Tunga lyft är det största problemet

I en ny studie visas att tunga lyft är det LO:s medlemmar ser som mest ansträngande. När det gäller byggnadsarbetare stämmer det. Bara på den här bloggen finns det massor med bilder och dokumentation av mängder med lyftande - ett tegeltak fodrar att man flyttar omkring över fyra ton på en dag. Med händerna. En ordinär gipsskiva, 900x2500 mm, väger ca 20 kg, vilket av nån lustig anledning inte framgår av t ex den här specifikationen, där måtten är angivna men inte vikten. Sen finns det mängder av andra sorters skivor, av vilka minerit och protect kan nämnas. I fullbredden 1200 mm är det rejäla bestar som borde förbjudas. eftersom de väger över trettio kilo styck.
Just bredden har länge varit en källa till irritation bland byggjobbare - de här som är 1200 mm breda må vara mer ekonomiska men det man tjänar i skivkostnad kommer ju att försvinna i spill och längre monteringstid. Bort med dem. Dels når man inte runt dem, dels når normallånga människor inte över dem för att t ex skära, och de är för jävla tunga att lyfta kring.
Det finns mycket teknik kring bärandet, och nästan alla är fel. I de flesta miljöer på bygget går det inte att lyfta annat än fel, och därefter kompensera till det när man har skivan på plats. Och tro mig, när det gäller lyftande vet jag en del, med trettio år i styrketräningsbranschen. Det finns underhandsgrepp, stöd på axeln och vad det nu är. Gör man det inte för ofta, och är en smula uppvärmd är det säkert ingen fara.
Problemet är ju att man är stel, och ska lyfta i en mörk lägenhet där det står en massa stegar, badkar och mattrullar. Och sen går det som det går.
I rapporten Den hälsosamma arbetsplatsen finns ett antal lätt genomförbara åtgärder för att förenkla och skademinimera det industriella byggjobbet. Den rapporten togs emot med glädje på ett fåtal lite större företag med stark facklig organisationsgrad. På mindre företag struntade man i den, eller kände inte ens till den - och det är där lite av problemets natur ligger.
I rapporten gör man en sammanställning av vissa rent bedrövliga fakta, som kommer här...
  • Den inneboende komplexiteten i byggbranschen påverkar byggarbetarnas hälsa och säkerhet.
  • Många byggarbetsuppgifter är väldigt fysiskt krävande och förekomsten av arbetsrelaterade skador och olyckor bland byggarbetare är högre än inom de flesta andra yrken.
  • Byggbranschen har haft ungefär 50 procent högre arbetsskadefrekvens och ungefär 60 procent fler anmälda arbetssjukdomar på grund av belastningsskador jämfört med andra branscher i Sverige.
  • I Sverige stannar mindre än 5 procent av byggarbetarna i branschen till pensionsåldern, majoriteten går till fysiskt mindre krävande jobb eller förtids-pension.
  • Förtidspensionering är dubbelt så vanlig i byggbranschen som i andra industribranscher. Ungefär hälften av förtidspensioneringarna beror på belastningsskador.
  • Dessa skador orsakar stort fysiskt, psykiskt och ekonomiskt lidande för individer, deras familjer, arbetskollegor och byggföretag.
Jag har tidigare sagt att vi skulle få problem om tolv advokater eller tolv lärare eller tolv reklamare dog av jobbet under ett år. De som dör är en tragedi i sig men förhoppningsvis dör de inte för att jobbet i sig är en fara. Eller att bara fem procent av alla journalister stannade till pensionen. Jag vet inte hur många som hoppar av men jag tror inte att det är för att arbetsmiljön och smärtorna tvingar dem till det.
Det finns alltså en organisatorisk skuld i det här - de stora seriösa byggföretagen använder numer underentreprenörer som får sköta skitgörat. Och även om alla VET att dessa företag åsidosätter arbetsmiljön är det sällan en arbetschef går in och tar en UE i örat och kräver skärpning.

Det borde se ut som på bilden ovan. Det gör det inte. Det ser ut så här, även om det här är en plyfaskiva. Men det är så man bär gips. Och det kan bli rejält slitigt.






Tidigare publicerad som gästblogg hos Du&Jobbet

0 kommentarer: