Dags för facket att höja rösten.


Erik Laakso skriver på Arvid Falk om behovet av en stridbar fackföreningsrörelse, som sätter krav på arbetarrörelsen. Och han har helt rätt naturligtvis, inte minst genom att peka på att vi saknar den debatten.

Lite för länge - eller alldeles för länge - har facket suttit still i båten. Tagit sitt ansvar, som det så fint heter. Och detta ansvarsfulla tänkande har istället gett oss ökade inkomstklyftor, och en ökad segregering. Alltså är det dags.

LO-distriktet i Stockholm sätter nu Stockholmsmodellen (mer om det här) i sjön, vilket skakar om den där båten en hel del. De som framförallt börjar se oroliga ut är de som aldrig upplevt en arg och högljudd fackföreningsrörelse som ställer krav. För det är tjugo år sen sist, innan vi började ta ansvar för alla andra.

Jag håller med Laakso - det här är viktigt. Inte minst för att det finns behov av stark självkritik inom LO. Vi har låtit andra leda debatten, och nöjt oss med att vara förvaltare. En hel del av fackföreningsrörelsens tillbakagång kan säkert skyllas på att vi varit så framgångsrika - istället för att låta olika fördelar vara knutna till medlemskapet i fackföreningen har vi lyckats göra lag och statligt regelverk av det. Kort sagt, dragit undan mattan under våra egna fötter.

För vem behöver facket om samhället ändå ger samma fördelar?

Men litegrann finns det också, så här inför partikongressen, ett behov hos olika företrädare att få prata ideologi. Inte är det mycket till självrannsakan vi hör - trots att det finns socialdemokratiskt styrda kommuner som bär sig precis lika illa mot sina anställda som borgerliga. Men vi inom den fackliga grenen ska inte vara för stöddiga heller - vi hade kunnat ta mer plats men valde att inte göra det. Och nu är vi lika bestraffade som någonsin det socialdemokratiska partiet, med vikande underlag och vaga målsättningar.
För när facket har problem får den politiska delen problem. Man kan heller inte strunta i att det finns på tok för lite folk med vardagsanknytning i de övre regionerna. För, som jag sagt förrut, arbetslivserfarenhet är en färskvara. Att man jobbade på fritids eller på Pripps eller inom vården för tjugo år sen är inte att ha arbetslivserfarenhet längre. Man har på sin höjd arbetslivsminnen.
Vi får väl se vad elit-kongressen kommer fram till. Och om de som åker dit verkligen kommer visa samma uppskattning för en högljuddare fackföreningsrörelse som Erik Laakso... Jag är lite skraj för att de inte kommer ta emot det med klang och jubel - ett vakuum har ju en tendens att fyllas, och den tysta fackliga debatten har istället fyllts av förvaltande politiker som hemskt gärna vill bestämma själva.
Peter Andersson tycker också att det här är värt en mässa
Bilden? SEKO har slutat vara tysta

2 kommentarer:

vet inte hur jag ska uttolka att jag nämns i slutet..efter "förvaltande politiker".

Men den som läst tidigare inlägg om detta på min blogg vet att jag har utfärdat ganska tung varning för det som håller på att hända:

en hög arbetslöshet och borgerlig regering stärker arbetsgivarna så mycket att löneSÄNKNINGAR blivit modell i Sverige.

Som ett brev på denna post också krav på sämre anställningstrygghet, höjda a-kasseavgifter, försämrad a-kassa. Och inte minst en fördelningspolitisk kollaps som går emot hela den inriktning som arbetarrörelsen står för.

Om någon i den "omvärlden" skulle få för sig att det finns för mycket facklig-politisk samverkan ,menar jag att man har en tämligen tung bevisbörda.

Det du tar upp i sista delen är förstås helt rätt, även om jag kommer att hävda till dödsbädden att man kan vara väl så god agitator för "arbetarklassens frigörelse" även om det var år sen man lämnade det så kallade golvet.
För egen del jobbar jag med det typ 19 timmar per dygn..

p

 

Kan bara hålla med. Tystnaden är öronbedövande skulle jag vilja säga!
Se även http://ingemarnyabloggen.blogspot.com/2009/10/otillstandigt-men-vantat.html