Vi måste prata om invandringen!

  Under tid har jag mer och mer kommit till insikt om att det är kloka människors tystnad som lämnat fältet öppet för ytterlighetspartierna. Och jag är ledsen, jag kan inte betrakta SD som "ett parti som alla andra". De har en agenda som är reaktionär och nationalistisk och otäck, men den behöver de inte prata om, eftersom de i opinionen kan profitera på den påtvingade tystnaden. Inte heller hjälper det att hela tiden prata om just SD - deras teflonkapacitet har väl om något bevisats av att de inte tappat i opinionsundersökningarna oavsett skandal.

  I mångt och mycket har debatten påmint om en knattefotbollsmatch där alla ungar springer åt samma håll, efter en debattboll som oftast varit rent trams, om Tintin eller om feminism. Medan en smart unge struntar i det och pratar med publiken istället.

  Alltså måste vi prata om invandringen. Konstruktivt. Inom arbetarrörelsen måste vi orka, kunna, våga ha en debatt om hur vi ska förhålla oss till olika typer av invandring - vare sig det rör sig om internmigration inom EU, om arbetskraftsinvandring, om flyktingar eller anhöriginvandring. Inte ducka för de praktiska sidorna av frågan. Sånt här kostar pengar, och man måste nästan ha ett twitterkonto för att tro att det inte spelar nån roll.

  Visst, jag är medveten om att jag nu kommer spikas upp på väggen som smygSDsympatisör, men det skiter jag i - jag vet att jag inte sympatiserar med dem, och kommer aldrig nånsin att rösta på dem. På samma vis vet jag att flertalet av de som idag anger att de skulle rösta på SD inte heller egentligen är SDväljare. Men frånvaron av en konstruktiv och kunnig debatt inom de andra partierna ger dem liksom inget val - det här handlar om människor som är oroliga för rent praktiska ting; bostäder, arbetsmarknad för att ta substantiella saker. Sen finns det förstås en och annan obildad som vill framhålla kriminalitet eller ett islamiskt hot, men den grenen är enbart tröttsam och full av konspirationsteoretiker, och deras genomslag är marginellt. Och dessutom fullt av lögner.

  Men frånvaron av en sansad debatt lämnar en massa människor i ett illa informerat tomrum, där sluga högerextremister är snabba att fylla upp med just klipp på avrättningar, steningar, statistik om invandringsrelaterad brottslighet och annat trams. Och det finns en fara i det. Om detta har jag tjatat tidigare. Det är inte gruppvåldtäkter eller stenkastning som är frågan.

  Vi måste alltså prata om invandringen. Finns det problem? Ja. Hur kan vi lösa dem? För att sammanfatta det väldigt kompakt.

 Sverige har idag en reglerad invandring. Det kan vara bra att minnas det, när ryktet går om massinvandring. Den är generös, men reglerad, vilket jag tycker är bra.  Oerhört många människor får avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd. Den politiken baseras på vad vi faktiskt kan ta hand om - med jobb, skola, bostäder. För jag är inte dummare än att jag vet att det finns en gräns för människors solidaritet - de flesta av oss kan tänka oss lite besvär för att ta hand om syriska flyktingar. Väldigt få kan tänka sig mycket besvär.
  Så var ska nivån ligga?
 
  Det finns en högljudd grupp som nu i tio år gjort sitt allra yttersta för att avslöja Sverigedemokraterna som nazister och fascister. Nån som tycker det fungerat? Inte jag. Det som har hänt är att människor upplever en skillnad mellan den politiska - självutnämnda nota bene - eliten och den verklighet de lever i. Och att ingen pratar med dem. Nu börjar även utrikes födda rösta åt det hållet, vilket är en välkänd paradox från andra länder.

  I den sortens vakuum frodas alltid otäcka tankar och rörelser. Vi måste få stopp på det. Den metod som för närvarande är allenarådande fungerar i bästa fall sådär, i sämsta fall rent kontraproduktivt.

  Vi måste börja prata om realiteterna bakom invandringen - hur ska bostäder, skolor, arbete ordnas? Hur ska kostnaderna fördelas över riket, över samhällsklasser? Hur ska vi kunna snabb på processer så att människor inte ska behöva vänta åratal på beslut? 

