Betalt efter prestation - kommunalrådslönerna


Visst, folk ska ha ordentligt betalt för insatser de gör. Frågan är vem som ska sätta den nivån. Om jag och grabbarna själva fick bestämma vilken utbetalningsnivå vi hade, skulle den garanterat ligga ännu mer irriterande högt.
Löner ska avgöras genom förhandlingar - det är bara skit när företagsstyrelser eller politiker plötsligt bestämmer att de ska ha si och så mycket. Och var ligger relationen - jag kan lova att kommunalrådet i Södertälje, Anders Lago, har mer att göra och större ansvar än kommunalrådet i Vellinge. Som tjänar 40 lakan mer. I månaden,,,,
Kommunalrådet i Hylte - var fan ligger det? - anser att han är förtjänt av sin lön. Och om medborgarna inte gillar det kan de rösta på nån annan. Som om det fanns något parti som tycket annorlunda.
-
Det är ett skitargument. Politiker gömmer sig bakom det, väl medvetna om att det inte är en partiskiljande fråga. Däremot - och det är allvarligare - spär det på politikerföraktet. Visst, det är ett stort ansvar att driva en kommun. Men exakt var ligger ansvaret? Hittills har jag inte sett något kommunalråd hotas med ståndrätt eller fängelse för att ha kört en kommunal verksamhet i botten. Eller bli ersättningsskyldig för kommunala underskott.
Om så är fallet skulle jag uppskatta lite info, annars är även det argumentet bara skitsnack. Här tas inget ansvar för misslyckanden, här tas inga risker.
I såna fall skulle kommunalrådet Salminen i Solna, ett återkommande påhoppsämne på bloggen, kunna känna sig rätt hyfsat orolig just nu. OM han skulle behöva betala tillbaka eller ta ansvar för de miljoner han riskerar för att bygga Nationalarenan, kan jag lova att det varit annat ljud i skällan.
Istället är han löjligt överbetald. Det gäller ju inte bara kommunalråden, i den här listan - utan bakom den finns en väldigt välbetald politisk tross, med mängder av oppositionsråd, som också tjänar grymma stålar. Och de kommer aldrig behöva ta ansvar för vansinnigheter som majoriteten hittar på.....


Bilden? Hur de här lönerna upplevs av andra....

1 kommentarer:

Ok, kan hålla med om det mesta men lite kritiska röster mot oskäliga politikerlöner har jag hört från både miljöpartiet och sossarna samt rena protester från vänsterpolitiker.

Nu är jag ju partisk och hör det jag vill höra och ser det jag vill se - precis som alla andra :-) Men du lär se fan så många fler politiker på vänsterkanten kritisera de egna lönerna än om du tittar bland högeralliansen.