Vardagsmatlagning
 Jag gillar att laga mat. Det är förmodligen besläktat med det drag som gjorde att jag som ung tonåring kokade ihop illaluktande och illasmakande saker, typ Hundra-kemiexperiment-för-vanartiga-gossar - ett sånt där kit man kunde köpa via Hobbex.
  Det betyder också att jag ätit upp avsevärda mängder fullständigt oätlig föda. Mest för att jag är envis, men också för att jag var fattig och ung och hade man bränt makaronerna så var det bara att äta. För övrigt är inte vidbränd mat farlig...

  Som byggnadsarbetare är man också mer eller mindre piskad att ha med sig mat till jobbet. Borta är de dagar när man kunde trava iväg till en krog som var öppen klockan åtta på morgonen, och se äldre kamrater trycka i sig elefantöra och oanade mängder potatis. Samt pilsner. Numera håller vi tiderna, vilket på ett storbygge innebär att man käkar på en kvart, för att kunna dricka kaffe och spela kort i en kvart, innan man går ut igen.

  Och vi har rätt bra magar. Sånt vet man, som man och byggnadsarbetare. Vi delger gärna varandra detaljer om magens olika funktioner, ibland komplett med ljud- och lukteffekter. Om man så säger. När jag blir stor ska jag återge, ordagrant, snacket i byggbod vid matrasten.

  Jag äter alltså det mesta. Det absoluta enda jag inte kan fördra är levergryta. Icke. Känner jag lukten så går jag. Jag har på grund av detta genomlidit levergrytemissionärernas hemska korståg, om att just deras levergryta är jättegod. Därför har jag också smakat, ty jag är väluppfostrad, såväl trestjärniga kockars samt goda vänner levergrytor. Och det är fortfarande oätligt.

Annars går allt ner.

  Därav detta.

  Recept på chiligryta från Alabama. Passar fiint i matlådan. Hur mycket den är från Alabama vete gudarna, men jag har sett jänkare äta den med god aptit. Och med mycket ketchup.

 
800 g nötfärs
2-3 msk olja eller flytande margarin
2 gula lökar
1 morot
2 paprikor
1 burk krossade tomater
1,5 dl köttbuljong (tärning)
1 lagerblad (hemskt valfritt)
2 dl majskorn
2 burkar vita bönor i tomatsås
Russin
salt
svartpeppar
chilipulver
1 finhackad chilifrukt av nån mildare sort


1. Bryn köttfärsen i matfettet och rör med trägaffel så den grynar sig. Lägg det därefter i en gryta, och vispa ur pannan med lite vatten. Häll skyn i grytan.

2. Skär grönsakerna i bitar, och riv moroten grovt. Fräs dem i resten av matfettet. Släng ner dem i grytan och tillsätt krossade tomater, buljong, smulat lagerblad, och kryddor. Koka  på svag värme i minst trettio minuter.
3. Lägg i russin, majskorn och bönorna med tomatsås. Låt det bli varmt och smaka av. Var inte skraj för att krydda mer.

4. Servera med bröd eller ris eller sallad.


Så!


Dessutom, på bilden, kyckling under fetaosttäcke. Det är ännu lättare.

Ta ett kilo frysta kycklingdelar (eller filéer om du har det) och låt det tina i en bunke, tillsammans med ett par skvättar soja och en klick tomatpuré. Lägg de tinade, och numera smått marinerade, delarna i en form.

Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda ihop 5 dl crème fraiche med 400 g fetaost, så det blir en smet. Bred ut det över kycklingen. In i ugnen i trettio minuter.

Servera med svarta oliver och sallad.


Det behöver inte vara svårare än så. Eller krångligare.