Om skjutandet i Göteborg.

 


Nu har de skjutit på varandra i Göteborg igen (här). De kommer fortsätta ett tag, tro mig.

  Gängkrig följer ganska enkla mönster. Ett gäng mer eller mindre yrkeskriminella män kommer ihop sig om en inkomstkälla, om ett geografiskt område. Någon eller några känner sig lurade, eller trängda, och sen drar man fram pistolerna. En period av pangande följer. Folk dör eller såras på bägge sidor.

Därefter kan det antingen klinga av, oftast beroende på polisiära insatser, dvs folk hamnar i fängelse, eller på att några något klokare individer ser vansinnet i att slakta varandra. Så har gängkrig sett ut ända sedan det moderna gänget uppstod. Gängen i New Yorks slum under första halvan av 1800-talet var de som näranog formulerade taktiken. Därefter har den sett ungefär likadan ut överallt - men lite för ofta toppad med en rejäl slakt, a la Chicagos 30-tal, där Capone till sist knäckte allt motstånd med en massaker så grym att motståndarna la sig. Det finns några andra liknande exempel.
Mer om detta kan ni läsa här, där jag gett efter för ett av mina mer morbida intressen i amerikansk historia.

  Och det är väl det som polisen i Göteborg - knappast okunniga om gängmekanismerna - är rädda för just nu. Att det ska komma till en rejäl urladdning, istället för att gängen, vilka de nu är, ska sätta sig ner och förhandla. Och visst, det är en förfärlig utveckling, som ett upprört kommunalråd (M) säger i SvD. Men den är nästan oundviklig. Det trista är att han inte ser sin egen roll i det.

  Man ska dessutom ha klart för sig att det finns andra saker som spelar in. Begrepp som heder, eller nationalitet, är saker man inte skojar om i den här världen. Oavsett om det nu skulle handla om spelautomater, cigaretter eller knark. I den här världen existerar inte några av affärsvärldens spelregler. även om det finns folk som gärna vill beskriva det som den yttersta versionen av kapitalism.

  Jag behöver inte läsa på olika snask-siter om vilka de döda eller vilka som förmodas ha skjutit för att veta vilka de är. Jag vet vilka de är. De är nästan alla komna ur samma etniska grupp, nästan alltid uppvuxna tillsammans i samma trångbodda bostadsområde, och väldigt många av dem är släkt med varandra. För så fungerar de här gängen, och har alltid gjort. Vill man läsa om det så finns det digra böcker ända sedan 20-talet.

  Inte heller betyder deras etnicitet särskilt mycket, vad än de högerextrema än vill påstå. Den nyss avslutade rättegången i Södertälje bekräftar dessutom vad man också vetat sen 1850-talet, att gängens primära offer, och inkomstkällor, är landsmän eller folk från samma regioner. Vanligt hederligt folk som inte får det skydd de borde få, av ett samhälle som uppfinner hjulet igen, istället för att lära sig av gångna tider. Ni kan gärna läsa hos Svensson, som är en av få som inte är intresserad av sensationsjournalistik.

  En av hans slutsatser ligger också i linje med den klassiska gängmekaniken, att ju våldsammare gängkriget blir, desto större är chansen att oskyldigt folk hamnar i skottlinjen. Sånt finns det massor med exempel av, som räden mot Capones högkvarter 1926, där tio bilar fyllda med unga män med maskingevär brassade av bredsidor medan skräckslagna människor sprang för livet. Och några träffades. Men att vara livrädd i Göteborg just nu är inte särskilt rationellt, om man inte själv är insyltad i något.

  Inte heller är tystnaden något nytt. Så har det alltid varit. När civilsamhället har emigrerat från de här områdena - miljonprogramskaserner i förorter - finns det ingen tilltro till myndigheter. Det är bättre att knipa käft, och slita som fan för att en dag kanske själv kunna flytta därifrån, och ge sina barn en bättre uppväxt. Men när man bor där, och måste bo där, är det faktiskt förenat med livsfara att vittna.

  Lösningen då? På kort sikt får man låsa in folk. På lång sikt får man riva hus och bygga större. För på samma vis som laglig abort kan ha varit en bidragande orsak till minskad kriminalitet i USAs slum - enligt Freakonomics - är trångboddhet en gemensam nämnare när det gäller all rekrytering till gäng. Man kan inte ta bort samhällsservice och trygghet från de här områdena. Att sånt sker är en politisk naivitet som borde vara kriminell.

  Gängen finns för att du och jag och alla andra inte kan låta bli att betala svart, köpa illegala grejor eller missbruka. Varje gång någon köper steroider, stulna fälgar, går på bordell eller köper en stor stark för 20 spänn, så bidrar man till gängens existens. För att inte tala om när man pröjsar svart för bilreparationen eller takomläggningen. Det är precis lika viktigt att berätta det i alla skolor i landet som att göra insatser i de områden där gängen finns.

  Gängen är en termometer på moralen i samhället. Och just nu kokar den i Göteborg.

 
 

 

 

1 kommentarer:

Det här skjutandet är ju också en del av mångkulturen. Således något vi måste acceptera om vi vill ha ett mångkulturellt samhälle. Vilket ju socialdemokratin strävar efter.

Mångkultur handlar ju inte bara om spännande maträtter och exotiska seder. Den handlar också om hög arbetslöshet, skenande försörjningsstöd, trångboddhet, utanförskap och gängkriminalitet. Även om politiker gärna framhåller det förra och tiger om det senare.

// Jan