Börjar hända saker inomhusInne i huset ska det upp lättväggar - det är oftast gipsväggar byggda på stålregel. All denna gips + reglar ska ju in i kåken, så återigen är det ett logistiskt harvande med när och hur allt ska lyftas in. Ingen har lust att handlyfta in hundratals skivor gips och därför är det viktigt att man kan lyfta in det innan "locket" läggs på, dvs nästa skift filigran...

Därefter monterar man ihop väggarna efter ritning. Först "enklar" man, dvs man sätter upp gipsen och eventuella kortlingar på ena sidan. Därefter måste oftast elektrikern, men ibland också rörmokaren eller annat löst folk dit, och fästa sina installationer. Och sen smäller man igen hela väggen, "dubblar", med isolering i förekommande fall, och inväntar målaren.

Emellanåt har de fått spader på fabriken som tillverkar utfackningsväggarna
- hur kan man missa att de här två väggsluten skulle ha gått i linje med varandra?Vår verktygscontainer åker upp och ner för närvarande - och nu börjar det bli högt!Vartefter betongen härdar fast i ett bjälklag plockar man bort uppbockningsmaterialet och skjutsar till nästa våning. Här kommer det en våningskärra med "turkar"


Om ni tycker det verkar vara ett konstigt ord har ni inte hört mycket
- jag har inte språkforskat kring uttryck på byggen, fast det har säkert nån annan gjort - men ord som björnskit, pjuck, gekkolås, katter och kofittor saknar antagligen motsvarighet i samhället. Liksom "turkar" - egentligen är det låsningar för låsbräder, fast vad det heter egentligen har jag inte en aning om.

2 kommentarer:

Nu blev i alla fall jag riktigt nyfiken på vad björnskit, pjuck, gekkolås, katter och kofittor betyder på byggspråket. Koskit har jag hört någon asfaltsläggare säga och i restaurangbranschen finns det faktiskt också en del mindre trevliga uttryck.

 

Björnskit, det är när betongbasen inte får den betong som han förväntar sig, den är för torr.
Pjuck = Betong.
Gekkolås är ett lås som håller fast vid ett formstag på båda sidor om en väggform tex.
Formstag = järnpinne från ena till andra sidan en väggform.
Kofitta har samma funktion som gekkolås men det är en plåtbit som ser ut som en kofitta, därav namnet.
Katter finns det mycket av på byggena, men framförallt så vill putsmuraren ha en katt (mall) som han drar av putsen i en viss profil/vinkel eller avstånd från nått.
Koskit är väll ett uttryck som man andvänder när det inte vart somm man ville, (betongaruttryck kanske).

/Björne träarbetare från Stockholm