Gör vad du kan! Om kriget i Gaza


De som idag så starkt stöder den israeliska invasionen är samma människor som också stödde invasionerna av både Irak och Pakistan. Ingen kan med facit i hand säga att det var lyckade företag. Istället stärktes exakt de fiender man föresatt sig att bekämpa, och världen blev en otryggare och läskigare plats.
När nu exakt samma människor inte kan få nog av missiler och bomber ser jag inte hur det skulle kunna sluta annorlunda den här gången. En ännu otryggare och läskigare plats.

Den norske läkaren Mads Gilbert beskriver via sin telefon, innan den tystnar, hur nöden i Gaza är outhärdlig, och hur vi som kallar oss civiliserade inte kan stå tysta vid sidan. Alla kan göra något.
Följ Johanna Grafs uppmaning - stöd Läkare utan gränser! Eller gör något annat, men sitt inte hemma och gör ingenting!


Bilden föreställer en olivkvist, av tradition en symbol för fred.

5 kommentarer:

Jag gråter för barnen som inget ont har gjort. Vad hjälper det? INTET.

Den humanitära katastrof som vi alla nu bevittnar är ett klart brott mot folkrätten http://www.redcross.se/RKSF/sfdesign.nsf/main?OpenAgent&size=&Layout=ReadSimpleDoc&docid=DB870ECB820004A7C125753500428EE0&menu0=0&menu1=/

Vad gör då t ex FN? Ingenting! Därför att vissa länder fortfarande, av för mig outgrundliga orsaker, har vetorätt! USA tycker (Ja nuvarande president i vilket fall) att det är helt OK att Israel gör parkeringsplats av Gaza! Jag påstår på intet sätt att Hamas är några oskyldiga duvungar i denna strid, men just nu är det den civila befolkningen i Gaza som behöver HJÄLP. Tyvärr hjälper det för tillfället inte vilken organisation vi sätter in pengar till för INGEN organisation har möjlighet att komma in till de utsatta människorna (men ge pengar ändå, det kommer att behövas). De som redan är på plats(t ex läkare utan gränser och Röda Halvmånen) gör så gott de kan men INGA nya resurser når för tillfället fram!!!!! För att kunna hjälpa civilbefolkningen krävs ett OMEDELBART ”Eld upphör” så att åtminstone de grundläggande humanitära rättigheterna kan upprätthållas! Tyvärr är detta inte enbart en konflikt mellan två parter, en hel massa länder har intresse i konflikten, vilket förstås inte gör att en lösning ligger nära. Men nu måste både FN och EU:s delegation för en gångs skull göra kraftfulla uttalanden.

En förtvivlad
Mia

 

Hamas skjuter tusentals raketer på Israel. Då har Israel all rätt att försvara sig, vad ska de annars göra? De oskyldiga civila i Gaza som drabbas kanske ska slänga ut Hamas istället för att stödja dem? IDF vill inte döda civila men Hamas metoder med raketramper mitt i byar och vapenlager vid skolor är ren och skär strategi från deras sida. Svensk media agerar nickedockor för Hamas och sprider ohämmat deras propaganda.

Situationen i Irak och främst framtidsutsikterna för folket som bor där är väsentligt ljusare idag än för 10 år sedan. Våldet är lägre och demokrati börjar få fäste. Jag håller dock med om att anledningarna till kriget var vaga och i efterhand kanske rent felaktiga, men resultatet försvinner inte för det.

Läser ni bara svensk media? För övrigt är både FN och EU tandlösa pajasorganisationer i internationell säkerhetspolitik.

 

Sven! Nej, jag läser inte enbart svensk media. Jag läser både arabiska och israeliska tidningar, och jag har vänner på bägge sidor.
Du kan gärna fundera på hur det kommer sig att ALLA journalister som befinner sig på Västbanken eller Gaza efter ett tag börjar ta ställning mot Israel. Detta betyder inte att man tar ställning för Hamas, utan att man tar ställning mot Israel.
Det handlar om att Israel, och framförallt Ariel Sharon, som verkligen fysiskt hatade palestinier, men även andra, sitter fast i ett strategiskt tänkande som bara lyckats en gång, nämligen under andra världskriget.
Då kunde man bomba axelmakterna till underkastelse utan att det gav upphov till revolter, men det är också en anomali. Istället lär oss historien att ökad repression skapar ökat motstånd.
De som nu är Hamas starkaste anhängare är de som växte upp under intifadan - dvs förra gången Israel skulle bomba palestinierna till underkastelse. Tycker du att det går bra?
Ingen kan med facit i hand säga att Israel varit en bra äldre storebror till den palestinska staten - under den tid när det var fred, när det borde ha skapats en palestinsk medelklass som vill ha fred, körde israeliksa stridsvagnar ut och in ur Gaza och Västabken, raserade mängder med hus och man utförde riktade mord på olika - påstådda - terrorister.
Istället för att stödja den palestinska milis som kunde ha tagit makten över raketramperna, attackerade man den, och ofta med mycket tveksamt underlag, och mer eller mindre jagade Gazas befolkning i armarna på Hamas.
Det är inte bara palestinier som hatar israeler - det finns gott om israeler som hatar palestinier, och många av dem finns inom den israeliska försvarsmakten. Och på höga poster dessutom - de ser inte Fatah (fd PLO) som ett alternativ till Hamas, enbart på historiska grunder.
Naturligtvis är det oacceptabelt att Hamas skjuter raketer in i Israel, men det är bara larvigt att tro att det finns ett centralt Hamas som styr detta. Tror man det vet man alldeles för lite om modern religiös extremism.
Hamas är lika mycket ett religiöst begrepp som ett politiskt, och Hamas kan lika gärna vara ett ungdomsgäng med hembyggda raketer, som moderna soldater med missiler - men, och observera det, under ledning av en alldeles egen liten ledare som själv bestämmer om och när de ska skjuta.
Det var ju just på detta sätt den israeliska krigsmakten desavouerade Fatah tidigare. Man krävde att de skulle stänga Hamas raketramper - en rent hopplös uppgift, vilket man visste, och sen kunde man själv utföra repressalier.
Till detta ska också åter föras den hiskliga oproportionaliteten i vedergällningen, som i sig kommer provocera andra extremistgrupper, och andra länder. Ingen gillar en kaxig vinnare, som det så träffande heter i sportvärlden. Men alla gillar en underdog.
Israel har under den nuvarande vapenvilan haft alla möjligheter att t ex stödja andra politiska yttringar i Gaza. Man hade kunnat tillåta handel, elektricitet, utbildning.
Självklart ska man få försvara sig, men det mesta tyder på att IDF - och ditt ordval avslöjar din politiska agenda - helt enkelt gett fan i att förstöra raketramperna, för att få driva sin egen linje.
Som humanist har jag dessutom större anledning att frukta religiösa extremister än någonsin Sven.
(För den som inte vet det så betyder IDF Israeli Defense Forces; ett uttryck som primärt används av de som stöder den israeliska aggressionen)

 

Själv känner jag mig fruktansvärt maktlös. Har en vän på gymmet som har familj i Gaza. Jag hade inget mer att säga än att jag tyckte fruktanvärt synd om honom. Vad ska man göra? Vad gör DU?

 

Hej Zacharias

Ja, känslan av maktlöshet är stor och tung. Just nu har Röda Korset tillsammans med TV4 en kampanj för att snabbt försöka ersätta sönderskjutna ambulanser, http://www.redcross.se .

För mig känns det som man gör en LITEN men dock praktisk insats genom att hjälpa till med detta.

Fortsätt att visa medkänsla, ge en kram!!!
Mia