Journalisterna har blivit alliansmegafoner!


Aldrig förr har det det mediala underläget känts så mycket som nu. Vart jag än vänder mig ser jag tidningar som helt plötsligt struntar i ett Sverige där folk trillar genom maskorna i trygghetsnätet. Dagens Nyheter lägger ut ett ledarstick på löpsedeln. Opinionsundersökningar som annars tas med slevar med salt när det gäller Sverigedemokraternas framfart blir helt plötsligt sanna om det handlar om att markera en påstådd kris för arbetarrörelsen.

I ett modernt krig handlar det idag om att vinna bilden. Inte sanningen. Och där har vi en rent bedövande borgerlig dominans. Tro mig, det kommer vara mycket tyst om borgerliga skandaler ett tag nu. En moderat fortkörning kommer under stilla visslingar stoppas i en byrålåda, medan en socialdemokrat skulle doppas i tjära och rullas i fjädrar.
Ungefär 75% av alla dagstidningar i Sverige har ägare med klart borgerlig inriktning. Till det kommer ett antal andra magasin och tidskrifter. Dessutom lite radio och en kommersiell TV-kanal som minst sagt har en politisk agenda. Tillsammans upplåter de okritiskt utrymme för regeringen till ett värde av miljarder, enligt en uträkning.
För tidningar är maktmedel. Det var faktiskt ett trendbrott när Stenbeck startar Metro, enbart i syfte att tjäna pengar på annonser. Innan dess har tidningar startats för att bedriva politik. Den som tror att Expressen skulle vara politisk enbart på ledarsidan behöver fundera igen. I själva verket styrs innehåll och utformning av människor som är utsedda av ägarna.

Man behöver helt enkelt inte svartmåla för att konstatera att det är så.
Från högerns sida har det ju varit populärt att påstå att journalistkåren skulle vara vänstervriden, vilket är en kvarleva från den tid när alla ifrågasatte allt. Man har baserat det på diverse undersökningar där det funnits en radikal majoritet bland skribenterna, men, som Kent Asp visat, hos de som skriver om ekonomi och politik sympatiserar man med borgerligheten.
Och det tror fan det - de handplockas av ägarna. Och sedan sprider de sig.
Vem granskar granskarna? Hur kommer det sig att Mona Sahlin avbryts flera gånger av reportern när Fredrik Reinfeldt får prata till punkt? Kan man få undra varför Reinfeldt får fyra minuter för att kommentera de Rödgrönas valplattform, i ett inslag på sju minuter?? Är det inte märkligt att utfrågarna sitter och fnissar med Björklund, medan de ser ut som åklagarna i Nürnbergrättegången när de ska grilla Sahlin?
Jag vet vilka motargument som kan komma, och jag kommer bemöta dem, men under tiden fortsätter vi med det vanliga samtalet. Jag skulle däremot önska att fler visste om det, kunde berätta om det. Det finns en taktik i att spotta ut negativa opinionsundersökningar, men gömma de positiva. Att bedriva politik på nyhetsplats är inget som förvånar. Sedan de socialdemokratiska tidningarna försvann har också borgarna gått framåt - surprise någon?
Det här är vad vi måste förhålla oss till.
Vi måste sluta gnälla över att alliansen gör vad de sa att de skulle göra. De bedriver högerpolitik. Punkt. Och vi har inte mycket för att vi skäller på journalisterna för att de gör vad de är satta att göra. De lyder husbondens röst.

9 kommentarer:

Och vem lyder du ?
Partiet - voff voff !

 
Nicklas Tjernlund

Du har många intressanta och vettiga åsikter, men att tro att sossarna skulle lösa något känns väldigt naivt.
Dom om några har övergett klassbegreppen och allt det står för.
Nä för min del blir det ingen röst vare sig på dom "rödgröna" eller "alliansen"

M V H Nicklas Tjernlund stolt byggare

 

Det stämmer helt med min insikt sedan länge.
Sedan undrar jag hur det kan komma sej att i alla s.k. webbundersökningar alltid vad det än gäller genast har kraftigt övertag till Monas eller socialdemokratins nackdel

 

Du har så rätt. Dessutom slog du P1 med en dag.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=3976490

Dan

 

Hej, håller helt med dig och har också tidigare skrivit flera artiklar på min blogg om detta. Det senaste är misstanke om manipulering av "valkompasserna", se http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=45241.
Här i söder försöker vi läka skadan med Efterarbetet.
Hälsningar
Bo

 
Marcus Olofsson

Se bara på Sveriges största tidning idag!
http://aftonbladet.se/

 

Jonny - hört talas om sten i glashus? Jag är nog en avsevärt mer uppkäftig sosse än du är uppkäftig moderat. Nuff said
Nicklas - och var ska du hitta nån som kommer lyssna på dig? Där du kan få driva dina frågor?

 

Marcus - Aftonbladet är inte Sveriges största tidning. Det är Metro.
Det vore trevligt om fler sidor än ledarsidan i Aftonbladet hade en allianskritisk inriktning, men nu är ju ägarkonstruktionen som den är

 

Viktigt att komma ihåg att Aftonbladet är uppköpt av Schibsted vars Sverigechef även varit VD för SVD och som nu är ordförande i både Aftonbladets OCH SVD:s styrelse.
Ytterligare en sak - varför ifrågasätts inte att S sålt ut hela A-pressen. Vad som behövs är att ta farväl av hela den nyliberala ideologin se gärna The Guardian

http://komigenuva.wordpress.com/2009/10/05/var-gud-ar-oss-en-valdig-borg/

och

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/sep/14/neoliberal-europe-union-austerity-crisis

Det stora misstaget var också - som jag ser det - hur S-ledningen kunde driva igenom ratificeringen av Lissabonfördraget som grundlagsfäster den nyliberala chockterapin - och den extrema låglönepolitik som EU just nu sitter och beslutar om på toppmötet om strategier gentemot Kina och Indien. Där kommer linjerna att dras upp för de drastiskt försämrade arbetsvillkor och dramatiskt sänkta löner som EU kommer att genom Lissabonfördraget inom kort driva igenom. Säger inte facken något nu så lär de nog få tiga för lång tid framöver.
IMF varnar också för de åtstramningspaketen som högerregimernas chockterapi beslutat om - då de kommer att öka massarbetslösheten väsentligt och därigenom helt och hållet kullkasta återhämtningen.