Arbetsgivaravgifter och historielöshet

  Jag har ju som princip att inte publicera anonyma kommentarer, men eftersom det är min blogg får man ju frångå det, om det nån enstaka gång skulle inkomma något genialt (väntar på det) eller om det är så urbota dumt att det måste bemötas.

  Med anledning av mitt förra arga inlägg om fega fackförbund drällde det in den förväntade drivan av skräp, men just det här "LO-fackens styrka har till stor del vilat på att stat och kommun på ett generöst sätt tagit hand om alla dem vars jobb förhandlats bort. Dessa "framgångar" vänds nu mot samma förbund när stora kontingenter invandrare skall slussas in till lönenivåer som deras produktivitet aldrig kan försvara." är för korkat för att inte bemötas.

  Det kan direkt kopplas till den enastående okunskap om vad arbetsgivaravgifter är, vad de används till och var pengarna kommer från, som just nu åter sticker fram huvudet.

  Till att börja med - den anonyme skribenten (givetvis - det är ytterst få som vägar stå för sina dumheter) har naturligtvis tokfel när han drar sina slutsatser av mitt blogginlägg.

  "LO-fackens styrka har till stor del vilat på att stat och kommun på ett generöst sätt tagit hand om alla dem vars jobb förhandlats bort" är både fel och ohistoriskt, mitt kära nättroll. Om du tror att "stat och kommun" haft en magisk penningpåse att dra fram, för att ösa över odugligt folk som fått sparken - så har du fel.
  Det är ju det som är den fackligt-politiska samverkan jag skrev om. Utifall att jag var oklar - kan inträffa - vill jag åter poängtera att just det skyddsnät detta nättroll pratar om, har tillkommit just för att fackföreningarna drev frågan. Inte bara för sina medlemmar, utan för alla. Just för sina medlemmar skapade vi något som heter arbetslöshetskassor, till vilka vi avstått pengar. För att arbetslösa kamrateter dels inte ska ställas på gatan, dels för att arbetslösa kamrater inte ska behöva ta jobb under lägstanivån.
  Just det där sista är något som slarvats bort i debatten - att a-kassan faktiskt har varit, och borde vara, en garant för att ingen ska behöva sälja sig till underpris. Och det var givetvis det som egentligen var meningen med den borgerliga regeringen attack på a-kassan; att skapa en lönemässig underklass. Ett beställningsjobb från Svenska Arbetsgivarföreningen (numera Svenskt Näringsliv, men det skadar inte att kalla dem det de är). Det är också, som av en händelse, ett praktexempel på när arbetsgivarna bedriver politik.
  Fast de kallar det information.

 
 Att därefter insinuera att LO-fackens styrka skulle bero på att vi kunnat luta oss mot oerhördt generösa villkor i trygghetssystemen är också fel. Och farligt. Vår styrka är att vi varit många. Och att vi bedrivit politik. Det är ju det som är del två i den borgerliga regeringens kampanj mot oss - göra det dyrare och svårare att vara med i facket.

  Gissa vilka som beställt del två? Först öppnade rätta svar vinner en egen promenad i snöslasket.

  För givetvis trivs arbetsgivarna bättre med en motpart som inriktar sig på att vara försäkringsbolag, lite småtrevliga och inte prata så högt om jämlikhet, utslagning eller arbetsmiljö.

  Nu kommer vi till det vi kallar Arbetsgivaravgifter. Kolla in vad Wikipedia säger om det (här). Och notera att det mitt på sidan står följande; "Under svenska förhållanden vältras kostnaden för avgiften främst över på löntagarna i form av uteblivet löneutrymme." Vilket är rent häpnadsväckande. Texten är garanterat skriven av nån på Blasieholmen (SAF ligger där). Smaka på ordet "vältras"....
  Nå, saken är ju att VI - de som arbetar - gemensamt kom överens om att avstå från löneutrymme, och se till att arbetsgivarna istället betalade in detta överskott till staten. För vår egen skull. Jag saknar onekligen en historieskrivning om hur arbetsgivaravgifterna (eller sociala avgifter, som är ett mer korrekt uttryck) tillkom.
  Om den fattigdom, om den misär, som utslitna jobbare levde i efter ett långt arbetsliv - det här var ett sätt att finansiera en ålderdom som i vart fall var bättre än den som fanns innan. Vi - VI! - avstod från lön, för att försäkra oss om en tryggare ålderdom. Och en del annat - här ingår
Ålderspensionsavgift    
Efterlevandepensionsavgift    
Sjukförsäkringsavgift
Föräldraförsäkringsavgift    
Arbetsskadeavgift
Arbetsmarknadsavgift    
Allmän löneavgift

 Saker som faktiskt är öronmärkta för oss. Som avstått lön för detta. Som en del i det trygghetsarbete som fackföreningarna pysslat med.

  Det här är inte stålar som regeringen hoppsansa kan hantera hur de vill, dela ut till företag som nån slags jädra bonus. Det här är VÅRA pengar.

   Till detta, i ett idogt opinionsarbete av ambitiösa människor med höga löner, kan läggas att man på sajten Ekonomifakta (ägt av...gissa!) blandar man ihop sociala avgifter med kollektivavtal. För att berätta hur jävla betungande det är att vara företagare.
  Det är samma sak där - VI avstår från löneutrymme för att finansiera kollektivavtalen, eftersom vi för länge sen förstod att det allmänna pensionssystemet inte kommer kunna sörja för oss när fyrtiotalisterna (givetvis) sugit ut det. Det är också våra stålar.

  Visst, vi kan gå med på att man använder en del av våra pengar för att få unga människor i arbete. Men då ska det vara just det. Det ska INTE vara ett par hundratusen (eller miljoner, som i den där hamburgerkedjan) som glada företagare kan stoppa i fickan. Det ska skapas jobb. Annars får det vara.

  Så kära nättroll - inte nog med att du luktar brunt. Du är obildad också.
 

5 kommentarer:

Visst kan facket ha politiska krav men dock inte partipolitiska dito. Fackets medlemmar är inte enbart sossar eller annat utan det finns olika viljor.

Ps. När skriver du om skattefusk och svartjobb i din bransch? Ds.

Krister Rosengren

 

Man ska inte vara blyg för att tala om vilka som genomfört förbättringar och försämringar. Att vara medlem i en fackförening är inte alls ett villkorslöst val - vilket de så kallade opolitiska fackförbunden påstår. Att vara medlem i ett fackförbund är faktiskt ett politiskt val.
Det finns nästan hundra inlägg om svartjobb i byggsvängen. Sök på taggen svartjobb så får du se.

 

De delar också ut våra försäkringspengar som vi avstått i löneutrymme som skattesänkning till alla som är friska och har jobb.

De är så man har finansierat skattesänkningarna. Inte genom att Borg är ett geni utan för att han har stulit våra pengar

 

Vem har Borg "stulit pengar" från professor BS ?

Är det en mogen diskussion du för ...

 

Jamen tjena Jonny - kul att se att de riktiga moderaterna fortfarande lever. Alltid redo att ryggmärgsmässigt attackera allt som andas arbetarrörelse, jämlikhet och oförskämd kritik mot Den Lysande Regeringen, De Likaledes Lysande Regeringskamraterna och Den Politik Som I Snart Åtta År Lyft En Otacksam Nation Ur Det Socialistiska Träsket