Skriver man inte om saker har det inte hänt. Om Dagens Pravda...


Det kan säkert finnas andra orsaker till att Dagens Nyheter just nu, klockan 0935, på Lucia-söndagen, inte med ett ord nämner dagens Stora Inrikespolitiska nyhet: att regeringen kört i diket i senaste opinionsmätningen.
Det kommer kanske. Just nu är det en stor grej i Svenska Dagbladet, hos Ekot, Aftonbladet, Svt och i Expressen. Och jag kanske är paranoid - men det finns alltid anledning att fundera över hur nyheter framställs och rapporteras. Framförallt kan man ju undra varför vi - jag också - så okritiskt sväljer så mycket som borde sovras bort.
Men villkoret är ju att man faktiskt får se vad som händer. Just i fallet Dagens Nyheter är det rätt uppenbart att det förvandlats från en oberoende tidning till en regeringsmegafon. Skriver man inte om saker har det inte hänt.
Förr brukade vi skämta om hur tidningar satt i knät på makten - och det är inte fel. Bara till för tjugo år sen, och kanske fortfarande, startades tidningar för att utgivaren ville nånting mer än att tjäna pengar. Det kunde handla om att föra ut en politisk uppfattning - läs gärna om hur Lars Johan Hierta startade om och om sitt Aftonblad - eller för att man faktiskt ville föra ut nyheter.
Idag blir det allt fler medier som istället startas och drivs i syfte att ragga så mycket annonsintäkter som möjligt. Ett praktexempel är Stockholms City, som i stort sett är en massa annonser där man tappat lite annan text. En tidning som inte ens när den utkom alla vardagar innehöll annat än snartheter, vilket är nån slags anomali som innebär att man ska skriva om saker som ska hända....
Ingenstans blir det så tydligt som när det gäller politik. Den som tror att man ska få läsa en fri och obunden analys av dagspolitiken i en tidning som ägs av någon som har ett politiskt intresse är naturligtvis vansinnigt. Istället måste man nog läsa lite från alla håll och kanter för att kunna forma sig en bild av hur det ser ut.
Det här är viktigt, därför att det är det första vi läser om nånting som fastnar mest. Rena osanningar kan vara helt hopplösa att ta itu med om de fått sätta sig. Alltså pågår det ett smärre krig om vem som får beskriva verkligheten - inte minst på Wikipedia, som allt oftare anges som källa för viktiga saker (av mig också)
Dagens Pravda ser allt oftare ut som en blek kopia av Meddelanden från Rosenbad. Det kommer att straffa dem. Tidningar ska vara uppkäftiga och egensinniga, gå sin egen väg. Inte minst för att det faktiskt finns ett odiskutabelt nyhetsvärde i att De Rödgröna idag tydligen har
52,2 % av valmanskåren, och regeringen kan stödja sig på 42,2.
42,2% frågar sig då vän av ordning. Men det står ju 40,8 i undersökningen? Japp, men då innehåller regeringen ett parti som stadigt har visat sig inte klara spärren till riksdagen. Men åker KD ur kan man slå sig i backen på att Sverigedemokraterna kommer visa sig vara ett borgerligt parti. Som tyvärr blivit så stort att de kommer ta plats i parlamentet...

1 kommentarer:

Det är ju rätt häftiga siffror men jag tror dessvärre inte att detta blir valresultatet. Eller så kommer Mona Sahlin att visa förmågor jag hitintills inte sett.