Sänka lönerna? Sänka facket?


Man kan ju undra vad de tänker med på IF Metall. Sänka lönerna? Kan vi visa att det nånsin varit oss till nytta? De gånger detta skett tidigare har det inte alls räddat jobb, utan istället fyllt kassakistorna, ökat företagens vinster, och också skapat en lönekonkurrens.
I själva verket är det här nog IF Metalls svar på att de tänkt med arslet när det gäller inkomstförsäkringen för sina anställda. De har nämligen inte nån - alltså kastas deras medlemmar ut i omedelbar ekonomisk nöd, och då börjar det mullra i kratern kan jag berätta.
Därför är det här naturligtvis ett sätt för en klumpig förbundsledning att rädda något av sitt anseende mot besvikna medlemmar. Och då ska man komma ihåg att det naturligtvis också finns vettiga delar i de här tankegångarna - som att satsa på vidareutbildning och omskolning.
Jag är tveksam till konstgjord andning när det gäller fordonsindustrin - döende sektorer ska få dö i fred, men ta vara på kompetens och utveckla talanger. Det gäller naturligtvis alla branscher, men att sänka sina löner är inte ett offensivt sätt att möta problemet.
Själv jobbar jag i en bransch där vi inte alls kan se att lönesänkningar skulle rädda vare sig jobb eller företag. Det är faktiskt precis tvärtom - och från ett strikt nationalekonomiskt synsätt kan man ju också säga att folk med höga löner spenderar mer pengar än folk med mindre pengar.
Jag är orolig för att det här slår in en kil i fackföreningsrörelsen. Jag vill inte se en ökad polarisering, i varje fall inte större än den är nu. Och att IF Metall vill öppna för att sänka sina löner - vilket naturligtvis kommer bli helt förödande för deras lågavlönade medlemmar - bådar inte gott....

4 kommentarer:

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/ingvarpersson/article4552004.ab

 

Stefan Löfven och If Metall är inte heller FÖR sänkta löner.
Här handlar det om att försöka rädda arbeten.
Om arbeten kan räddas, genom denna åtgärd, för en del av dessa 35000 metallare som i dags läget står varslade kan det endast vara ett bra beslut.
Det som är illa är att Reinfeldt och Borgs sitter gillandes och gottar sig när det knakar i fackrörelsen.

 

Det som behövs är massiva insater i utbildning och utveckling - det mesta tyder ju på att de som går med på lönesänkningen kommer att bli av med jobbet ändå, och då har de satt sig i en ännu sämre ekonomisk sits.
Däremot håller jag med om att IFMetall spelar regeringen i händerna

 

Det metall gör är att minska utgifterna för a-kassan.
Det är väl inte deras jobb?

Bättre för metallarna som kollektiv att ta 10% av dom 80% som jobbar och ge till dom 20% som är arbetslösa.
Då får alla 90% om a-kassan ger 50%