Att såga av grenen man sitter på. Om EU-valet och Lavaldomen


I likhet med Byggettans ordförande Johan Lindholm - läs här - är jag irriterad och oroad av hur fyra av de socialdemokratiska ledamöterna i Europaparlamentet i en debattartikel i Aktuellt i Politiken talar om hur de vill att Sveriges riksdag ska ställa sig till en ratificering av Lissabonfördraget.
Det var en jävla mening. Vi får ta det igen.
Inger Segelström, Jan Andersson, Åsa Westerlund och Göran Färm hävdar där att ett nej till den nya EU-konstitutionen skulle ge oss ett sämre utgångsläge för att kunna hantera Vaxholmsdomen. Såpass. Och att många fackliga företrädare säger nej till Lissabonfördraget av bekvämlighet. Tyvärr finns det en hel rad med tveksamheter kring Lissabonfördraget som i varje fall inte dessa fyra låtsas om...
Man är kort sagt oroliga för att vi ska vara lika olydiga som Irland, där det uppenbarligen inte räckte med enorma penningsinsatser för att övertala folket. Om detta har Bo Widegren skrivit bra.
Jag vänder mig mot den höga svansföringen i deras inlägg. Varför ska vi vara de som följer resten av Europas arbetarrörelse? Har det överhuvudtaget varit en debatt om vart vägen ska gå i den socialdemokratiska partigruppen i Bryssel? Jag har då inte sett några referat där polacker eller italienare eller nån annan kräver att Sverige ska rätta in sig i ledet. De enda som sagt detta är våra egna partikamrater. Flera gånger.
Jag har inte heller sett kamrater i resten av Europa hävda att den svenska modellen är skräp och måste monteras ner. I själva verket är de extremt avundsjuka på hur vi lyckats, och vill gärna se den införd i sina egna länder. Inte nån gång har jag hört letter eller polacker klaga över att de fått ännu bättre lön med kollektivavtal...
Men Inger Segelström, Jan Andersson, Åsa Westerlund och Göran Färm har säkert annan information, som det vore trevligt att ta del av.
Därför att det är viktigt att spela med helt öppna kort här. EU-valet är viktigt men EU är och kommer under lång tid att förbli en irriterande avlägsen faktor som bara medför elände och krångel - och utgifter! - för svensken i gemen (för såna är vi) och det behövs inte mycket för att andra grupperingar ska kunna "äga" frågan.
Både Junilistan och Sverigedemokraterna kommer naturligtvis att profitera på den socialdemokratiska tvehågsenheten i frågan, och en framgång där ger dem en språngbräda till riksdagsvalet. Platser i EU-parlamentet är billiga, med tanke på det oerhörda ointresse som finns kring det valet.
En smula tydlighet skulle behövas, och svar på en mängd frågor. Vi kan börja med hur det kan komma sig att ett Ja till Lissabonfördraget skulle vara bra för fackföreningarna i Sverige, när samtidigt SAF anser att samma Ja skulle hjälpa till att sänka oss. Förklara det den som kan!
Eller varför det tar sån jävla tid att skaka fram en kollektivavtalsmodell som är "EU-säkrad". I Danmark - av alla länder! - har man redan ett färdigt förslag som gott och väl skulle kunna fungera i Sverige med vissa modifikationer.
I takt med att länderna inom EU växer sig allt starkare kommer de också att svämmas över av billig arbetskraft. I Polen och Lettland ramlar det in vitryssar och ryssar och ukrainare- och i många av dessa länder saknas regler för arbetsmarknaden överhuvudtaget. Hur går det med att exportera den svenska modellen? Som Littorin själv skrev: Arbetsdomstolen (AD) behandlade 2006 drygt 400 ärenden, detta kan jämföras med cirka 100 000 i motsvarande tribunaler i Storbritannien.
Ett scenario som inte är ointressant ens för den mest extreme marknadsliberal - arbetsfred är lönsamt nämligen...
Och snälla - Inger Segelström, Jan Andersson, Åsa Westerlund och Göran Färm - sluta behandla oss som ovetande. Man behöver inte sitta i Bryssel för att begripa juridiken och dess konsekvenser. Passa er för att hamna i otakt med folket (här!) - förra gången lyckades vi kryssa in Anna Hedh; sånt kan ske igen. Det som är verkligt oroande är ni applåderar samma sak som nyliberalerna applåderar. Det brukar inte båda gott....

4 kommentarer:

Jag tror nog att junilistan har spelat ut sin roll. Det är ingen som litar på dem längre, och de har inte gjort ett skvatt på fyra år.

Bättre då att rösta på Sverigedemokraterna, särskilt med tanke på att de har fått fyra procent i så många mätningar nu.

http://www.status.st

 

Tobias! Tycker du seriöst att en knegare ska rösta på ett parti som är lika knegarfientligt som KD??? Och som ingår i ett block i EU-parlamentet som verkligen är fackföreningsfientligt? Känns det som ett bra sätt att stärka löntagarens rättigheter?
Skulle inte tro det va...

 

Calle, jag förstår inte riktigt hur du resonerar. Varför tycker du att SD är arbetarfientligt? Det är många arbetare som röstar på dem. I Danmark (Dansk Folkeparti), Frankrike (Front National) och Norge (Fremskrittspartiet) är SD:s motsvarigheter alla sitt lands största arbetarparti. Det är ju arbetare som drabbas hårdast av mångkulturen och massinvandringen, det är inte sossepamparna som Mona Sahlin som bor i borgerliga Nacka...

http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/2007/10/24/lagutbildade_danskar_de_storsta_forlorar

Om du tänker på SD:s gamla arbetsmarknadspolitik så var den gamla politiken en kopia av den danska politiken där danska arbetare gynnas mycket mer än svenska arbetare, inte minst eftersom facken arbetar för medlemmarnas bästa och inte för socialdemokratins. Men trots detta har SD "svängt":

http://www.sverigedemokraterna.net/press_text.php?action=fullnews&id=932

Sedan ingår SD inte i något block i EU-parlamentet än eftersom de inte har sitter i parlamentet.

 

Tobias!

Som jag ofta skrivit i den här bloggen - att man tillhör LO-kollektivet är inte entydigt med att man skulle rösta i den riktning som rimligen borde vara mest logisk. På ungefär samma sätt som många höginkomsttagare som röstar åt vänster, trots att de faktiskt förlorar på det ekonomiskt (och är medvetna om det) finns det jobbare som röstar borgerligt trots att det är till nackdel för dem (vilket de oftast är omedvetna om).
Och om du missat det är en allt större del av LO-kollektivet just komna ur invandringen. Det är den fackliga rörelsen som kan driva deras frågor, eftersom det du är ute efter, men kallar mångkultur, inte är en etnisk fråga utan en klassfråga.
Att SD kommer att "svänga" tar jag med en nypa salt. Det är ett populistiskt parti som kommer att nappa efter godbitar från alla andra partier, som alla opportunister. Man är fortfarande ute efter att försvaga fackets roll, att sortera ut medlemmar och den ekonomiska plattform man har är så orealistisk att om den kunde genomföras skulle betyda rena digerdöden för låginkomsttagare.
Nej, SD sitter i inte Europaparlamentet. Men OM de satt där skulle de sitta med Vlams Bloc, med Front National och Dansk Folkeparti - sanna vänner av fackföreningar allihop....
Och Nacka är inte alls ett rikemansreservat - har du varit i Orminge nån gång?