Arbetslivet är ojämlikt...

Som om vi inte redan visste det. Det blev alldeles uppenbart idag när beställaren trampade runt i området, och i släptåg hade de folk som garanterat aldrig varit inne på ett bygge. De stack in näsan i vår koja - byggbod - och grimaserade lite åt doften av sura regnkläder, av formolja och gammal betong. En av tjejerna frågade oroat: Sitter ni verkligen här och äter?
Japp.

Så här ser det ut. En Skanskabod av standardmodell för åtta gubbar.
Nu passade jag på att ta bilden i morse innan de snubblade in, och precis efter att städerskan varit där. Och städningen är viktig. Överhuvudtaget är etableringen, dvs boduppställning, viktig. Borta i hörnet ett torkskåp.


Det här är åt andra hållet. Matdelen är den gallrade delen... Det sitter väl där för att hålla objudet folk ute, men man får ju associationer till anstalter på vissa arbetsplatser...

Kylskåp, kaffebryggare, kaffe (i gammal glassburk), någons flingor och ovanför ett värmeskåp. Men nu är vi så lyckligt lottade här att vi fått en egen micro... Den är ett irritationsmoment. I värmeskåpet blit tio matlådor varma samtidigt. I micron tar det längre tid - häromveckan var det en av lärlingarna som inte kunde börja äta förrän tie i nie, eftersom det var sex andra som också skulle värma microburkar. Han blev inte glad när vi reste oss klockan nio....

Så här såg etableringen ut i Hässelby för ett år sen.Manskapsbodar i övervåningen, platskontor där nere. Mer snö var det också!

Så här kan det se ut på andra håll....
eller såhär....
Visst ser det mysigare ut än det vi har? Och visst skulle det vara trevligt att kunna ta med sig lilla kaffemuggen in till skrivbordet, och kunna fylla på den när man vill under dagen, och ta ett äpple ur fruktkorgen som företaget bjuder på... Det här är också arbetsmiljöfrågor.
Andra saker man kan råka ut för är att chefen - basen, verkarn - brakar in och slänger upp ritningar över matlådor, mjölkpaket och ketchupflaskor. Särskilt vanligt är det när chefen själv är gammal snickare. En annan - favorit! - är att någon lyckats slå av matskåpet så käket är kallt.

Nu råkar jag jobba på en firma som tar sånt här på allvar, och jag är förresten för gammal för att svälja och vara tyst, men branschen kryllar av firmor som INTE ens har en bod; där grabbarna får äta sittande på golvet i ett kallt pannrum, eller i bilen. Där det inte finns dusch eller ens tvättho. Tänk på det när ni ser folk som kommer arbetsklädda på kollektivtrafiken. Att kunna byta om på jobbet är en rättvisefråga.

1 kommentarer:

Det är ju så det ser ut för oss i branchen tyvärr. Era bodar ser bättre ut än våra, vi har inte ens 240-bodar utan 210. Perfekt att man drar händerna i taket när man skall byta om. Och åtta man i en bod som inte bör rymma mer än sex.