Byggettan ger sig inte! Om Lissabonfördraget


Det är skönt att sitta ner med likasinnade, som på Byggettans repskap på torsdagskvällen, men det är också beklämmande att se den frustration och t o m vrede som syntes hos en del. Ilskan riktar sig naturligtvis mot den socialdemokratiska riksdagsgruppen, och en partipiska som kräver ordning i leden och tyst i klassen. Inte minst därför att ledamöter som vi anser är valda på Byygnadsmandat faktiskt väljer att hålla just tyst.
Till detta kom naturligtvis irritation över att partiledningen väljer att samarbeta med miljöpartiet, ett parti som man är misstänksam mot inom fackföreningsrörelsen, för att uttrycka det milt. Och slutligen kom så ett argt pressmeddelande från LO, om hur svenska politiker i Bryssel avstår från att engagera sig i arbetet för att infoga en social klausul i utstationeringsdirektivet.

Av detta kunde mna då tro att det skulle vara blicken i marken och hopsjunken hållning, men icke så. Det bubblar av energi hos Byggettan, och dessutom får vi nu stöd av t ex Handels 20, i vår kritik av hur Lissabonfördraget hanteras av våra egna.
Jag är mycket medveten om att man från partihögkvarteret hoppas att frågan kommer att dö efter 20 november, men NI HAR SÅ FEL! Man kör inte över LO-kongressen hur som helst, man styr inte oss hur man vill. Det här kommer man att få äta upp!!!
I fortsättningen ska frågan om hur man hanterar Lissabonfördraget tas upp på alla möten. Vi ska mejla alla ledamöter som sitter på fackliga mandat. Vi ska nog också ta oss en funderare på om hur mycket vi vill bidra med resurser till ett parti som uppenbarligen inte tar oss på allvar.

Tro mig, vi kan det här. Och vi är mycket envisa!!! Kampen har börjat!


Återkommer under fredagen med kompletterande text

3 kommentarer:

Kör hårt!

Glöm inte att ta kontakter med andra goda krafter inom partiet. Vi finns och vi är många. För någon jävla ordning ska det vara på vårt partis politik!

 

Vill till min förra kommentar också lägga till en länk till det pressmeddelande Wanja Lundby-Wedin har på LO:s hemsida (1), i vilket sägs: "Idag har kommissionen och arbetsmarknadsministrarna från Sverige, Frankrike, Tyskland, Danmark och Luxemburg i ett forum om arbetstagares rättigheter och ekonomiska friheter deklarerat att de inte är villiga att agera för en förändring av utstationeringsdirektivet eller att aktivt stödja kravet på en social klausul."

Min fråga: Är hon verkligen förvånad?

För visserligen är det bra att vi har pressat Lundby-Wedin och Sahlin till att i en motion kräva att utredningen flyttas före ratificeringen, men det är i praktiken ett slag i luften. Vad som behövs är kraft bakom orden och motionen: det blir inget fördrag utan att arbetsrätten är säkrad.

Idag, på EU-toppmötet, kom beviset på att vi som kräver garantier/undantag, har rätt.

(1) http://www.lo.se/home/lo/home.nsf/unidView/5150606D060B68C4C12574DD005152C8

 

Byggettan skulle idag ha haft en demonstration. Den demonstrationen har gått under benämningen att stoppa ratificeringen av Lissabonfördraget. Demonstrationen blev istället en demonstration för Lissabonfördraget med Wanja Lundby-Wedin i spetsen. Det ställde jag inte upp på. Men jag liksom många andra känner oss lurade. LO-ledningen tog alltså Byggettan i örat och körde över förbundet. Kan man konstatera!