Busar på byggena - nyhet för polisen?I veckan slog polisen till mot den organiserade brottsligheten i Skåne. Och en from förhoppning hördes genast om att detta skulle kunna rycka undan mattan under fötterna på de kriminella MC-gängen i allmänhet, och Bandidos i synnerhet. Jag delar naturligtvis den förhoppningen men tror inte på underverk.
Ett modernt kriminellt nätverk idag är lika professionellt uppbyggt som någonsin al-Qaida, dvs med en struktur som inte påverkas nämnvärt om ens flera ledande figurer åker in. Eller dör, vilket inte är ett ovanligt sätt att dra sig tillbaka på i den branschen. De har ju lärt sig en del sedan Al Capones dagar.
Det är därför lite missvisande att påstå att det var en speciell modell av polisarbete som fällde t ex Capone. Det är för övrigt ungefär samma modell som förmodas vara framgångsrik i Danmark. Det märkliga är att den danska MC-brottsligheten står starkare än någonsin trots detta preventiva arbete, vilket dansk polis ivrigt förnekar, och att det i Sverige poppar upp nya underavdelningar till de stora klubbarna hela tiden.
För naturligtvis följer den organiserade brottsligheten i Sverige ungefär samma utveckling som i resten av världen. För att inte tala om USA, där den så kallade kampen mot maffian enbart är framgångsrik i vissa avseenden, och där traditionell syndikatbrottslighet idag bedrivs på lägre nivåer.
Eftersom det här är en blogg är det kanske inte rätt plats för en längre exposé av den amerikanska maffians, och dess avläggare i annan form, utveckling, men faktum är att den nya kadern av ledare tjänar mer pengar och riskerar mindre. Efter dryga åttio år är inte längre kriminalitet med höga straffvärden Cosa Nostras huvudsakliga verksamhet - utan idag ligger tonvikten på mer traditionell racketeering och finansverksamhet. Mer pengar och lägre risk, helt enkelt. Och narkotikahandel och våldsbrott utförs numer av andra grupperingar.
På samma vis har MC-buset snyggat till verksamheten, vilket jag skrivit om tidigare. Man överger i stor utsträckning klassisk brottslighet, även om den finns kvar i viss omfattning, och flyttar istället fokus till mer rumsrena miljöer. Som byggbranschen, städ, flyttfirmor etc. Lite indrivning kan man också pyssla med, och att klämma andra kriminella på pengar. I alla dessa verksamheter skadar det inte att ha en väst, om man så säger...
Det är därför det låter konstigt att chefen för Rikskriminalens underrättelseenhet får det att låta som en nyhet att de numer syns i den mer traditionella svartjobb- och fakturabluffvärlden. Varför skulle det vara konstigt? Eller ens överraskande? Mer pengar och lägre risk. Mer överraskande är det ju i såna fall att det var en nyhet för Rikskriminalen.
Jag känner ju till ett antal firmor i Stockholmstrakten som har minst sagt konstiga fakturavanor, och företrädare med olika attribut. Byggettans ombudsmän, och företrädare inom andra fackförbund, känner också till dem, och de är oftast inga trevliga bekantskaper. De som handlägger medlemmarnas krav på olika konkursbon känner också till dem. Det är därför det är konstigt att polisen verkar överraskad.
Nej, det var inte FBI's nya metoder för att ta fast Al Capone som till sist satte fast honom. För övrigt var det inte ens FBI, utan en enhet i det amerikanska skatteverket som låg bakom själva åtalet. Istället hade allmänheten tröttnat på gangsters provocerande leverne och de återkommande våldsutbrotten. Och här har vi en koppling till dagens brottslingar - det finns en glorifiering av vissa företrädare, och en adoption av kläder och kultur som även i fortsättningen kommer att ge de här herrarna ett försprång. Det finns en tjusning över bikerlivet hos oroväckande många män, utan att de närmare funderar på vad deras förtjusning legitimerar. Man behöver bara besöka valfri motorcykelträff och se vad som bjuds ut för att inse detta.