M&M - Mona och Maria

Mona och Maria. M och M. En röd och en grön, som arvtagaren sa. Och de kompletterade varandra så bra att TV4 kände sig pressade att genast tala om att väljarna - de tusen som de fick tag i - minsann hellre skulle se Maria Wetterstrand som statsminister istället för den person som leder det största partiet. Vinklingen av undersökningen placerar sig som en av de uslaste jag sett på mången god dag - frågan "vem tror du skulle bli den bästa statsministern?" ger rubriken "Wetterstrand skulle bli en bättre statsminister än Mona Sahlin..."

Om det inte vore pinsamt usel och dålig journalistik skulle man ju kunna fundera på hur TV4 vet det? Spåkula?

Det ligger naturligtvis strategi i det här - det här valet kommer att handla om person, och därför kan man ju ana sig till att det gnisslas tänder på de borgerliga ledarredaktionerna över att M&M passar så bra ihop. Det blir väl nästintill krismöte nu i de borgerliga kampanjstaberna.
Precis som Nisha Beshara skriver i Aftonbladet är det naturligt att Maria Wetterstrand får en trevligare roll - det vore faktiskt märkligt om man inte fann just de rollerna i det rödgröna ledargarnityret. Har man orkat intressera sig för hur kampanjer organiseras är det rätt uppenbart att det är så det ligger till. Men det är inte ofta det funkar så bra som mellan M&M...
Det är svårt att skapa radarpar och i det lilla syndikat - krympande syndikat! - som idag utgör regeringen är det svårare ändå att se vilka som skulle passa ihop. Jag tror Göran, Jan och Maud kommer passa sig för att sätta sig i badtunnan en gång till - för alldeles oavsett borgerlig skadeglädje över Lavaldomens slutkläm i Arbetsdomstolen, finns det stor risk att både centern och kd blir dränkta av moderaterna.
Till dess har vi fått en grön och en röd M&M att njuta av. En hel påse faktiskt!
Andra om saken Peter Andersson, Intressant

2 kommentarer:

Valet behöver inte handla om person och det måste vara vårt första uppdrag att vinna problemformuleringen, valet 2010 hadlar om jobben. Jobben ska altid först, det är med jobben som vi åter kan bygga upp välfärden och öka folks självkänsla. Arbetarrörelsen kommer alltid vara starkare än dess ledare, det har alltid varit så, även när Hjalmar Branting var ordförande. Vi ska debattera politik, inte person.

 

Jag önskar du hade rätt, men det har du inte. Val på 2000-talet kommer att avgöras av karisma och snygghetsfaktorn. Jag säger inte att det är bra, men det är så det kommer att bli. Vi vinner inga val med glåmiga företrädare - det är därför det är bra att våra kandidater lyser, precis som Mona och Maria. De kommer att dra valtåget åt oss - se bara på EU-valet, där person var viktigare än budskap.
Fördelen med att M&M blir ett begrepp är att då slutar media tjata om just det - och vi kan ägna oss åt väsentligheterna.