Toaletter och bajstoaletter...


I senaste LO-tidningen refereras en kommande bok där Kommunals medlemmar berättar historer från verkligheten. Av någon anledning väjer man för att sätta den mest uppenbara rubrik på artikeln som jag någonsin sett, men sånt väjer vi inte för här! Måhända man är lite blyga på LO-tidningen men här är vi vana att gå på toaletter utan dörrar, eller på toaletter utan sittring, eller toaletter som inte städats sedan artonhundratalet ungefär. Och ibland har man skuttat in i en gles skog för att huka ner bakom ett träd, i minusgrader och med en Metro i handen....
Den här sortens dokumentation älskar jag! Den är viktig både för det egna minnet, för självkänslan och inte minst för att tala om att vi finns! Man kan ju hoppas att Kommunalarbetaren puffar rejält för den, och för andra liknande projekt. Ni som inte sett Ett Hederligt Arbete har i såna fall något att se framemot!
Jag kan berätta om finska byggsmeder som satte sig ner i godan ro efter lunchen, höll dörrarna öppna, rökte pipa och cigarill och pratade om älgjakt och hembränning. Eller om han som såg ut att ha gått upp tre kilo efter varje toabesök. I samma takt minskade toapappersförrådet. Mängden historier som kan berättas från en byggarbetsplats är precis oändlig. Det borde också finnas ett rent antropologiskt intresse av att undersöka en av de sista i stort sett totalt manligt dominerade miljöerna. Utse alfahannar, revir, vattenhål och jaktmarker....
De som pysslar med bodstädning är en ytterst eftersatt grupp på byggena. Det är en lågbetald, ofta oseriöst driven verksamhet som alltid involverar nyss hitkomna minoritetsgrupper. Till dem ska vi återkomma, för att inte tala om entreprenörernas ansvar. Tjejerna som städar returnerade bodar och toalettbodar hos t ex Skanska Maskin i Upplands-Väsby har ett arbete som närmast kan handla om katastrofsanering, där både Vicksvaporub och andningsmask är viktiga hjälpmedel. Liksom högtrycksspruta och rengöringsmedel med många trianglar på.
Nu betyder det här inte enbart att byggjobbare är grisigare än andra. Det finns ju trots allt vissa som är det, men mest beror det nog på att det kan vara ett rejält skitigt jobb. Och det är därför man blir lika irriterad varje gång man ser unga killar som åker kollektivt i skitiga töj.
Ni som ser dem kan gärna säga till - jobbar man på större arbetsplatser finns det nästan alltid någon möjlighet att byta om, och finns det inte det ska de ringa facket. De ska inte skita ner bussar och tåg bara för att de ska få sova tio minuter längre.