Svenskt Näringsliv kan inte räkna, här heller...


Ekot i morse var extra njutbart, när man intervjuade Jan-Peter Duker från Svenska Arbetsgivarföreningen (numera Svenskt Näringsliv). Bakgrunden är följande - den artonde presenterade SAF en rapport som var kritisk mot fackets metoder under årets avtalsrörelse (och visst, Byggnads är medskyldiga - vi är ingen sällskapsklubb) där man rabblade upp olika stridsåtgärder som facket hade tagit till, och som man nu ansåg att regeringen - förmodligen - borde ta ställning mot. Eller i varje fall EU-domstolen, det lär väl hamna där...
Nu var vi rätt många som hörde Jan-Peter Duker svara på frågor, nöjd med att hamna i rampljuset. Mina frågor har dock SAF gett blanka katten i. Och vi var väl rätt många som nog tyckte att det saknades något i den där rapporten.
Därför var Jan-Peter Duker inte fullt lika nöjd när han skulle svara på frågor i morse.
Jag klistrar in konversationen, så den blir långlivad. Han ni möjlighet att lyssna på det hela ska ni göra det. Det är njutbart, men ligger bara kvar trettio dagar...
SAF hade alltså missat ta med ett av avtalsårets stora nummer i just denna rapport, nämligen sitt eget varsel.

"Jan-Peter Duker, vice vd på Svenskt Näringsliv, kan inte förklara varför det inte finns med i rapporten.

– Det var ett varsel där också och skulle vi ha varit helt uttömmande, skulle det ha varit med.

Vad beror det på att det inte är med?

– Det kan jag inte svara på.

Det har inget att göra med att varslet berodde på att ni stoppade Svensk Handel från att teckna avtalet och sa nej och att det var för dyrt?

– Nej, det har inget med det att göra.

Om ni vill ge en bild av de varsel och konflikter som fanns på ert område, varför finns inte just den konflikten, där ni spelade en central roll, med?

– Jag kan inte svara på varför inte den finns med i rapporten. Den borde ha funnits med, därför att skulle vi ge en helt heltäckande bild utav alla varsel så skulle den ha varit med också, för det var ett varsel, säger Jan-Peter Duker."

Visst är det gulligt. Man liksom glömmer ett varsel, som i stort sett innebar att man hotade utesluta Svensk Handel, och Dag Klackenberg betraktades, på bloggarna i vart fall, som en överlöpare. Eftersom han har ett förflutet som moderat partimedlem togs han dock till nåder raskt.
SAF kunde ju få överraska nån gång. Istället för att hålla sina högavlönade direktörer, och kompisar, för det är vad det är fråga om, om ryggen, kunde väl ta lit strid för sina minsta medlemmar istället. Eller varför inte ge sig på regeringen om den sänkta avgiften för serviceföretag? Men nej - i sådana tider tar vi och presenterar en rapport om fackets oansvarighet...