När Sören Holmberg räknade fel...


I anslutning till den opinionsundersökning som idag ger ett stadigt övertag för de röd-gröna över alliansen, ger också professor Sören Holmberg en rätt häpnadsväckande synpunkt. Nämligen att det röd-gröna övertaget antagligen kommer att minska med nån slags automatik.

Möjligheterna för regeringspartierna att minska motståndarnas övertag ökar ju närmare valdagen kommer, enligt Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Bland annat därför att oppositionen måste precisera sig och konkretisera sitt alternativ, säger han till Svenska Dagbladet

Eh, nu blir man ju lite förvånad. Oppositionen har ju redan gjort det i ett stort antal frågor, alldeles oavsett vad Fredrik Reinfeldt kommer säga ikväll i Agenda (för det kommer han tjata om, med logiken hos en döv - säger Mona att man redovisat politiken i ett ämne kommer han att nonchalera det. Var så säkra!).
Precis som Folkets Härold också gör, funderar man ju på motsatsen.
Att det röd-gröna övertaget kan öka i takt med att man preciserar sin politik ytterligare. Ju närmare valet man kommer desto mer kommer ju regeringens misslyckanden att synas, sanna mina ord.
Alliansen var långt från enig i alla frågor 2006, och straffades inte av väljarna - är det inte en smula förmätet av Sören Holmberg att tro att det omvända skulle gälla nu?
I synnerhet som återväljande av borgerliga regeringar knappast vara så frekvent att man kan dra några slutsatser av det, för att tala statistiker-språk.
Nä, här trampade nog professorn i klaveret

6 kommentarer:

Skulle tro att professorn har mer insikt i dessa saker än du.

Har S gett besked ??? Knappast.

 

Så typiskt skrivet av en sosse.
Fackligt aktiv också?
Jaha du. Då kanske du kan berätta för mig hur ni skall få i hop medlemskapet i EU, arbetslösheten och Laval-domen som ger fritt fram för lönedumpning.

Ungdomar som är skoltrötta eller har dålig studiemotivation kunde förr i tiden, (på sjuttio och åttiotalet) starta sin arbetslivserfarenhet med städjobb, diskjobb och enklare serviceyrken.

Själv tjänade jag ihop till min första moped genom att dela ut morgontidningar. Det jobbet utförs idag oftast av utlänningar.
Tji fick ni svenska ungdomar.

Sådana jobb tillsätts nu allt oftare med arbetskraft från låglöneländer. Vad är det för skitsnack att det behöver importeras hundratals städare?
Eller tusentals restaurangarbetare, diskare och serveringspersonal?

Det där kommer att straffa sig när dagens arbetslösa svenska ungdomar inser följderna av en idiotisk arbetsmarknadspolitik.

 

Skulle tro att professorn inte har en aning om det. Det finns inte några statistiska bevis att stödja sig på, alltså spekulerar han.
Därför är det precis lika relevant att förutsätta att avståndet i röster kan öka.

 

UncleBob - ta en prozac nu och sätt lite struktur på det du skriver. Det där var det ingen som fattade något av

 

Det han säger är väl att när exempelvis Koalitionen lägger sitt gemensamma budgetförslag i vår så innehåller det dels preciseringar som Alliansen kan ifrågasätta, dels en del oklarheter som också går att kritisera och inte minst skrämma väljarna med.
Dessutom innebär preciseringarna att de olika partiernas företrädare på en och annan punkt måste bita i sura äpplen och deras resp väljare kan bli alienerade.
Ett exempel på en konkretition som blev problematisk för (s) var när man slog sig ihop med miljöpartiet, minns du det?

 

Klart att risken finns - men det kan ju faktiskt bli precis tvärtom. Den borgerliga kritiken har ju gått ut på att man ännu inte är enade. Vad händer om man faktiskt enas?
Jag tror inte alliansen kommer hitta ytterligare saker att skjuta in sig på. De kommer istället vara fullt upptagna med att rädda sina egna skinn, vilket rätt många inlägg på den här bloggen tyder på.
Den anti-fackliga linje som centeristerna driver här, går ju t o m på skrå mot de egna. Är inte det att vara osams så vet inte jag.
Jag kan räkna upp rader med frågor där alliansen är oenig - så varför skulle det finnas en automatik i att gapet skulle krympa?