  Nej, det betyder inte att vi anpassar oss till den Sverigedemokratiska agendan: de här frågorna har vi pratat om i många år inom partierna. I synnerhet inom arbetarörelsen.  Men inte tydligt nog. Det värsta jag kan tänka mig är ett högextremt parti som blir så stora att de faktiskt får ett reellt inflytande, vilket är precis vad de vill ha. Att de etablerade partierna duckar för frågan är också precis vad de vill. De vill att vi ska prata om just Sverigedemokraterna - de verkar ju frodas av all sorts uppmärksamhet. Men så snart vi talar om det så tappar de i opinionen.

  Det finns en oro i landet, som inte kan bemötas med att vi ändå pratar arbete och bostad, skola och vård för alla. Man måste våga prata om alla frågor, och inte avfärda människor som dumma eller rasistiska. För det är just det som gör människor dumma och rasistiska.

  Jag har skrivit massor om det här, och sällan varit nervös för vad andra ska tycka. Jag är det nu. jag vet att det finns de som kommer att fara i taket, jag vet att det kommer finnas SDfolk som triumferande kommer utse sig själva till vinnare. Nå, jag tycker inte att de är det.

Jag får ofta skäll för att jag är pragmatisk. Jag kanske är det. Men vad jag ser är att den här frågan, hur liten den än är, ligger som ett betongblock i vägen för oss, när vi vill prata om andra, egentligen viktigare ämnen. Att lyfta bort den, att låta den bli en fråga som andra, skulle vara välgörande för debatten.

De enda som vinner på att vi börjar prata om invandringen i alla perspektiv är demokrati och medmänsklighet. De som förlorar på det är Sverigedemokraterna.
Och som vanligt - jag accepterar inte anonyma fegisar som kommenterar. Inte heller accepterar jag Anders Andersson, Niklas Niklasson eller Birgitta Birgittasson eller andra uppenbart lögnaktiga namn.


 

 

6 kommentarer:

Du har rätt, - ingen vågar skriva eller säga ngt om invandringen och om ngn skriver eller säger nåt då är du rasist, fascist.
Professor Assar Lindbeck (S) konsteterar feb 2013, klart och tydligt. " Sverige inte rustat för invandringen".

 

Det är oerhört viktigt att våga ta i denna fråga.


Vad gäller arbetslöshet finns det tragiska siffror som gömmer sig om man studerar vidare varför arbetslösheten nu inte ger vika.

Arbetslöshet svenskar 15-74 år: 6.4%
Arbetslöshet utlandsfödda : 15.9%
Arbetslöshet födda i Afrika : 28.8%
Andel i gruppen långtidsarbetslösa som är utlandsfödda : 43%
Andel i gruppen som uppbär "socialbidrag" som är utlandsfödda : 60%

Att blunda för dessa fakta som man gjort under decennier när trenderna varit tydliga har gett oreparerbara skador på det svenska välståndet.

Sverige behöver STÖRRE invandring av välutbildade.
Sverige har ingen arbetsmarknad för de mängder av människor vi nu tar emot med mycket låg utbildning eller ingen utbildning alls.
Det torde stå rätt klart för de flesta att det finns ett oerhört stort problem med både den totala storleken på invandring och hur gruppen ser ut utbildningsmässigt.

Referens :
Assar Lindbeck om problemen med vår arbetslöshet/invandring
http://www.youtube.com/watch?v=TOZVXQ2ojBA
http://www.youtube.com/watch?v=lBFDAbb0jx0

Verkligheten var det, ingen verkar våga hantera den.

 

Klart vi måste prata om invandringen.

I vissa fall är det en kostnad och men i många andra fall är det en direkt vinn-vinn situation. Ett barn som föds i Sverige och får barnhälsovård, barndaghem, skola, tandvård, etc.... den personen blir i regel inte lönsam förrän någonstans mellan 40/50 år. En utbytesstudent som kommer hit och gör en masterutbildning och sen stannar i Sverige bildar familj och får kvalificerat jobb är lönsam direkt.

Det är inte bara svart och vitt.

Någon sa till mig att i skolan är det ofta tjejerna från Irak som gör väldigt bra ifrån sig.

