Är det viktigt att vinna Söder?


I Aktuellt i Politiken skriver idag ett par företrädare för nätverket sq2540sthlm om att de vill se en annan politik - oklart vilken - och ett annat klimat inom socialdemokratin. Och det kan man ju hålla med om, vilket också Johanna gör. Vad jag däremot tycker är trist är att de uppenbarligen har ett mycket snävt innerstadsperspektiv, som handlar om att vinna Söder. Dvs Södermalm, en stadsdel i Stockhom som numer befolkas av inflyttat folk medan de som är barnfödda där - jag själv bland annat - återfinns i förorterna. Länge har det varit som redan Olle Adolphson sjöng i Gustav Lindströms visa:

"Å tjenare, Gustav Lindström hur haru´t idag serru
Jo tack ska du ha serru fast lagom så bra
för i morgon så får man flytta till Farsta, min vän.
För nu skall dom börja riva på Lilla Skinnarviksgränd
E´ru´me på den.

3. Och Werner Jonsson som räkna´med att på
Söder få bli gamling
han sitter numera uti Vantörs församling.
Men hanses hus som låg ner på Brännkyrkagatan
där är det slut
där schaktar dom ut
för nån sorts kontor."

Genuin Söderslang hör man alltmer sällan på Söder - istället är det alla andra dialekter som frodas. Av den ganska ruffiga miljö jag minns från mina uppväxtår, med små mekaniska verkstäder och skrymsliga butiker, där finns det identiskt lika karlar med rakade skallar och designerbrillor nu, som går i par och skjuter barnvagnar med Ebbor och Didrikor, medan de pratar om sina fasansfulla ungdomsår i Falköping eller Grums. Ungefär.

Frågan är varför det är viktigt att vinna just Söder? Som de skriver i sin artikel. Är det inte viktigare att vinna på andra ställen? Eller i varje fall lika viktigt? Och vad är det för politik som ska skräddarsys för de unga karriärkvinnorna? Är det en annan politik än den som är bra för singelföräldrar i Tensta, eller för en förhoppningsfull ekonom i Trångsund?


Bilden föreställer Mariatorget på Söder, där jag ätit många glassar, gått på bio och blivit skrämd av buffliga fyllon

3 kommentarer:

Nä, Söder ska väl vinnas av folkfrontskamraterna, framförallt miljöpartiet och möjligtvis vänsterpartiet.

Socialdemokraterna verkar nu bestämma sig för att överge storstaden och satsa på stagnationssverige, så får Maria W ta hand om de sista procenten som krävs för att nå ända fram 2010. De där konstiga figuerna med högskoleutbildning och designerbrillor.

 

Ebba och Didrik finns garanterat inte många av på Söder. Här har vi snarare Lukas, Maja och Hugo. Samt några Moltas eller Herman.

 

JA, det är viktigt att vinna söder, liksom alla andra stadsdelar i Stockholm. Politiken måste naturligtvis vara densamma i Rinkeby som på södermalm. Däremot kan det göra skillnad i VEM och HUR ma kommunicerar denna politik. Vad man än säger tror jag det är viktigt att man kan känna samhörighet med den som förmedlar ett budskap och politik handlar om att trovärdigt förmedla ett budskap.Olika frågor är olika viktiga i olika faser av livet, olika frågor kan också vara olika viktia beroende på var man bor. Det svåra är att förmedla budskap som många känner är viktigt.