
 - Ät något lätt på kvällen. Och tryck inte i ungarna en massa mat som de inte kommer förbränna. de är förmodligen feta ändå.
 - Män ska lära sig att äta mindre portioner, och det är svårt. Lär dig dricka vatten.
 - Ett till två gympass i veckan räcker om du också tränar kondition en till två gånger.
 - Skaffa bättre skor. Det är en oerhört klok investering. Och de ska bytas var sjätte månad om du använder dem.

 - Ha gärna en kompis att gå med - då drar ni varandra.
 - Träna hela kroppen. Det betyder att man ska träna det som är nedanför höfterna också. Det är INTE okey att ha större armar än vader, eller vara starkare i bänkpress än i marklyft eller knäböj. Då har man tränat fel.
 - För oss som passerat femtio är det viktigt att tänka på att den kropp vi skaffar oss nu ska vi ha tills vi är sisådär sjuttio bast, för sen händer det andra saker. Men det betyder också att vi inte kan tillåta oss att vara underviktiga - med åldern tunnar vi naturligt ur, och det är trist att idag se forna vältränade personer må rätt uselt på grund av sin tidigare elitträning och kosthållning.
 - Det är inte alls så att dyra träningskort ger bättre resultat.
 - Ge inte upp. Det tar en månad innan en kostomläggning syns på riktigt - det som sker på vågen dessförrinnan är nästan alltid vätskeförlust.
 - Inte heller får kvinnor muskler på ett par träningspass (vanlig myt). Det som händer är att träningen ger tryck i - oftast - otränade muskler, vilket ger dem spänst. Det kan se ut som om muskeln, hoppsan, bara hoppade fram, men så är det rakt inte.

Slut på del 1. I del två ska vi prata om gymetikett.















1 kommentarer:

Bra skrivet!