Är det småföretagen som ska rädda oss?


Socialdemokraternas kongress har antagit ett antal förslag för att skapa fler jobb. Vilket föranleder Svenska Dagbladet att sätta en rubrik om att experter dömer ut förslagen. Nå, läser man artikeln så konstaterar man att det gör de inte alls.

Man kan ställa sig lite frågande till värdet av att jaga fram fler småföretagare - jag är tveksam till om fler tobakister eller damfrisörer är vad som kommer rädda välfärden, eller om partikongressen egentligen har en aning om villkoren för de flesta småföretagare. Det är ju inte möjligheten att ta semester eller vara sjuk som styr vardagen - fråga mig, been there, done that - utan den förtvivlade jakten på nya uppdrag, kunder, intäkter, vinst. Ett ständigt vinglande mellan hopp och förtvivlan.


Man kan ju också fundera på vilka som ska bli dessa nya småföretagare. I min värld är det ju de som har högst utbildning som enkelt kan starta egen firma, till en billig penning. Och dessutom kan de utan att skämmas ta rejält betalt.

Är man uppsagd bilmontör eller kranmaskinist eller timanställd i vården och drömmer om eget, är det alltid förknippat med gigantiska investeringar. Ett café, en grävmaskin - nu snackar vi inköp för miljoner. Och dessutom svårt att ta betalt.

Nä, jag hade hellre velat se konkreta siffror. Jag blir inte så impad av miljarder längre - i synnerhet som jag vet att Alliansen kommer att ta i så de spräcker sig för att bräcka det, med ett par hundra miljoner till.

Tala jobb istället - ett ROT-avdrag för flerfamiljshus kan ge 7000 jobb, och snabbt också. För att inte tala om att det är en investering som verkligen behövs. Men ge mig inte hur många miljarder det betyder - det är JOBBEN som räknas. Ett litet pedagogiskt råd till de som sköter marknadsföríngen av kongressen.
2 kommentarer:

Nu får gärna socialdemokraterna lära sig något om småföretag. Frisörer är en del av dessa men om vi pratar småföretag generellt så finns det massvis av företag som skapar anställningar i företag som inte nödvändigtvis konkurrerar på den lokala marknaden, som frisörer. Ett tryckeri konkurrerar också med ungerska tryckerier. Ett slakteri konkurrerar med danska dito. En mekanisk verkstad konkurrerar med polska dito. Ett avfuktningsföretag konkurrerar med tyska och kanadensiska företag som gör avfuktare.

För varje sådant framgångsrikt småföretag stannar arbetstillfällen i Sverige.

För att stödja småföretag kan man lämpligen börja med att rulla tillbaka något av den politik som aktivt bedrevs för att hindra småföretag att konkurrera om arbetskraften med storföretag. En annan möjlighet att stödja småföretag är att inte tvinga småföretagarna att betala för ett socialförsäkringssystem de ändå inte kan utnyttja, att skjuta momsbetalningar så att all moms betalas efter det att intäkten kommit och att stärka småföretagens rättställning gentemot myndigheter (ta bort tolkningsföreträde, inbetalningar innan en tvist lösts etc). Det finns fler enkla exempel men dessa vore en start.

 

Det enda socialdemokraterna har att komma med är en reaktionär politik för administration och fövaltning av arbetslöshet.

Att kall kongressen för "Jobbkongress" är en enda stor bluff och ett hån mot alla de som idag, som en följd av finanskrisens verkningar, saknar arbete.