Nej, det är bara dumt av Kommunals medlemmar att lämna facket

  Jo, jag förstår att det kokar i leden hos Kommunal. En del av det som "avslöjats" är naturligtvis bara trams, men just nu får vi leva med den maxim som säger att den som avslöjar en skandal kommer ha ett bättre läge än den som som försöker bemöta den. Och det har Kommunal knappast varit bra på. Dessutom, om man ska fundera lite kring det här med skademinimering och skandaler brukar den allenarådande strategin vara att så många som möjligt avgår, det vill säga, man böjer sig för den mediala makten och ger upp alla försök att förklara eller bemöta. Det går liksom inte.

  Men svaret på missnöjet är självklart inte att gå ur facket. Det är tvärtom bara dumt.

  De som nu misskött sig - om de nu har gjort det - är några personer. Men inom Kommunal finns tiotusentals rekorderliga personer på vilka ingen skugga må falla. Det är de som är Kommunal - det är bara hos okunniga människor ett fackförbund är dess ledning. Och svaret på hur man ska undvika såna här pinsamheter är givetvis att fler engagerar, inte färre.

  Jag vet inte om det blir polisutredning, nån stackare kommer säkert att polisanmäla men i slutänden kommer inte brott kunna styrkas. Det här är fråga om stadgar och arbetsordning, och är det nån som ska ha skit för det är det människor som har till uppgift att granska verksamheten. Så funkar det i alla fackförbund.

  Jag har inte ens större synpunkter på att Kommunal, som fastighetsägare, kanske har misskött sig ur ett mycket luddigt knegarperspektiv. Äger man en fastighet och hyr ut till en restaurang så lägger man sig inte i hur krogen bedriver sin verksamhet. Inte heller tycker jag det är orimligt att höga företrädare för fackföreningsrörelsen får sitt boende ordnat av respektive fackförbund. Tvärtom vore det orimligt att avkräva dessa människor att de minsann ska köpa sig en lägenhet dyrt i Stockholm för att de blivit valda av kongressen.

  Nu har det här naturligtvis att göra med nån sorts gammeldags konservativ syn på vad fackföreningsarbete är. Man ska tjäna som ett vårdbiträde, bo i en hyresetta i en förort, jobba som en dåre och alltid vara tillgänglig. Det har jag hört en miljon gånger. Det är också skitargument. Det är en helt annan sak att vara facklig på ombudsmannanivå eller högre än att vara det på sin arbetsplats. Det kräver mer, helt enkelt, och nästan alla såna jag känner jobbar som galärslavar för att den vanlige Medlemmen ska få det bättre. Att de skulle vara överbetalda är bara nys.

 Men. Och det är ett stort men. Vi behöver prata om det här med fallskärmarna. Avgångsvederlagen. Pensionsvillkoren.

  Det hör inte hemma i arbetarrörelsen. Förtroendeuppdrag är just det - förtroendeuppdrag. Det är inga anställningar. Det ingår att man med ett kongressbeslut är av med sin inkomst. Ungefär som ett riksdagsval.

  Visst, det kan finnas skäl att ha en tids omställningsstöd, men än så länge har jag då aldrig hört någon fd förtroendevald som blir av med sin arvoderade post som haft svårt att hitta nåt nytt jobb. Är de inte intill orimlighet usla är de snarast eftertraktade. Och skulle de inte få ett jobb i paritet med vad de duger till får de väl ta ett jobb som oss alla andra. Anders Bergström började sin karriär som maskinist. Jag säger inte att han ska ta ett sånt jobb men han lär inte sakna möjligheter.

  Att han skulle få ett avgångsvederlag är däremot stötande, och jag trodde vi var av med sånt inom facket. Jag skiter fullständigt i om det förekommer i den privata sfären, eller om andra politiska partier blundar och tiger när Reinfeldt tar ut full fallskärm fast han tjänar pengar. Det är deras bekymmer - det rättfärdigar inte att våra företrädare ska göra det. Tjänar man de lönerna - och jag tycker inte att de är överbetalda - får man väl ändå sätta av litegrann själv, ifall det skulle komma några frostnätter.

Kort sagt, det är bara att slå sig själv i huvudet att lämna facket. Istället ska man gå på möten, engagera sig och kräva insyn. Så kommer det också att bli, för ni ska inte tro att de som är facket, alla kontaktombud, lokala förhandlare, skyddsombud etc kommer att hålla käften. Här kommer bli krav på ändring, sanna mina ord.Dessutom ska ni inte lita på det som står i Aftonbladet, men det är ett ämne för en annan postning.