Varför inte ta bort a-kassan helt då?

Nobelpriset i ekonomi delas ut till tre Friedmanapostlar som bland annat hävdar att för hög arbetslöshetsersättning skapar färre jobb.

Såpass. Så varför inte ta bort den helt och hållet? Det borde ju då vara det allra bästa. För oj så bra det går för länder med usel a-kassa....


DN, SvD, Aftonbladet, Expressen, Ekot

5 kommentarer:

Sven Dufva

Det var en horribel artikel. Man bör även se på andra bi-effekter som låg ersättning ger.

Jag tycker det är lika ren medetid att inte ha a-kasse ersättning som det är med barnaga.

 

Svaret på frågan finns i din egen text: ... för HÖG a-kassa ...

Noll procent i aerbetslöshetsersättning är inte för hög men 100% är det. Den optimala siffran finns därimellan. Inte speciellt revolutionerande.

 
Sven Dufva

En human nivå ligger på 80% av sin nuvarande lön, inte lägre.

Den tidigare komentaren vill säkerligen ha ca 45-50%, så man är riktigt, riktigt "motiverad" att få ett nytt jobb.

Vad folk med den inställnignen inser är att man ofta inte bara har sig själv att ta hand om, utan även barn m.m. Och att det faktiskt kostar att söka jobb, (resor, brev, bläckpatroner, nya kläder, telefonkostnader m.m.).

Vidare inser dom inte heller hur utsatt för övergrepp en människa i en en arbetslöshetssituation med LÅG ersättning kan vara.

Sluta jaga de arbetslösa och sjuka och ger er efter skattsmitarna istället. DÄR finns det pengar att håva in.

 

Regeringen Reinfeldt kommer att (svordom)införa obligatorisk Akassa för att utarma facket helt eller ditåt vill dom(svordom)
Hälsn Stefan

 

Låg ersättning i a-kassan ska pressa ner lönerna, vilket ska göra det billigare att anställa, enligt liberal teori. Det dom inte tänker på är att genom sänkta löner så minskar också efterfrågan på varor och tjänster i samhället, vilket i sin tur leder till ännu fler arbetslösa.
Läs gärna den här artikeln också angående a-kassan: http://www.utredarna.nu/rogermortvik/2010/10/12/ekonomisk-teori-och-verklighet/