Nej, vi ska inte fira åttonde mars

Nej, jag firar inte åttonde mars. Det är inget att fira. Nån sa "att gratulera kvinnor på internationella kvinnodagen är som att gratulera Jesus på långfredagen", om man nu vet vad långfredagen egentligen har för betydelse.

  Under dagen har jag sett både det ena och det andra - allt från det där vanliga patrasket som hoar om kulturmarxister och utlänningar, till kvinnor som faktiskt ställer sig på patraskets sida. Begrip det den som kan.

  Det handlar inte om feminism, det handlar om människovärde. Bara man lyfter blicken lite ovan en horisont fylld av kommersialiserad sport och realityshower så är det svårt att undvika att se att kvinnor råkar illa ut. Fortfarande. Och är det inte rent påtagliga övergrepp - våld, våldtäkt, exploatering - så är det ett glidande övergrepp över tid, med lägre löner, sämre karriärer, sämre hälsa. Allt ovärdigt samhällen som påstår sig stå för allas lika värden.

  Så varför gör jag en grej av det här? Är det för att få många kvinnliga vänner, för att få ligga lite (som en mörkbrun motståndare påstod, i enlighet med hans egen syn på kvinnor)? Eller för att få pluspoäng hos män med manchesterkostymer, eller för att reta upp stockkonservativa arbetskamrater, eller för att kratta i manegen för en karriär (jo, tjena...).

  Nej.

  Jag har en dotter. Jag har systrar. Jag har kvinnliga vänner. Och alla de ska - SKA! - en gång ha lika villkor, lika chanser, lika trygghet och inte bedömas på minsta sätt utifrån sitt kön. Det handlar inte om att inte se kvinnlig ut, inte skaffa barn, kunna supa och svära och slåss som karlar. Det handlar om allas lika värde. Det är allt.

  Det kommer inte att ske i år, eller nästa år. Det kanske inte sker under min levnad men det ska tammefan inte gå bakåt. Inte nånstans. Människor ska bedömas från sin kompetens, inte sitt kön. Att som karl känna sig hotad av det...ja, jag vet inte vad jag ska säga - väx upp! Blir ni utkonkurrerade av kvinnor så duger ni inte. Punkt. För det är oändligt långt kvar till en punkt när män blir diskriminerade just för att de är män, så släpp det.

  Min dotter ska slippa de erfarenheter kvinnor före henne varit tvungna att göra. Min dotters farmorsmor växte upp i ett land där hon inte fick rösta, äga vad hon ville, ärva eller ens yttra sig utan vidare. Min dotter kommer möta egna svårigheter, upptäcka jävelskap och elände, visst. Men det ska inte bero på att jag tyckte att "saker ändå var ganska bra, så varför bråka så jävligt..."

  En gång om året lyfter vi fram de här frågorna extra. Då är det inte rosor man ska köpa och säga grattis!!!


 

3 kommentarer:

Sånna som du är så lurade av feministmaffian. Skriv lite om kulturberikarnha som gör gruppvåldtäkter hela tiden istället för sån här skit

 

Upp med kvinnorna på byggnadsställningarna!
Men det kanske du inte vill?

 

Jag både tycker att kvinnor ska in på byggena, och har arbetat för det. Det är bra för alla - för oss karlar, för kvinnorna, för vår arbetsmiljö