Sveriges mäktigaste 2013. Kanske....

 


Tidskriften Fokus har i vanlig årlig ordning korat de mäktigaste i Sverige. De brukar göra så, och i enlighet med den intellektuella inavel som råder i de härskande kretsarna skyndar sig olika grupper att lyfta fram just sina representanter. Företagarna gör det här, journalisterna gör det här och här. Och jag anar dystra miner hos grupper som av olika skäl ser sig förfördelade.

  Det är en säkert en kompetent gjord lista, utifrån de klassiska kriterier man sätter upp. Vilka man umgås med, hur mycket mediatid man får, hur ofta man citeras.

  Men jag saknar en sak. Representanter för de anonyma tyckare som dagligen läses av hundratusentals - jo, faktiskt, om man ska tro mediernas egna rapporter om hur många som läser deras kommentarsfält. Och representanter för enorma mängder bloggare, som också påstår sig ha tusentals läsare varje dag.

  Jag vet att det finns ett precis grundmurat förakt bland journalister för bloggare och internettyckare; de brukar avfärda dem som ballonger. Men något måste det vara värt att ha tusentals besökare varje dag, eller skriva många tusentals debattinlägg på något mer eller mindre seriöst nätforum. Inte minst om man är stridbar och kunnig. Att ha tusentals följare på twitter måste också kunna betyda något. Själv har jag inte läst färdigt något av Lena Mellin på evigheter, och jag läser bara Wolodarski nån enstaka gång (mycket beroende på DNs omöjliga webbplattform).

  Inte tänker jag ge er några namn, men det finns människor som bedriver lyckosamma  kampanjer via nätet idag, både när det gäller affärer eller samhällsfrågor. Detta har inte Fokus orkat ta tag i. Gänget bakom Alliansfritt Sverige eller Interasistmen, eller för den delen de idoga typerna som härjar på högerextremsidan, borde kunna lyftas fram. I varje fall nån.


Att vara mäktig idag betyder inte bara att man snackar med andra mäktiga människor. Idag kan en skock arga människor skrämma skiten ur mäktiga människor. Sätta en agenda, lyfta frågor.

  Visst, det är en trevlig liten lista. Men det känns sååå 2006....


 
 

0 kommentarer: