Ett hederligt arbete

Äntligen en film som jag ser fram mot. Ingen rafflande underhållning, inga avklädda kvinnor eller koreograferade slagsmål. Bara bild och ljud med hårt arbetande människor. Recensionerna hittills verkar hyggliga ( t ex här, här eller här), även om en och annan trampar i klaveret naturligtvis.
Nu senast var det recensenten Henrik Tiselius, i Stockholms City (borg.):
Badhusbaderskan och renskötaren sticker ut bland Nygrens forskande kamera, men annars är det människor som försöker finna stolthet i sin slitiga –och underbetalda –råtthjulstillvaro.

Henrik Tiselius är säkerligen välmenande, och jag kanske är lite överkänslig, men för mig låter det som ett snobbperspektiv. Varför skulle man inte kunna finna stolthet i sitt yrke, trots att det kanske både är skitigt och underbetalt? Det är lite samma sak som när folk med "hushållsnära tjänster" ska försöka förklara att de absolut inte har något förakt för de som städar deras hem, klipper deras gräsmattor eller tar hand om deras barn. Det brukar fastna i halsen när man frågar om de vill att deras egna barn ska bli städerskor, handy-mens eller barnflickor.
Men om man tror att man behöver finna stolthet i sitt arbete - visar att man inte har mycket aning om vad som driver människan. Det behöver inte vara lön eller status nämligen.
Hur som helst är det en film som ska ses!

2 kommentarer:

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
 

Denna film får man inte heller missa!

http://www.rottentomatoes.com/news/1646723/