Jag ser ju inte gärna på Fuskbyggarna, Byggfällan eller liknande program - det blir ju mest att man vrider sig i soffan över hur naiva människor är. Emellanåt har jag - precis som rader av yrkeskamrater - tänkt att " de får fan skylla sig själva!" när man hör om kunder som gladeligen lägger en miljon i handen på en kille de knappt kan efternamnet på, och sedan blir lessna i ögat när huset inte blir klart.
För givetvis är den här nästan messianska drömmen om ett stort hus på landet - fast med jävligt liten gräsmatta - rena guldgruvan för klåpare och amatörer. De renodlade skojarna är faktiskt rätt sällsynta.
Och herregud vad folk är nervösa nu - HUUUUUUUUUR ska jag veta att han inte tar pengarna och drar, eller att jag får en trappa som går sönder, eller att huset ruttnar och faller ihop efter nio månader?
Eftersom jag jobbat på skutt - dvs litet byggföretag - och sett en del, ska jag därför ge några små omistliga råd.
För det första - har företaget betalningsanmärkningar? Sånt är lätt att kolla via nätet. Det kostar några sketna kronor, och företaget i fråga får veta att man kollat men so what? Det handlar om att skydda sina egna pengar. Så gör ju han. Eller fråga banken!
Och skulle nu företaget ha betalningsanmärkningar så kan man i varje fall sitta i båten - det är inte särskilt ovanligt; det kan bero på att den lilla byggfirman i sin tur haft otur när de gjort affärer med ett annat Litet Byggföretag. Fråga då. Ta reda på vilka summor det rör sig om.
För det andra - har de kollektivavtal? Det är ju ett tips som Timell et consortes gärna skulle få ta upp. Har de inte kollektivavtal kan man fråga sig varför, har de kollektivavtal ska man kolla att de betalat in. Det kan man med fördel göra via den lokala Byggnads-avdelningen. Där kan man också kolla om en företagare har det vi skulle kunna kalla en märklig historia - många bolag, trassliga konkurser, namnbyten (i synnerhet namnbyten - gissa varför!). Kolla också hur gammalt företaget egentligen är - skojföretag brukar vara mycket unga...
För det tredje - vad är det för referenser de lämnar? Man kan ju stöna en del när man hör högutbildade ingenjören pipa att "de hade ju en förtroendeingivande hemsida". Men vafan - om ingenjören ska köpa bil så kan ni lita på att han åker halva länet runt och sparkar på däcksidor eller luktar i bagageutrymmen, men när det gäller att bygga en villa för tre millar så räcker det med att titta på nätet????
För det fjärde - gör en söndagsutflykt till ett påstått referensobjekt - ring på och fråga om deras erfarenheter. Jag kan lova att om de är missnöjda kommer ni att få höra det, sanna mina ord. Det kanske blir en femtonmilaresa den dagen, men det är ju småpengar i sammanhanget.
För det femte - man kan faktiskt be om hjälp. Känner man en snickare så ber man honom om hjälp att kolla referensobjekten. Ta med en glaskula och släpp i våtutrymmet och kolla att den rullar åt rätt håll. Kolla svaj i tak, eller trappor. Kolla efter skruvskallar som lyser genom tapeten - är väggen illa skruvad är det garanterat annan skit också. Glipar foder, är det tajta golvskarvar? Hur har de skarvat golvsockeln? Hänger dörrarna rakt?
För det sjätte - snöa inte in på snygga kök eller badrum. Det är kosmetika, som inte säger ett skit om vad som finns bakom.
För det sjunde - vänd er till branschorganisationerna. Det finns ju drivor med sånt, allt från Villaägarna till Sveriges Byggindustrier och Byggmästarföreningen. Om det företag du funderar på inte är medlem där ska man fråga varför. Eller till Konsumentverket - oseriösa företag har oftast en oseriös historia...
För det åttonde - om byggfirman säger att alla installatörer är behöriga ska man kolla det - det har med kommande försäkringsärenden att göra. Och det är inget fel att kolla det.
För det nionde - om priset är för bra för att vara sant, så är det antagligen inte sant.
För det tionde - betala inte svart. Alldeles oavsett hur bra det låter är det att skjuta sig i foten. Då sitter man där sen, med vinda fönster och läckande tak och spräckta grunder. Och har effektivt förstört alla möjligheter att driva ett ärende i domstol.
Om en företagare ens erbjuder möjligheten att lösa saker "rostfritt" ska man dra öronen åt sig. Likaså om han tycker att man ska ta en del av materialet som arbetskostnad, för att komma åt ROT-avdraget.
