Du Gamla, du Friska - om en nationalsång som inte finns


Vi har ingen nationalsång. Vi har Du gamla, du fria. Det kan vara bra att påminna om det.

Just nu pågår det en sån där allergiframkallande och historielös kampanj på nätet, om att man ska tillåta Den Svenska Nationalsången i skolorna. Allergiframkallande för att man ska vara mycket misstänksam mot de som ligger bakom såna kampanjer, historielös för att man inbillar sig att Den Svenska Nationalsången på något vis skulle ha sjungits i varenda skolsal i landet under långeliga tider...
I synnerhet på skolavslutningar.

Fel, fel, fel.

Eftersom vi inte har någon officiell nationalsång har det aldrig utgått något påbud om att den ska sjungas. Det har istället funnits en välgrundad motvilja mot att sjunga denna överhetens sång ute i landet - den förknippades mycket länge med en demokratiföraktande och arrogant överklass, och bölades i kadettskolor och friskytterörelser. Det är därför vi inte sjunger Du gamla, du fria inom arbetarerörelsen - den sjöngs av de som sköt på arbetare i Ådalen 1931, och den sjöngs av de som ville förbjuda oss att organisera oss.
Inte heller har det förekommit generationer med skolelever som stått upp och målbrottsskrålat "ärat ditt namn".

Man hade morronbön på den tiden, och det är många generationer som sovit sig genom överhetens påbud, mumlat med i Var hälsad sköna morgonstund, och därefter vacklat ut i dåtidens skola. Men inte sjöng de nationalsången.
Det är, i likhet med många andra nationalistiska uttryck, ett ganska sent påfund. Vilket den nymornade svenska nationalismen delar med många andra nationalister i andra länder - man hittar på sin historia helt enkelt. Man vill att soldaterna i trettioåriga kriget skulle vara småländska knektar, när den absoluta majoriteten var inhyrda europeiska legosoldater, man vill att köttbullar ska vara uråldrig svensk mat, man vill glömma att Riket Sverige länge bestod av två ovilliga drabanter, Finland och Norge i tur och ordning.
Alla som vill ha historia som ett obligatoriskt ämne i skolan har därför i fortsättningen mitt helhjärtade stöd!

Som framgår av Wikipedia skrev Dybeck texten i andan av den rådande skandinavismen, och de där två stroferna som olika personer påstår att man inte får sjunga, hör inte dit - de är senare tillkomna, och egentligen rysliga pekoral, liksom hela stycket, om man får vara krass. Det tycket också Dybeck själv, som kallade det "..Själv menade Dybeck att "de högst medelmåttiga orden" hade tillfällighetskaraktär och inte var avsedda att spridas vidare." En firmafestvisa alltså.

Men nu ska här sjungas nationalsång. Verklighetens folk är förbannade för att en kulturell och politisk elit tydligen bestämt att man inte får sjunga Nationalsången. Som alltså inte finns. Det finns en grupp på Facebook med nästan fyrtiotusen medlemmar, och där är det inte tal om annat än att det naturligtvis är utlänningarnas fel. Fast en del beror ju på socialisterna, bögarna och avskaffandet av den allmänna värnplikten, typ....

PS. Vid granskning av källorna hittar jag ju föreningen Heimdal, som inte direkt har ett fläckfritt förflutet. Och det vore nästan tjänstefel att inte påminna om att finansminister Borg varit ordförande där. Den svenska konservatismen frodas, men låter andra ta striderna...

Den som vill kan ju lyssna på en inspelning från När det begav sig....


Bilden? Lilla Ida - hennes sommarvisa känns som en mycket bättre sång på skolavslutningen

4 kommentarer:

Alla inlägg som motar historieförvanskare i grind är bra inlägg. Tumme upp!

 

Hej

Var inne här och tittade lite och blev intresserad. När jag var grabb så bad vi morgonbön. Minns särskilt när jag fick gå fram och inför klassen leda bönen. När jag kommit halvvägs så tappade jag tråden. Vände mig mot fröken och sa -Hur faan var det sen? Fröken blev helt röd i ansiktet och, om jag minns rätt så kom fradgan, jag fick oerhört med skäll. Kommer nog aldrig riktigt att tycka om morgonböner igen... Det var med den som med allt annat i skolan. Det jag inte var intresserad av, det fastnade helt enkelt inte.

 

För det första kan det väl inte vara sant att "Du gamla, du fria" inte får sjungas i skolan?

Är det sant så lär väl SD garanterat få en plats i riksdagen till hösten. Detta låter som det dummaste jag hört det senaste decenniet.

Visserligen är inte sången en nationalsång i juridisk mening men däremot av hävd och tradition. Och varför spelas den då i stora fotbollsturneringar där Sverige är med. Jag vågar satsa tusen spänn på att jag hörde den i vintras när det blev svenska guldmedaljer i OS t.ex.

Om den sången skulle uppfattas som stötande för invandrare måste man vara ganska långsökt i sitt letande efter orsak. Är det just det att den spelades när Sverige vann en guldmedalj? Förvisso spöades då ett antal icke-svenska idrottare i.o.m. att en guldmedalj gick till Sverige. Men...??

Då tycker jag att vi ska ha stor tystnad istället för att spela sången vid sådana internationella sportevenemang. Helst ska vi stå tysta och stirra ned i marken och försöka se skuldmetvetna ut ifall vår seger skulle ha kränkt en icke-svensk!?

Och i den internationella solidaritetens namn så skulle vi egentligen inte ha något sportutbyte alls med utländska lag/idrottare. Tänk om vi skulle vinna och någon blir kränkt?

Låt oss stipulera att alla svenska idrottare skall förlora i vad de än tävlar i. Blåa och gula träningsoveraller får inte förekomma. Och brist inte ut i sång. Sådant kan tolkas som nationalistisk yra.

:-)

 

Jag vet att det här inlägget är ganska gammalt, men jag kan helt enkelt inte understå mig att kommentera.
Att det skulle vara "förbjudet" att sjunga nationalsången är nog upp till samtliga skolor. I min skola sjunger vi nationalsången i kyrkan på skolavslutningar och det har vi gjort sedan ettan... vad skönt att man går ut nian i år, förstår verkligen inte meningen med dessa "traditioner"..