Men viktigt att diskutera för och nackdelar. Exempelvis om inte vallonerna kommit till Sverige och lärt oss om järnhantering hade vi varit ett betydligt fattigare land

 

Lindbeck har fel, och det har han fått skit för. Om han orkat gå in i statistikdatabaserna hade han kunnat få svart på vitt, men han är gammal och trött nu. Dum har han alltid varit (vi har träffats)
Om invandrares utbildningsnivå
https://sites.google.com/site/viisverige/Home/utbildning-hos-invandrare

 

Men Calle vem är det egentligen som inte orkar gå in i databaserna? exemplet som du refererar till så har samtliga invandrare slagits ihop till en grupp men det är självklart skillnad på en invandrare från Norge och en från Sudan när det gäller utbildning och flyktingar tenderar att komma från den senare gruppen. Sen har då jag aldrig sett någon från SD klaga att norrmän flyttar hit.

 
catharina hedrenius

Hej bror!
Spännande text. Men kom igen, om det är något vi pratar om hela tiden så ÄR det ju invandring, islam, feminism (kultur, däremot, är något vi inte vill prata om). Nåväl,i min hemkommun frodas invandrarfientligheten och SD har 1 mandat i fullmäktige. Ändå är det väldigt tomt på invandrare i Vallentuna kommun (och brottsligheten står infödda svenskar för). Kommunalrådet säger käckt "Vi hoppade över miljonprogrammen på 60-talet" ("Tack för det" tänker de i Malmö, Södertälje och Rinkeby som fick ta smällen). Detta stolpskott till kommunalråd får ingen kritik what so ever i denna härliga villaidyll.
Men till ditt inlägg: att tala om hur man bemöter invandrade människor, de som vill stanna och de som helst skulle åka hem igen, är en allmänpolitisk fråga och har alltid varit viktig i politiken (det borde ju du och jag veta som har haft insyn i det här redan på 80 - talet?).
För mig är det en gåta att någon alls frivilligt vill komma till detta gudsförgätna mörka, kalla land med vår konstiga umgängeskultur. Men för många är det ju nöden som inte har någon lag.
Självklart ska vi diskutera asyl- och invandringspolitik och alltid ska man sträva efter ett bra mottagande men ALDRIG med utgångspunkt från SD´s snedvridna världsbild - de som borde ha tillnamnet "partiet som ljuger med statistik".
De är INTE ute efter några lösningar utan utgår från aggressiva åsikter där man "buntar ihop" människor och på så sätt gör dem osynliga
( deras sajt "avpixlat" är ju helt i klass med 40-talets tyska nazistorgan Völkisher beobachter).
I denna återhållna aggressivitet försöker man framstå som några som verkligen bara vill väl. Men vi vet vad som ligger bakom. Man målar fan på väggen och tyvärr älskar människor syndabockar ( hittar du något som andas medmänsklighet på den sajten måste du hojta till!).
SD kommer aldrig vilja arbeta för ett positivt diskussionsklimat i så viktiga frågor.
Så hur göra? Jo, belys allt positivt människor (oavsett härkomst) kan tillföra samhället om de får chansen. Tala om DET - annars är det ju kört. Ta t. ex barnkulturprojektet "El Sistema" i Hammarkullen och i Hovsjö,Södertälje (fler orter startar upp liknande projekt). Barn och föräldrar i miljonprogramområden görs delaktiga i en positiv verksamhet och alla lär sig något om varandra. Och man träffar svenskar. Och, ja, det funkar. Det finns alltså projekt som funkar men inte fan skriver man om dem för folk är blodtörstiga sällar som hellre roar sig med sensationer, smutskastning och domedagsmentalitet.
Ja,ja, i slutändan är det bara kunskap och solidaritet som kan hjälpa en människa ur träldom och underlägsenhet.
Det skulle även hjälpa blonda svenska killen som alltid slår sönder busskurerna, kränker unga kvinnor när han är full eller startar märkliga upplopp på Götgatan när det är fotbollstävling (är inte det terror, så säg?). Därför misstänker jag starkt att han är en större belastning på det svenska välståndet... Tala mer om honom, honom möter jag varje dag. Varför finns han så väl representerad i alla samhällsklasser?
Glömmer aldrig matchen mellan AIK - DIF som jag bevistade med min då 12- årige son. En väldigt välskräddad medålders herre (50 år)ropade "jävla domarfitta - kärring - du ska dö" på välklingande svenska.
Honom tröstar vi med fina arenor där han kan träna upp både sin baryton och fördomsfullhet.
Det är märkligt var det svenska välståndet landar - jag håller verkligen med om det....
(Du behöver inte publicera det här om du inte vill. Ha det - ses i jul!)
Catta (din syster)