Utsikt från en kran...

I vanlig ordning tiggde jag mig då till att få riva taksäkerheten, eftersom det innebar att jag fick åka upp i manskapskorgen. Nå, det brukar ju inte vara nån rusning efter det, så jag och Danne fick sköta oss själva där.
Jag bad kranis att hissa upp oss så högt det gick men eftersom det är en liten kran blev det inte mer än tjugo meter. Dåligt väder var det också - vid god väderlek hade jag antagligen sett Igelstabron.
Men man får i varje fall en aning om hur belamrat med material en byggarbetsplats är

Dessutom drev regnet in i tunga sjok som sänkte både kroppstemperatur och arbetsglädje. Mörkt blev det också - skymningsreläet på belysningsmasten slog till kl 11.45.
I manskapskorgen samlar vi upp olika delar av taksäkerheten -allt naturligtvis ur Combisafes sortiment
Mobilkranen sedd från ovan. Åh, det var en gammal kran, som pös och ryckte och tjuvstannade. Inte alls särskilt trevlig att resa med.

Under tiden vi ockuperade kranen fortsatte grabbarna spika tak i godan ro.
Men helt plötsligt blev det omkastade planer i produktionen och då fick raskt fler gubbar rycka in, I förgrunden en del av den taksäkerhet vi rev - röda Combisafestolpar och tvåtumfyravirke

Lite mer tegel hann vi lägga upp också. Pannorna är emballerade i plast, trettioåtta stycken i en limpa

Sen lyfter man två limpor med den här saxen - som jag skrivit om tidigare. Det är ett jävla göra att bysta ut pannorna på traditionellt sätt så det här är ett steg framåt men det är fortfarande inte bra. En takpanna väger 4,4 kg och på de här taken var det nästan tusen stycken. Det blir inemot 4,5 ton att hantera under en dag. Och egentligen mer ändå eftersom man som sagt måste kånka runt en hel del. Är man inte van så vet man att man lever i slutet av dagen
Här lyfter vi en dubbellimpa. Eftersom den lyfts snett kommer egenvikten att pressa ihop käftarna. Smart och enkelt. Men ingen ska gå under vid lyften - det finns trasiga bitar som kan falla ur och orsaka rejäla märken
Till utrustningsparken vid ett villabygge hör också Gjerdesågen. Skall hanteras med försiktighet, men funkar oftast trots att regnet öser ner.