Sen finns det små subtilare detaljer som kan vara bra att tänka på - svarar han med "hallå" eller med företag och namn? Svarar han "hallå" ska man fundera ett tag.
Har han kontor, eller "sköter han det hemifrån"? Och får ni komma hans till hemmakontor i såna fall?
Vill han skriva kontrakt på konditoriet över en kopp kaffe och en mazarin, som du får betala?
Hur har han det med ritningar? Även ett villabygge kräver en jäkla driva med ritningar - har han det?
Hur mycket ska "lösas under tiden" och hur mycket kostar det? Och varför fanns inte den kostnaden med från början?
Hur ser hans hantverkare ut? Är de unga och oerfarna eller gamla och utslitna, har de prydliga grejor? En grundregel är ju att sopiga byggföretag har sopiga anställda, och det syns. Däremot ska man inte lura sig av flashiga visitkort eller logotyper på jackor eller fordon. Sånt kostar ingenting. Inte heller blåbrallor. Men har de yrkesmässiga verktyg, har de skydsskor? Kan du ens kommunicera med dem?
Är gubbarna med i facket? Finns det skyddsombud - ta reda på ansvarsbiten om olyckor skulle hända, och lita för helvete inte på att han säger att "alla försäkringar finns". Upp med papiren på bordet bara! Och han ska veta hur ansvaret ska fördelas vid olyckor. Vet han inte det är han inte seriös. Inom klåparbranschen är den fackliga anslutningsgraden obefintlig. Det kunde Timell också få säga, istället för att tydligen hävda att riktigt yrkesfolk inte har tid att lämna offerter och garantier.
Våga fråga, var jobbig - halva orsaken till att folk upplever att de blivit lurade är att de inte öppnat näbben under resans gång. Man måste kunna ställa svåra frågor - tyvärr backar ju akademiker som från en olycka när en skäggig snubbe i blåkläder börjar gorma. Men de gormar för att de är hörselskadade, kom ihåg det.
4 kommentarer:
Ska man följa alla dina råd så är chansen lika med noll att man hittar en byggfirma, åtminstone om man bor i Stockholm. Tyvärr är det helt och hållet hantverkarnas marknad.
Nejdå. Men det fordrar lite planering från kundens sida - har man usel framförhållning finns det självklart inga firmor. Tyvärr verkar folk tro att byggverksamhet är som att handla på IKEA; det bara finns där.
Hur snabbt får du tag i en advokat, en arkitekt, en reklamare? Det finns firmor att få tag i - men vill man gå omvägen om svarta stålar och fusk så får man väl göra det
I programmet "Fuskbyggarna" påstår Martin Timell att han låter riktiga hantverkare åtgärda och rätta till de klantigheter,fel och brister som allsköns lycksökare är orsak till. Kan kanske vara så, men i min värld sköter en riktig hantverkare arbetsmiljö och säkerhet på ett bra mycket bättre sätt. I det senaste programmet,9/2 hade ett skyddsombud som tagit sitt uppdrag på allvar låtit stoppa det aktuella takarbetet omedelbart. Takarbete utan fallskydd är förbjudet och ställningar skall ha räcken och stegar duger inte som tillträdesleder. Byggledare Timell kanske skulle bjuda med ett skyddsombud eller en inspektör från Arbetsmiljöverket i sina program.
Du har rätt i mycket just här.
Villabyggherrar verkar vara fakirer. De ber om bekymmer.
De vet inte vad de köpt och än mindre vad de fått.
Varför inte anlita en sakkunnig - en konsult* - med att beskriva vad det är avtalet gäller; såväl tekniskt som juridiskt. Och som kan se till att du får det. Till rätt pris.
Seriösa företag vill ha klara besked - det skall vara kalkylerbart och gubbarna vill veta vad det är de skall bygga. Ett "stort fint hus" till absolut lägsta pris och med bara bygglovsritningarna - det räcker inte för ett avtal.
Konsulten kan även hålla den blivande villaägaren på jorden med rimliga krav.
Villabyggherrar skall syssla med själva bygget så lite som möjligt - de skall bjuda gubbarna på fika då och då. Skitjobbet skall en sakkunnig sköta åt dem.
* Men, det är lika svårt att hitta en vettig konsult som en vettig byggare, så du skall vara minst lika noggrann med den upphandlingen.
PS Du får lägga till i listan att kvalitetsansvarig och besiktningsman skall beställarna utse.
Skicka en kommentar