Erlander och skatterna


I efterklangen av Reinfeldts försök att kidnappa arbetarrörelsen kan det vara på sin plats att tala om vad Tage Erlander faktiskt tyckte, För det där var ingen snäll farbror, som var nöjd och glad. Den som läser hans dagböcker inser att det var en stenhård socialist, som inte vek undan för högern. Och som också avskydde Folkpartiet (som alltså var det största borgerliga partiet på den tiden). Att han sedan kom att bli folkkär - detta hemska ord - och berättade Värmlandshistorier i Hylands Hörna, var inget han byggde sin politiska gärning på.
Lång och gänglig, med en röst som en osmord grind, och med ett briljant intellekt, kombinerat med hårda nypor - det var det som präglade honom
Det kan vara bra att komma ihåg det.

Via Ann-Marie Lindgren fick jag följande citat som är lysande:

"Alla de som arbetar för sänkta skatter borde öppet redovisa att de är bereda att bära konsekvenserna i form av köer till utbildningsanstalter och sjukhus, kvarhängande brister inom våra kommunikationer etc."
Citat från Tage Erlander (1962).... Bara som ett litet apropå till moderatstämman, moderaternas nya skattesänkningar och Reinfeldts hyllning till just Erlander...

Även Peter Andersson skriver om det

För så lät det då rakt inte på den tiden det begav sig. Moderaterna har ett väldigt kort minne, kan man konstatera. Rent historielösa faktiskt. Och vem kan lita på sånt folk? Det förakt som den dåvarande högern visade för Erlander var tarvligt och osmakligt, och Reinfeldt förtjänar inte respekt förrän han i såna fall också tar avstånd från dåtidens högermän - som Bohman, Holmberg och Hjalmarsson. Är det nån som tror det kommer att ske?
Tage och Aina bodde nere på Bommersvik, och vi är många yngre kursdeltagare som fastnat i diskussioner med honom, när han egentligen skulle ha gjort något annat, och Aina tålmodigt väntade på att han skulle sluta argumentera för socialismen, för det var precis det han gjorde.

Den dagen Reinfeldt också argumenterar för socialismen ska jag fundera på om jag ska ta honom på allvar.

3 kommentarer:

Och Lindgren talade väl om att skattenivån 1962 låg 60 % under dagens? Att dagens skatter är 3 gånger så höga.
Ibland blir citatjagandet bara parodiskt och i grunden förnedrande för den som nedlåter sig till det.

 

Ja alliansen lever på att folk har kort minne. Nu hoppas de på att folk redan ska ha glömt de fagra löftena i förra valet om "trygghet i förvandling" etc. Man deklarerar öppet att man bara ska prata om framtiden och inte diskutera vad som hänt i denna perio. Tror de att folk är korkade.

Det tog 12 år innan folk hade glömt hur illa det gick förra gången. Finns inte en chans att folk ska missa vad som pågåt nu

 
Sixten Andréasson

Anders Nilsson:"..citatjagande .."

Ett par exempel på intressanta citat utom det av Zhou En Lai om att det är för tidigt att slutligt värdera franska revolutionens betdelse.
Eftersom han dog av cancer 1976 kan det ju hända att han skulle ha annan uppfattning idag?
Gandhi lär ha sagt på tal om den västerländska civilisationen "that ould be a good idea".
Peter Hacks, tysk författare, sa i en intervju före sin död för några år sen (han var mot att Sovjet upplöste sig själv) "att socialismen är liksom kapitalismen ett dynamiskt system som kan hämta sig ur kriser och komma igen, men att den har den egenheten att den kan fostra kontrarevolutioner".
Peter Hacks talade mot marxistiskt "vetande" om ledarnas betdelse. Monarkin var bra historiskt sett - en klok kung var bra för folket, en dålig ställde till krig och elände. Men vid revolutionerna - t ex i England och Frankrike - som folket genomförde väntade sig ändå den stora massan en kung som kunde regera bra.
Kanske inte så dumt tänkt av Peter Hacks?
Demokrati ja, men också en bra person i ledningen. (Det svär mot den gamle ryske marxisten (fyll i namnet), som skrev klssikern "Personlighetens roll i historien" i början av 1900-talet.