Televinken och nyheterna


Okey, så det passade inte redaktionen på SvT Text att publicera gårdagens Synnovate-undersökning, där - hoppla! - oppositionen käkade ikapp avståndet till alliansen. Men idag - då är det andra bullar som gäller. För då kom det en Demoskop som visar på stärkt allians - så den passade det att publicera.
Som jag redan sagt - en ägare med politiska syften får använda sin tidning till vad som helst. Och gör det också. Jag är glad att svenska mediaägare inte har samma reaktionära inställning som finns i Danmark; där tidningar som Jyllands-Posten under många år drivit en stollig främlingsfientlig linje, och lyckats föra fram partier som delar deras åsikter. Och jag är naturligtvis förbannad över att vi inte på fyra år fattat att vi måste hitta andra vägar än via borgarmedia.
Men det är en annan sak med Sveriges Radio och Television.

Jag betalar också för deras existens (och dessutom med glädje, till skillnad från rätt många borgare) och därför ska jag också kunna lita på dess objektivitet.
Det finns en och annan borgare som faktiskt delar min åsikt - exakt vilken journalistisk värdering är det som gör att en opinionsundersökning, som visar på en rödgrön ökning, inte är värd att nämnas i Svt Text - medan en undersökning som visar på borgerlig ökning är det?? Jag har då inte märkt att Svt Text tidigare betraktat Synnovate som ett oseriöst opinionsinstitut. Till skillnad från UnitedMinds, som mäter via webben, och vars undersökningar alltid är sjövilda - och som man hittills sluppit se där. Utom den senaste som okritiskt publicerades.

På samma sätt tog Svt Text upp fallet med den läkare som drabbats hårt av alliansens sjukskrivningsregler, och vars fall tydligen ska vara mindre värt att diskutera för att han har kopplingar till socialdemokraterna. Nå, var fick vi läsa om den villaägare som släpptes fram mot Mona Sahlin, och som var anställd av Villaägarnas Riksförbund (en minst sagt högerpolitisk lobyyorganisation)?
Nu vet jag att journalisterna är besvärade av att de numera granskas. Det är rätt griniga kommentarer som kommer ibland, från servrar på olika tidningar. Ingen vill ju framställas som ett lydigt redskap. Och det är inte heller det saken handlar om.
Jobbar man på en borgerlig tidning gör man väl som chefen säger. Ibland med glädje, ibland för att man är nödd och tvungen därtill. Men jobbar man på SvT ska man ha en opartisk inställning och när det inte fungerar ska man få veta det.

Läs dessutom Den Allierade Journalisten om hur Mona Sahlin framställs i medierna....

Andra om saken
Peter Andersson, Åsa Westlund, Röda Berget, Dagens Arena, Smålands-Posten där en förtörnad liberal är arg för att hans objektivitet ifrågasätts :)Bilden? Televinken. Min barndoms marionett-hjälte. Fast han visste att det var Ola Lundberg som var hans röst och som bestämde hur han skulle röra sig. Vet dagens journalister det?

2 kommentarer:

Fakta är följande: 1. den villaägare som ställde en fråga till Mona Sahlin är inte och har aldrig varit anställd av Villaägarna. 2. SVT kände till att han tidigare har haft ett ideellt uppdrag som ordförande för en villaförening i Solna. 3. Villaägarna är en partipolitiskt obunden organisation som I vissa frågor (ex fastighetsskatt) fått gehör från alliansen och i andra frågor (ex stöd för energibesparande investeringar) har mer gemensamt med de rödgröna.

 

Partipolitiskt obunden? Det är inte samma sak som opolitisk. Det är ett av de moderata flaggskeppen. Har alltid varit och kommer alltid vara.
Han är arvoderad ordförande - det är hårklyverier att diskutera anställd eller inte då, inte sant?