Toaletten - den sista manliga utposten?När jag går på en lägenhetsvisning brukar jag alltid kolla in toaletten. Den säger långt mer om en arkitekts lämplighet än många andra saker i ett hem. För att inte tala om när man i sitt yrke gått på vad vi kallar beslagning - sätta upp handdukshållare, tvålkoppar, badrumsspeglar och - inte minst - toalettpappershållare. Just det där sista brukar vara ett problem - var sätter man den?
I en modern lägenhet är svaret: Bakom toaletten. Vilket betyder att man måste vrida sig ett halvt varv, och sträcka sig i en anatomiskt oriktig vinkel för att kunna riva av lite papper. Vilket kan medföra sendrag eller bråck, har jag fått erfara.
För en del av befolkningen, de där som ska hänga upp mjuka gästhanddukar på toaletten som mannen i huset INTE får använda, är detta uppenbarligen inte ett problem. För den andra delen, för oss som ser ett besök på toaletten som ett tillfälle för kontemplation och förkovran, krävs det andra saker.
Man behöver en avställningsyta, där man kan lägga tidningar och medhavd dryck (jag är medveten om att jag nu avslöjar djupt dolda manliga hemligheter) i förekommande fall. Att lägga en bok eller tidning mot en kall golvyta är djupt oetiskt. Där skall också toalettlitteratur kunna förvaras.
Vid en lägenhetsvisning för ett par år sen hade innehavaren satt in både kylskåp och TV, vilket den dåvarande kvinnan i mitt liv avvisade redan innan jag sagt nåt. Glöm det, sa hon innan orden ens kommit över mina läppar. Hur gör dom sånt? Är det samma reflex som gör att kvinnor ser ett rum med möbler när en man ser det som en replokal för ett rockband, eller en plats där han kan mecka med den HD han ändå antagligen inte kommer köpa?
Så hur tänker arkitekter? Tycker de att det snyggt att lägga toarullen på golvet? Vilket inte är särskilt smart om man också bor tillsammans med barn som ser badkaret som en övningsplats för svikthopp - då blir det oanvändbar pappersmassa, och JUST DÅ står toapappersbalen utanför toaletten...
Dessutom finns det olika sorters toalettsitsar - några är uppenbarligen skapade för människor som sitter långt fram, nästan med pannan i golvet, vilket tyder på att de är snabbesökare på toaletten. Andra toalettsitsar inbjuder till långläsning och egenbildning, vilket inte alls ska ses som oviktigt.
I mitt eget hem finns det idag en försvarlig trave med toalettlitteratur - den gallras dock av Arvtagaren, som är mycket bestämd: På toaletten får det bara finnas rolig läsning. Inga kommunala handlingar eller avtalstexter eller fackligt/politiska tidningar får stanna kvar där. Där finnes serietidningar, nytt från Indianklubben samt några kataloger av Clas Olsson-typ.
Allt för att skapa förutsättningar för en givande stund, som i min ungdom så småningom avbröts av "Men herregud VAD gör du därinne????", och i vuxen ålder av kissnödiga ungar som i panik trängde sig in och krävde omedelbart tillträde.
Och i ett historiskt perspektiv har det varit ungefär likadant - på romerska avträden klottrades det hejvilt, i katolska kloster förekom det toaklotter (man har även hittat bitar av inkunabler i avträdena där, vilket tyder på att munkarna drog med sig toaläsning!), för att inte tala om de svenska utedassen, som både tapetserades med sidor ur tidningar och förseddes med rejäla ställ för Såningsmannen eller nån frireligiös tidning. För att inte tala om bilder på kungafamiljen!Kvinnor i min närhet tycker jag är larvig när jag drar upp det här, men faktum är att det är sällan jag ser kvinnor nästan njutningsfullt ta med sig en oläst tidning in på dass.

Fundera nu själva - om ni har toapappershållaren sittande på ett vettigt ställe, där den är tillgänglig och alltså också är funktionell, och om ni har en upplagsyta för viktiga saker inom räckhåll från toaletten - så har ni också med största sannolikhet också en bostad som är smart planerad när det gäller annat också.
Medan om ni bor i ett eländigt hål där pappershållaren sitter bakom vattentanken på toaletten, eller två meter därifrån - så har ni säkert också en bostad med oanvändbara ytor, löjligt trång hall, usel köksplanering och dörrhandtag som slår i väggarna. Eller hur?

Så om ni går i bostadstankar - ta med en karl och låt honom provsitta toaletten. Det kan inte bli fel...


Bilderna? Nån som ser en fungerande lösning med WCn på den översta bilden? Förutom att köra in ett avlastningsbord? Bilden under - en traditionsrik miljö, med konungen på sin rätta plats


Och jo, ibland känner jag bara för att skriva om saker jag tycker är kul. Avtalsrörelse och skyddsfrågor står mig upp i halsen just nu

1 kommentarer:

ha! Jag sitter också på toaletten och läser, läser, läser... länge! Ibland tar jag till och med med mig ett glas öl/vin in.