Mubarak och den västliga dubbelmoralen

Så roligt att en massa svenskar helt plötsligt upptäckt att Egypten haft ett långt odemokratiskt styre. Tänkte ni på det när ni åkte till Röda Havet? Tog ni kontakt med oppositionen när ni var i Tunisien? Tänker ni på situationen i Thailand när ni betalar billigt där? Smakar det inte liiiite totalitärstat av den vietnamesiska drinken? Kommer ni att vänta på en folklig revolution där också - och jubla efteråt?

Emellanåt är dubbelmoralen skrämmande. Eller är det bara suget efter sol och värme och billiga priser?

5 kommentarer:

Tror du att det är en tillfällighet att det just är länder med stor turism/utbyte med västvärlden som lyckas avsätta sina diktatorer till skillnad mot länder som Iran och Burma?

 

Och vad upptäckte du när det gällde medlemmar i socialistinternationalen ...

 

Jonny, som moderat megafon skulel det ju hedra dig att tala ur skägget. Vad menar du?
Och nej, det är ingen tillfällighet att kontakt med demokratier smittar av sig. Däremot är det för jävlöigt att samma turism rör sig med skygglappar i totalitära länder, där människor dödas och torteras för sina åsikters skull.
I länder som Thailand skulle hot om turistbojkotter garanterat ha effekt. Men om detta hör vi intet

 

Värst vad det krasar och kraschar runt detta blogginlägg... Kan det månne vara resultatet av stenarna du kastar runt i glashuset?

Hur upplevde DU förtrycket i Tunisien?

 

De socialdemokrater och fackliga kamrater jag mötte där var bekymrade men hoppfulla. Däremot fick jag inte känslan av att det folkliga missnöjet var så stort som det uppenbarligen var. De var själva mer oroliga för extremistiska provokationer.