Roten till fundamentalismen ligger i ojämlikheten

Borde skriva något jättelångt och initierat om det avskyvärda dådet i Paris. Tänker inte göra det. Konstaterar bara att ytterligt få av de som skrivit om det pratar om var terroristerna kommer från, och då menar jag inte deras bostadsort. Inte bara bröderna i Paris, med sin rätt typiska uppväxt i en förort, med en känsla av att inte höra till. Utan också de som spränger sig på marknader och i köer.

  Man gör det rysligt enkelt för sig om man bara hänger upp det här på religion. Jag blir trött av att på olika ställen läsa försvar eller attack mot islam, för det kunde lika gärna handla om hinduer eller om katoliker. Man gör det ännu enklare för sig när man liksom glömmer att västerländska oljemäklare gladeligen handlar olja av ISIS, eller när man glömmer att saudiska pengar finansierar hela nätverk av terrorister. För man behöver pengar för att bedriva krig, och dess förlängda arm terrorn.

  Moderna krig förs på det här viset. Fattigvapnet är en attack på en buss eller en polisstation eller kidnappningar. Mot det ställer vi stealthplan eller hypermoderna specialpolisestyrkor. Men vi når inte till roten av problemet, nämligen den ofattbara fattigdom varur terrorns soldater växer. Där sekellång exploatering av naturresurser inte kommit alla till godo.

  Visst, alla kommer inte från ekonomiskt taskiga förhållanden, och det är inte heller vad jag menar med fattigdom. Det kan lika gärna vara att man inte känner att man hör dit, man kanske bara är en pappa bort från en illiterat farfar som sett sina barn dö i sjukdomar som är behandlingsbara, om någon satsat lite på sjukvård för alla. Man kanske har sprungit för sitt liv från ett gäng i London, där ens enda fel var att man hade fel hudfärg, eller sett bilder från bombade byar.

  Den arabiska våren hade kunnat bli en demokratisk vår, om västvärlden orkat stödja progressiva krafter. Det gjorde man inte. Istället höll man upp en geopolitisk tumme i luften för att se åt vilket håll vinden blåste, och sen gjorde man...ingenting. Den syriska oppositionen fick inte den hjälp den borde fått, vilket knuffade den i famnen på otäckare krafter. Samma sak hände i Libyen, saker blev inte alls som de borde ha blivit i Egypten, och det kommer upprepa sig på andra platser, var så säkra, och i svallvågorna kommer kriget att hamna även hos oss.

  Man måste diskutera den globala fattigdomen för att komma åt terrorismen. Man måste sätta press på envåldshärskarna så att de ofattbara rikedomarna kommer alla tillgodo. För det handlar inte om penningbrist, ånej. Ett fallande bensinpris gör många glada, ända tills man får höra att det är en del i ett krig där oljan är ett vapen. Se länk här

  Ur fattigdom växer fundamentalism och extremism, var så säkra. Att bara få se på när några andra rensar bordet skapar hat. Ur hatet växer våld. Resultatet ser vi nu. I de eländiga flyktinglägren i Afrika eller arabvärlden skapas morgondagens terrorister, likaväl som i slummen i Europas storstäder. Och när man förtvivlat söker svar på varför, varför, varför är det så här, så behövs det kanske bara en enda idealist med brinnande ögon för att tända stubinen.

  Vill vi vinna kriget mot terrorn måste vi vinna kriget mot fattigdomen.

2 kommentarer:

Jag är bara halvt med. Men det kunde inte lika gärna vara andra religioner riktigt tror jag. Tyvärr har islamismen en "specialitet" som handlar om att man kan hjärntvätta människor med löften om belöningar efter döden som har spritt sig. Det gör den extra farlig. Tänker jag. Och bin Laden var varken "utanför" eller "fattig". Och de svarta i sydafrika har inte skapat en rörelse som terroriserar vita i allmänhet, trots att de har samma incitament.
Men jag håller delvis med, men tror på politiska konflikter där väst och allra mest USA framkallat hat som en "bättre" grogrund än fattigdom och att det är svårt att växa upp förorten.

 

Eller snarare, egentligen håller jag ju med om det du skriver, och du tar ju också upp saudiska pengar som ett problem.

Jag menar kanske att om det inte finns onda chefsideologer som islamismen har just nu, så stannar det för de flesta i förorten som bröderna gjorde till en början: Med väpnat rån och lite droger.

Men vi menar nog samma sak. Jag menar ju också att det är speciella förhållanden som ofta hör ihop med att de onda ideologerna kan rekrytera.