Finns det några polacker i skogen...?

Via Henrik har jag fått tipset om hur Sveaskog blivit inblandade i ytterligare en härva av påstådda polska egenföretagare, ett scenario som liknar det som framförallt byggsektorn i Skåne sett en del av. Jag har ingen anledning att misstro Sveaskog när de säger att detta skett utan deras vetskap, men det är egentligen samma fenomen som när svenska småskuttar, med skulder för löner och skatter och som är efterlysta för brott både mot miljöbalk och arbetsmiljölag, rätt vad det är kommer trampande in i bodarna hos Skanska eller JM.
Om man inte frågar behöver man inte få obehagliga svar. I varje fall behöver man inte få så många obehagliga svar. I det här fallet har Skogs- och Träfacket upprörts en del, och med rätta.
Det är bra att fallet får uppmärksamhet, även om man kan tycka att det är konstigt att när Byggnads gör samma sak så rasar man om fackets maktfasoner. Jag väntar med spänning på anklagelser om rasism eller företagarfientlighet.
Att jobba i skogen är ett av de absolut farligaste jobb man kan ha. I vissa regioner kunde man efter stormen Gudrun knappt ta sig fram med stridsvagn, och motoriserad skogsvård och -avverkning var inte att tänka på. Istället var det fram med nordsvenskarna och motorkedjesågen. Och folk dog.
Mängden träd som behöver tas om hand är astronomisk. I Småland finns ett virkeslager som blivit en turistattraktion - det sägs att det är som att åka i Grand Canyon. Man kan t o m hyra helikopter för att få flyga över det . Och jobbet är inte på långa vägar slut.
Läser man i artiklarna inser man att det anklagade företaget betalat ca 65 kr/timme till varje påstådd "enskild företagare". Inte ens med polska mått mätt är detta pengar som täcker hans kostnader för att betala sina egenavgifter, skatter och omkostnader. Precis som med de polska byggjobbare som sades vare F-skattare. Nå, men hur kan Sveaskog ha kunnat missa detta?
Därför - och det här är viktigt - företaget har fakturerat Sveaskog en totalkostnad som motsvarar, eller i varje fall inte grovt understiger vad konkurrenterna bjudit. Men man har stoppat mellanskillnaden i egen ficka.
Precis som sker med de oseriösa byggföretagen - att de har låga lönekostnader kommer mycket sällan kunden till godo, och om så sker, enbart några procent. Men vinsten blir ju mycket högre för den som tillhandahåller mankraften. Man behöver nog vara centerpartist för att inte begripa vad detta gör mot företag som istället försöker sköta sig, betala schyssta löner och ha mänskliga villkor. Inom fackföreningsrörelsen anser vi att företag som gör rätt för sig ska ha allt beröm de kan få. Bra arbetsgivare är bra för oss.
För det är precis med de här småskuttarna som med andra småskuttar - de är så billiga att de inte har råd att ha bra verktyg, utbildat folk eller säkerhetskunnande. Och sen dör de, eller blir krymplingar. Utan sparade pengar eller försäkringar. Prispressen neråt går alltid ut över säkerheten.