Boendevillkor för gästarbetare...

Alltid engagerade Johan Sjölander hann skriva ett inlägg om vidriga levnadsförhållanden för gästarbetare innan jag blev klar med mitt. Å andra sidan skrev han det bättre. Det kan inte upprepas ofta nog - de här polackerna och balterna får leva under slavliknande villkor, och är ibland mer eller mindre ägda av sina förmedlare.
Det finns all anledning att återkomma till saken. I Byggnadsarbetaren har vi återkommande historier om sängar i asbestlokaler, kudden vid gasolbrännare eller fjorton man i en garderob. Varje vecka upptäcker ombudsmän eller fackliga ombud extrema missförhållanden. Ibland kan man fixa det, ibland kommer man inte åt det.
Olyckor och farlig arbetsmiljö går hand i hand. Oseriösa arbetsgivare och risker gör samma sak. Och man kan inte komma ifrån att just byggbranschen blivit lekstuga för olika kriminella element, som vill göra snabba, enkla pengar. Eller tvätta narkotikapengar. Jag ska skriva en drapa om det när jag läst färdigt Svensk maffia, där man tangerar ämnet. Det finns all anledning för Byggarbetsgivarna att ta sig en funderare på hur de ska ställa sig till alla de småfirmor som idag väljer att stå utanför kollektivavtalssystemet. Man kunde ju önska att Federley funderade på samma sak.

Det kan vara värt att lyssna på programmet Kaliber. Och sen kan man ju ta sig för pannan när man hör migrationsminister Tobias Billström rycka på axlarna åt problemet, med kommentaren: – Jag tror att man ska matcha de problem, som finns med lagar och föreskrifter. Men människors fria val är det väldigt svårt att säga att de är fel.
Får man vara så naiv som minister?

3 kommentarer:

Det kanske är för att jag är hopplöst "knäppvänster" som min handledare brukar kalla det, men jag tycker att frihetsargumentet ofta missbrukas. Visst är det ett medvetet val när man väljer ett arbete med usla arbetsförhållanden, men om alternativet är inget arbete alls, och därmed alternativet att inte kunna betala mat och hyra (kanske inte bara för sig själv utan även för sin familj), är det då vettigt att kalla det frihet och tycka att det därmed är helt i sin ordning, rentav bra (för frihet är ju det bästa ting som sökas kan all världen kring osv. - eller?)? Jag är inte så säker på det. Det påminner om hur vissa argumenterar när det gäller prostitution - visst finns det kvinnor och män som vill prostituera sig - de VÄLJER ju att göra det, ffs! - och då måste man ju som värnare av individens frihet låta dem göra det. Eller?

Man blir fan arg.

 

Polacker och balter... och britter! Unga brittiska pojkar, ingen utbildning, knappt läs- och skrivkunniga, ibland vid tvivelaktig fysisk hälsa. Kommer till Sverige på falska pass som de blir ifråntagna. Används bokstavligen som slavar i diverse byggprojekt.
Och det är ändå barn vi pratar om! De har ingen aning om var de ska vända sig eller hur de ska söka hjälp. Brittiska ambassaden skickade nyligen tillbaka ett helt lass som de hade lyckats håva in. Men det är ju helt tragiskt. Skrämmande.

"Fria val"? Kidnappning är mer riktigt.

 

Det Polebunny pratar om är ett ganska nytt fenomen. Vi har sett det i de här husvagnsgängen som drar omkring; i Storstockholm har vi de här asfaltsligorna som gör livet trist. Jag har fått höra att de ofta är s k "travellers", resande. Nån kanske vet mer