Några som heter Byggkeramikrådet har fått kalla fötter efter att försäkringsbolagen lessnat på alla dessa återkommande vattenskador som drabbat både företag och enskilda genom åren. Folk har nämligen envisats med att borra i sina badrumsväggar, och slarvar med tätningen, vilket raskt gör att den klassiska gipsskivan, klädd med kartong, möglar. Man kan dessutom notera att den ur arbetsmiljöhänseende fullständigt förkastliga skivan med bredd 1200 mm fortfarande existerar. Fy på er, gipstillverkare!
Det här har varit ett återkommande problem under många år, och vi har fått kånka på cementbaserade skivor, glasfiberarmerade skivor, det har murats upp lättbetongväggar och det har gjutits skalväggar. Och problemet har inte försvunnit.
Några av de senaste påfunden är bl a Glasroc Hydro, som ger näsblod och allergiska besvär! Bra jobbat, Gyproc! Det känns bra att jobba med material som "...inte är farliga men kan ge hud- och slemhinneirritation."
Nå, det lät ju inget vidare, så istället vände man sig till en annan tillverkare som har en produkt som heter HumidBoard. För den skulle ju vara bättre. Eller hur det nu var. Klåda gav den i varje fall, vilket gör att grabbarna får klä sig i heltäckande dräkter för att kunna hantera den i våtutrymmet.
Valter och Göran demonstrerar det senaste i arbetsklädsel. Notera hur chict den täckande mössan passar in över Görans kepsskärm. Radiolurarna fullständighar bilden av saneringspersonal efter en radiakläcka. Särskilt kan också ses hur klämmigt fästremmarna för friskluftsmasken på Valter till vänster skapar en illusion av Janne Långben
Jonas använder istället visir, som ger ett bättre synfält, och som också ger en mycket effektiv ansiktssvettning, under de här dagarna när inomhustemperaturen rusar iväg till 25°. Överhuvudtaget måste ju arbetsgivaren vara glad över de positiva effekter som dessa dräkter ger - svettningen kommer att reducera de här killarnas kroppsvikt mer än stegtävlingen...
Och man blir ju inte gladare av att läsa säkerhetsbladet:
"Vid risk för dammutveckling vid mekanisk bearbetning skall dammutsug användas. Om detta inte är möjligt används andningsskydd med filter klass P2.
Damm, oorganiskt respirabelt: 5 mg/m3.
Fibrer, syntetiska oorganiska: 1 fiber/ml
Vid risk för hudkontakt används skyddshandskar och tät klädsel. Var noga med att dessa sluter tät vid handleder och i linningen vid halsen. Klädsel av typ bävernylon eller plastad engångsklädsel med en tät yta som är enkel att dammsuga av."
Behöver jag lägga till att det tar längre tid?
Det som kan irritera mig till vansinne är istället den uppenbara lättsinnighet man lägger vid hantverkarens hälsa. Jag gillar inte hålla på med produkter som - kanske - kan ge mig mig bestående skador, även om jag skyddar mig enligt föreskrifter. Det där kanske är en del i produktionskostnaden för byggbolagen. För oss kan kanske betyda en framkallad livslång allergi.
Det rimliga är ju istället att se till att förbättra det tätskikt som plattsättaren applicerar, eller att faktiskt komma fram med produkter som inte är hälsofarliga.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar