Stalinismen i Solna


Historielösheten brer ut sig. Nu senast i Solna, i den återkommande följetongen om en kommunledning av betongarslen som både riskerar kommunens pengar, och inte tar vara på den största idrottsföreningen.
Arkitekter är ju ett jävla släkte; det har vi i byggsvängen varit eniga om länge. Och skönhetsråd ska vi inte tala om. Om det skönhetsråd som finns i Stockholm hade fått bestämma hade staden fortfarande haft ringmur och torn där man kunnat hälla kokande olja över anträngande förhoppningsfulla. I Stockholm har det inneburit att det som faktiskt är stadens - alla städers! - charm, nämligen en galen blandning av gammalt och nytt, fått stiga åt sidan för identiska stadsdelar, där drömmen om Medelhavet dominerar. Och inga kåkar får vara högre än sex våningar, vilket kan ses som en eftergift för nyrika landsortsbor som gärna vill se att att Hufvudstaden inte ska se ut som Stockholm.
I Solna innebär det att man låter arkitekterna radera ut minnet av en av Världens Mest Berömda Arenor. Istället för att skapa ett område där minnet av Fotbollen får leva kvar, så ska här byggas ännu ett InglasatBalkongGetto. Där lukten av korv, där spelargångar och plan ska förblekna.
Det är som det där Kreml-fotot där Trotskij suddades bort. Om vi inte talar om det så har det inte funnits. Något som sattes i system i det Sovjet där Stalin regerade. Men vad annat ska man förvänta sig av en kommun där man lägger många nya miljoner på att skapa nya politikertjänster, där man kliar varandras ryggar?

Johanna är förbannad. Jag med. AIK-are överallt är förbannade. Och är man fotbollsvän borde man vara förbannad oavsett vilket lag man tillhör. Är man mån om kommunens ekonomi borde man lindrigt sagt vara oroad, men alliansens paradnummer om ordning och reda i finanserna gällde tydligen inte deras väljare i Solna.

För: 1. Nationalarenan drivs framåt av ett arenabolag där Solna kommun sitter med ekonomiskt ansvar för en massa miljoner, 2. Samma Nationalarena behöver ett hemmalag för att gå runt, 3. Utan hemmalag kommer Solna att förlora en massa stålar, 4. Om man måste rabattera hyran för ett hemmalag (diskussionen pågår kan jag lova) kommer Nationalarenan att bli ett vågspel för just Solna kommun.

Hur tänkte ni där, alliansens väljare? Oavsett vad de glada PR-människorna tror måste man ha ett hemmalag på en arena av den kalibern. Alltså, saken är så uppenbar att man till och med gör satir i TV om det. 2010 måste det ses som den slutliga förnedringen

Råsunda förtjänar att bli ihågkommet. FIFA klassar det som en av världens tio mest betydelsefulla arenor. Man funderar ju på hur mycket fotboll Solnas nuvarande politiska regim spelat. Men det är väl en massa inflyttat folk utan hembygdskänsla som ska fatta besluten. De kunde väl flyttat till Stockholm istället.


Bilden? Ni ser själva hur Trotskij retuscherats bort, och jag kan lova att Råsunda illa kvickt kommer försvinna från Solna kommuns officiella sidor så snart det är omkullknuffat

1 kommentarer:

Håller helt med dig.Trots att jag är inbiten Djurgårdare.Råsunda var mitt levebröd under många år.(1961-1965)Sålde,program,"Jiffy-bananer",godis,läsk och senare även Sittdynor.Kom in gratis på alla matcher,även på boxningsgalorna.Det vore än katastrof,om det ska rivas för bostäder.Även om jag skulle älska att bo på straffpunkten mot Norra stå!cajucur