Vad är en busschaufför värd?

Hade möjlighet att lyssna på radion idag medan jag petade på mitt tak, iklädd regnställ eftersom himlen emellanåt såg ut att vilja öppna sig, och kom att höra om den vidriga arbetssituation som busschaufförer emellanåt kan ha, med hot om våld och rån. Det visade sig att hälften av arbetsgivarna saknar skriftliga rutiner för att hantera den sortens situationer, vilket är ett förbannat skämt i sig.
Det andra skämtet var Göran Lundblad, trafikchef på Skånetrafiken, som höll på att slå knut på sig själv i sina försök att förklara varför man inte går från kontanthanteringen. Det har man ju gjort på flera platser i landet, liksom utomlands. Men det var fel sätt, ansåg Lundblad. De transportföretag som gjorde så gjorde fel.
Det var nämligen så att det skulle bli mer våld och rån om man inte hade kontanthantering på bussen, förklarade han med den nyfrälstes iver. Istället för att ta bort pengarna, skulle man satsa mer på övervakningskameror, så man kunde ta fast de som slagit sönder chaffisen. Det var bättre. För busspassagerarna skulle sluta åka buss om de inte kunde köpa biljett med kontanter. Nu åker ju folk buss utav bara sjutton där kontanterna är avskaffade så man undrar ju var han fick det ifrån.
Eller varför han inte drog sitt argument till sin spets och hävdade att det var bättre förr när det fanns massor med kosing på banken, förpackat i bärvänliga påsar. För inte var det så att rånen skedde för att det fanns pengar där?
Såpass. Nå, i väntan på att han får göra något som han passar bättre för - som att räkna tallkottar eller stega upp vandringsleder - får man hoppas att Arbetsmiljöverket kör fingret i ögat på bussbolagen så de får fram vettiga manualer. Att kunna få stryk på jobbet är så kränkande att det är helt obeskrivligt, och att försvara det med hänvisning till bolagets vinster är snuskigt. Det är bara att konstatera att maktens drängar fortfarande existerar.
Lyssna gärna också hur han frenetiskt försöker inbilla Camilla Qvartoft om att bussbolagen inte alls finns för att generera pengar till sina ägare. Oh nej - de är bara goda entreprenörer som vill tillhandahålla billigt resande, miljövänligt och bekvämt...