Nu är det personligt, Urban Bäckström. Om Lavaldomen


Idag kom Arbetsdomstolens beslut i ärendet kring Lavaldomen. Jag kan tänka mig att belåtna direktörer nu lägger in drivan papper i en låda och tänker att jaha, så var det med den saken. Och jävlar vad fel de har.

Det är nu det börjar, och nu är det slut med den artiga tonen. Nu går vi på person. Byggettan hade inte fel när vi blockerade skolan i Vaxholm - det här är en rent politisk dom.

Det här är en attack på svensk fackföreningsrörelse som inte kommer att kunna smygas undan. Och bakom alltihop ligger Svenska Arbetsgivarföreningen, eller Svenskt Näringsliv som de envisas med att kalla sig. Det är de som drivit Lavalfrågan i EG-domstolen, trots att Laval inte ens var medlemmar i SAF/SN. Syftet har hela tiden varit att komma åt kollektivavtalen. Inget annat. Den som påstår annat ljuger.

Urban Bäckström som basar för SAF - vågar du komma ut och ta en debatt om saken? Hittills har du och dina gelikar passat er noga för att dyka upp. Det här kommer att slå mot svenska byggjobbare och svenska småföretagare - vågar ni stå för det?

Eller ska ni gömma er bakom Littorin den här gången också? Mannen som påstår sig gilla svenska kollektivavtal för att det ger en stabil arbetsmarknad.

Nå, vi kan väl konstatera att domen i AD var en smäll i ansiktet på facket, och det kommer att höras i nästa års avtalsrörelse. Här är det bäst att man ser till att man tar hand om sig själv, för svenska staten är inte mycket att lita på längre.

Och du Urban, om inte du törs kan du väl skicka nån annan av slipsnissarna. Eller skicka Gellner eller Duker eller nån annan hantlangare Jag har rader med byggen där ni kan få förklara för ventilationsfirmor och rörskuttar varför de ska konkurreras ut av låglöneföretag. I debatten har det ju låtit - från SAF:s sida - som om det här är en kamp mot facket.

Vilket är skitsnack naturligtvis. Det här är en kamp mot småföretag och deras anställda, en kamp som långsamt förloras i södra Sverige just nu (med en ökande främlingsfientlighet som ett brev på posten). Men om det vill naturligtvis inte SAF och deras anhängare tala - för här är det den heliga konkurrensen som ska gynnas, och de som vågar ta kampen för lågavlönade och exploaterade kan ramla ner i ett hål. Och resten får klara sig själva.

Vi tänker inte skylla på SAF. Det är dags att ge skammen ett ansikte. Det är Urban Bäckström som ska svara för det här - han är ansvarig, han får ta debatten. Vilket han inte törs naturligtvis.
Men en sak kan ni vara säkra på - det här kommer bli en valfråga 2010. I byggjobbarvärlden finns det inget som heter att det är för sent eller omöjligt. Vi kommer aldrig att sätta oss ner och låta makten vinna utan strid - och striden har bara börjat!
Är du karl nog att stå för vad du tycker Urban, så hör av dig. Annars ses vi avtalsrörelsen

9 kommentarer:

Mycket bra att du lyfter fram sanningen om SN och deras hyckleri kring småföretagen. Vi vet ju alla att deras vurm för småföretagare och "entreprenörer" bara handlar om att skaffa sig kanonmat åt den storfinans, som fortfarande är kärnan inom vår kära ArbetsköpareFörening...

 

Helt rätt.

Återigen är det bra att allmänheten uppmärksammas på att det facken håller på med inte nödvändigtvis är så mycket bättre än det storföretagen sysslar med, dvs försöker öka sin makt på bekostnad av andra, i det här fallet arbetare från fattiga länder.

Det visas inte minst från de fall (ex. Salladsbaren) där facket lagt sig i företag som har haft bättre villkor än vad fackanställda skulle haft, men där felet har varit att arbetsgivaren inte har velat betala facket.

Ett solklart exempel på att det inte är de anställdas villkor som kommer i första hand för facket, utan mer makt.

 

Nu ska vi rätta till sakerer här. Wild'n'Fresh erbjöd bättre pengar än bottennivån i det kollektivavtalet, men det var inte det saken handlade om.
Ett kollektivavtal innehåller långt mer än lönenivåer - försäkringar, trygghet och pensioner till exempel. Om Sofia i Göteborg hade velat erbjuda sina anställda samma trygghet som kollektivavtalet hade hon fått höja lönen med trettio spänn i timmen istället för tre, och det hade ändå inte blivit bra nog.
Exakt samma sak gällde i Vaxholm - det lettiska kollektivavtalet var långt sämre än det svenska (förutom det faktum att de ljög om vilka löner de anställda påstods ha). Och flera av de lettiska jobbare som påstås ha mobbats av Byggettan är numera medlemmar just i Byggnads - helt frivilligt.
Naturligtvis handlar det om makt - över löner, över inflytande, över sina liv. Det skäms vi inte ett dugg för.
Och det handlar om småföretagare som slås ut av låglönekonkurrenter. Det är SAF's agenda

 

Lysande inlägg, både i text och kommentar. Du har helt rätt, kampen är allt annat än slut här. Det vore en fröjd att se herrarna besöka byggarbetsplatserna, men det lär de tyvärr inte "nedlåta" sig till. Eller framförallt skulle de aldrig våga.

 

DAGENS BOD-FRÅGA:
Det skulle vara intressant att få veta hur mycket pengar SN har skjutit till för att driva Vaxholmsmålet, vi misstänker att det är lite mer än det skadestånd som Byddnads döms att betala.
Skjalg timmerman

 

En fråga från en som undrar;

Jag förstår inte det här med att man måste erbjuda löner högre än miniminivån?

Vad har man miniminivån till?

 

Bra Calle, vi måste på dom. Men det farliga är att vi håller på att låsas in i ett system där det inte räcker med att ge Urban en smocka, ja mental alltså! Hela EU-systemet används tyvärr till arbetsgivarnas förmån. Och ett av de främsta hjälpmedlen är juristerna som inte har något folkligt mandat men ändå får sista ordet och detta genom fördraget som man ju inte ändrar i första taget. Jag vet just nu inte vad vi borde göra men funderar. Och en bra bit på väg är ju om man kunde byta ut det här gänget som försöker inbilla folk att man kramar kollektivavtal så att vi saknar någon som är villig att föra vår talan i EU.
Mvh
Bo W

 

Vi har inte minimilöner i Sverige. Vi har framförhandlade nivåer vilket är en sabla skillnad. Det vi kan se från länder där man har minimilönsystemet är att folk ligger still just på den nivån - så icke i Sverige. Bra va?

 

Måste också komplettera mig själv - pengarna som VI avstår för att bekosta tryggheten i kollektivavtalet går alltså inte till facket, utan till AFA. Som facket inte har något inflytande över