Kom in i Internetmatchen, Byggnads


Emellanåt kan man bli vansinnig på hur gammaldags den fackliga organisationen är, och hur långsamt den jobbar. Allra mest är det uppenbart i dessa dagar, när eftersvallet av domarna i Bryssel brusar som värst. När facket verkligen skulle behöva vara på tå, och pumpa ut relevant information, så tar man ledigt och stänger av datorerna.
Givetvis har detta att göra med en mängd olika saker, men jag blir mörkrädd när jag hör tunga företrädare för fackföreningsrörelsen tala om Internet som "den nya tekniken", eller "sånt där Internet". (Nej, jag skall inte avslöja vilka stjärnor som sa detta). Men det är lite samma sak som att kalla bilar eller telefoner för "den nya tekniken".
I dagens informationssamhälle kräver inflytande också att man är beredd, och förberedd på att agera när saker sker. Och ibland sker det inte på kontorstid. Efter att ha snorklat i bloggvärlden under rätt många månader har jag snabbt insett att det som krävs här är att man reagerar och agerar tidigt.
Media i 2000-talet har inte tid att vänta på ett långsamt hopkommet pressmeddelande som dyker upp när i stort sett alla nätsajter redan lagt den ursprungliga nyheten i arkivet. Så var fallet med Vaxholm, så var det med salladsbaren i Göteborg, och så kommer det att fortsätta.
Facket MÅSTE gå på offensiven - vill ni se exempel på otidsenliga hemsidor är det bara att välja valfritt fackförbund, istället för att få se ofta uppdaterade, aktuella och informativa sidor.

Idag den 30 december är den senaste texten på Byggettans hemsida nästan tio dagar gammal. Och det duger inte. Inte heller duger den information som Byggands ger om Vaxholmsfallet, eftersom den kom upp för sent, är träigt skriven och inte manar till kommentarer, eller länkar till andra ställen där debatten förs.

I samband med Byggettans repskap fördes det en längre diskussion om hur avdelningen ska utvecklas i framtiden. Tror ni det var stora diskussioner om "den nya tekniken?" Och detta trots att avdelningen måste spara en rackarns massa pengar - tack för det, regeringen!
Såna enkla saker som att införa autosvar på mejlen, eller att ha en enkel mejllista till ombudsmännen...
Så här ser det ut på hemsidan:
För att mejla till en anställd på Byggettan, ska man använda e-post till alla anställda: fornamn.efternamn@byggnads.se
Nå, om det nu skulle vara så att jag vill ha tag i Krister Jonsson - då måste jag ju veta exakt hur han stavar sitt namn. Och det finns några varianter på de där namnen. Emellanåt måste man börja med att ringa för att få reda på stavningen, och då faller ju hela grejen med att mejla - en synpunkt som irriterade medlemmar haft.
Se där, ett mycket handfast exempel på hur man skulle kunna göra hemsidan mer användarvänlig. Och det finns drivor med annan information som borde ligga där, lätt åtkomlig för medlemmarna.
Men tills dess får man väl bara konstatera att facket lämnar fältet fritt för de politiska motståndarna.

1 kommentarer:

Förlåt mig *skrattar* och jag känner så väl igen allt du skriver om. Även om HRF har lyckats med att få igång en blogg på sin sida så är det väldigt få av de anställda, som vet vad en blogg är. De fortsätter envist att tala om den nya tekniken och om vad andra borde göra, istället för att ta en titt på sig själv.