SvD går på Sverigedemokraternas bluff på Facebook


Idag har SvD börjat diskutera "sociala medier" igen. Precis som vanligt fastnar de i de här enkla formerna som alla pratar om - Twitter, Facebook, bloggar - som faktiskt i stor utsträckning är envägskommunikation. Man berör i vanlig ordning inte det som faktiskt är de sociala medierna - diskussionsforumen. Men det kan vi ta en annan gång.

Som jag skrivit förr är det de minsta rörelserna som drar nytta av tekniken. Så har det alltid varit, men de har också blivit duktiga på att dupera medierna. Svenskan går på samma sak. Just den här gången lyfter man fram att Sverigedemokraternas fan-sida på Facebook skulle vara så mycket större än alla andra partiers.
Det låter rent skrämmande tills man börjar granska samma sida.
Till att börja med kan jag som icke-fan inte se medlemslistan. Att den kan manipuleras har vi sett förr. Det man kan se är ett litet urval påstådda medlemmar i gruppen. Och det är nu det börjar bli intressant.
När jag slår första gången ser jag följande medlemmar i gruppen, ett urval som är slumpartat: Renilda Van de Abbeele, Stina Sydbrink, Claire-lise Sanchez, Greve Vón Bolin, Karstens Kompis, Bodjon von Grytstek, Das Fûnken, Jeny Ribas, Gissa Det Du, Frk Nonstop, Amina Magnifique, Albert Von Schnappis, Helmut Bjornstein, Farbror Oskar, Poek Igarde Rob, Greve Von Bögröff Berge, Krono Fogden, Ivan Cougar och Sd Stollar!
Sen finns där också en hel massa Persson, Larsson, Andersson, Bergström, Höglund och Stål. Vilket inte är förvånas över - det finns säkert en hel massa människor som faktiskt valt att vara med i den där gruppen - men emellanåt ser det ju ut som det är en slumpegenerator som valt ut alla dessa ordinära namn, som är omöjliga att kontrollera. Observera att jag inte skriver det här för att marginalisera frågan - den är illa nog som den är - utan för att påpeka att man ska ta allt sånt här med en nypa salt.

Däremot ser jag att en av SD's företrädare, Richard Jomshof, som givetvis är med i gruppen, också är medlem i Sverigedemokraterna i riksdagen - nej tack! och i Kan den här kebaben få fler fans än Sverigedemokraterna. Låter det illa? Det är det förmodligen också, men så fungerar internet guerilla warfare - någon illasinnad kapar en identitet och ansluter folk till grupper de knappast skulle vilja bli sedda i. Å andra sidan kanske Jomshof är medlem i just dessa grupper för att få kontinuerlig information. Vad vet jag?
Poängen är att Svenskans reporter inte heller har nån aning. Det är mycket lätt att blåsa upp medlemsantalet i en hata-grupp med hjälp av falska identiteter - och sen får man som i det här fallet en massa publicitet... Ett flertal av de jag hittat i gruppen är medlemmar i Sverigedemokraterna i riksdagen - nej tack, och liknande anti-rasistiska grupperingar.
Kontentan är att gruppen förmodligen innehåller en massa luft och fejkade medlemmar, men om syftet var att få uppmärksamhet har man naturligtvis lyckats. Och traditionell media har åter missat faktakollen...

Peter Andersson, Ann-Sofie Wågström och Mary X Jensen om samma sak.

Bilden? Apan ska gissa under vilken mugg som jordnöten ligger....

Postat under kategorin Jag kan ju inte hålla käften ändå :/

6 kommentarer:

Skulle tro att du o en massa andra arabkramare fuskar upp era siffror också på Facebook. Men SD är ändå större.

 

Mycket väl resonerat rakt igenom.

Anonym ovanför mig är ju uppenbart imbecill bry dig inte om honom.
Sen det här med att partierna ska vara så hemskt aktiva på nätet, ja men det är väl inte det som SDs dominans på delar av nätet handlar om. Det är ju inte partifunktionärer som driver på den här utvecklingen även om vissa av dem följer med strömmen.

Utan vad det handlar om är att annars marginaliserade åsikter människor har här på nätet i forum, bloggar, kommentatorsfält, youtube mm får en ventil.
Jag menar läser man bara gammelmedia hade man ju aldrig haft en aning att faktiskt en majoritet av svenskarna faktiskt vill minska invandringen, det hade man fått läsa själv på sifo och liknande, eftersom den åsikten är så undertryckt av det så omtalade "etablissemanget", att SD är så stora på nätet tror jag har sin förklaring där. Ngn som förordar exempelvis Socialdemokraternas eller andra i media godkända partier känner inte samma behov att skriva av sig i frustration som de i kontrollerad press icke godtagbara tankar


/en annan sverigedemokrat

 

Calle

Bra där, riktigt bra medborgarjournalistik. Så ska det vara.

mvh

Johan

 

Håller med ovanstående. Men ni sossar tror alltid att ni är bäst på demokrati och att ni har en ensamrätt på de

 

I själva verket är nog de flesta av SD's åsikter centralt producerade. Det är ytterst få av dem som kan sägas vara originella eller skapade av "ensam arg medborgare".
Och konstigt vore det ju annars. Det krävs en struktur för att få ut sitt budskap, och det saknar rimligen SD (även om man säkerligen är hyfsat välorganiserade på sina ställen)
Nu är det inte att förvånas över - små organisationer vill gärna påskina att de är fler än de är. Pseudonymer har alltid varit legio inom marginaliserade rörelser.
Med det menar jag att SD följer exakt samma mönster som alla ytterkantsrörelser, och då stämmer mitt resonemang väldigt bra

 

Kolla in Sveriges största internetforum flashback´s humorsektion
Där hittar du de namn du tagit upp.