Hyr en polack. 95 kronor. Allt ingår!
Så stod det på bilarna som brände runt i Stockholm. Till förargelse för både oss som jobbar, och för seriösa företagare som inte HAR EN CHANS att konkurrera med de priserna. Inte hade han kollektivavtal heller, den företagsamme naturläkaren Gert Hallengren. Han har sedan tidigare en del tveksamma klipp i arkivet, som när han skulle sälja virvlat vatten, eller när han intalade en kvinna att hon var döende om hon inte köpte hans undermedicin. Under tiden har han lyckats gå i konkurs tre gånger, vilket ändå inte stoppade honom från att starta byggföretag, vilket uppmärksammades i Södermanlands Nyheter, och sen var cirkusen igång.
Den gode Hallengren hade nämligen inga som helst planer på att betala sina arbetare. Och vad gjorde de då? Jo, de ringde sitt konsulat, som i sin tur rekommenderade dem att ringa Byggnads och hela den tragikomiska historien blev känd.
En EU-medborgare får vara i Sverige i tre månader och arbeta med hemlandets skattesats. Därefter ska han börja betala efter svensk skattesats och också erhålla pensionspoäng etc. Men hur håller man reda på hur länge folk varit i Sverige? Vi som någon gång gjort ett arbetsplatsbesök kan alla berätta om ödsliga arbetsplatser, där antalet verktyg vittnar om en mångdubbelt större styrka, som dock inte syns just då.
Polackerna har begripit det här, och organiserar sig i stor utsträckning. Idag finns det många polska medlemmar i Byggnads, och fler ska det bli. Men frågan kan ju inte drivas av facket ensamt - för nånstans är det naturligtvis helt vansinnigt att en människa med tre konkurser och dåligt rykte kan starta ett bolag och förmedla andra människors tjänster, och profitera på rättslösheten. Som den här firman, slumpvis funnen på nätet. Det blir rätt svårt att konkurrera med de priserna kan jag säga.

Eller som den här firman, som redan i inledningen lägger upp bildbevis på arbetsmiljöbrott. Förhoppningsvis av okunskap men är det verkligen en ursäkt? Man utför inte såna arbeten utan godkänd ställning. Inledningsbilden i det här inlägget säger väl allt. Säkerhet nån?

Och ingen ska få mig att tro att polska byggjobbare skulle vara mer benägna att riskera livet än andra. Men det är klart - om man struntar i att kosta på sig säkra arbetsplatser kan man säkert sänka priserna. Jag hoppas dock innerligen att de inte får fler kunder, och att nån gör ett oanmält besök där de bygger.